Connect with us

Hirdetés

technokrata

Támogatás a szélessávú Internet-hozzáférésért

Kütyük

Támogatás a szélessávú Internet-hozzáférésért

Az EU nagyfokú fejlesztésbe kezd – mi lesz a hamarosan csatlakozó országokkal?

Az Európai Unióban minden iskola, kórház és városháza, azaz a közintézmények gyors Internet-hozzáférést kaphatnak 2005-re, közölte az Európai Bizottság.

Ennek a tervnek az a célja, hogy az Unióba tartozó államok modernizálhassák közszolgáltatásaikat. A Bizottság arra kérte ezért az egyes államok képviselőit, hogy hazájukban mozdítsák előre a körintézmények szélessávú Internet-kapcsolattal való ellátásának ügyét. Szóba került az is, hogy azokban a régiókban, ahol ennek kivitelezése kereskedelmi alapokon nem lehetséges, ott kormányzati támogatást kell(ene) biztosítani a szükséges erőforrások előteremtésére.

Erkki Liikanen, az Európai Bizottság egyik, iparpolitikával foglalkozó tagja szerint minden közszolgáltatást nyújtó intézménynek szélessávú Internet-hozzáféréssel kellene rendelkeznie, ennek érdekében serkenteni kívánják az infrastrukturális fejlesztéseket és az ezekhez tartozó tartalmak létrehozását. Azt azonban sem ő, sem a bizottság más tagja nem tudja egyelőre pontosan meghatározni, hogy mennyibe is fog ez kerülni.

Természetesen a jelenleg már futó projektekkel összhangban kell ezt kivitelezni, hangoztatták a bizottság tagjai. A jelenleg is zajló beruházások ezért költségvetésük 10-30 százalékos növekedésére számíthatnak a közeljövő során. Erre a 100 milliárd euró fölött rendelkező szerkezeti alapok nyújtják majd a keretet, melyek az Unió elmaradottabb régióinak fejlesztése céljából jöttek létre.

Egységes fellépésre azért van szükség, mert annak ellenére, hogy a szélessávú Internet-csatlakozások költségei jelentős mértékben csökkentek az utóbbi időkben, az Európai Unióban még mindig drágább egy ilyen hozzáférés havi fenntartása például az Egyesült Államokban uralkodó viszonyokhoz képest (többek közt ez az egyik oka annak, hogy az EU-ban a háztartások mindössze 2 százaléka rendelkezik nagysebességű Internet-kapcsolattal, szemben az USA 13 százalékos értékével).

Mindazonáltal nem új források bevonásával akarják megvalósítani a fejlesztéseket, sokkal valószínűbb a jelenlegi támogatási rendszer átalakítása. Erre minden bizonnyal a júniusi spanyolországi, Sevilla-ban tartandó találkozón kerül sor, ahol az Unió vezetői vélhetőleg jóváhagyják majd a fejlesztést. Amennyiben ez megvalósul, az nagy lökést jelenthet a jelenleg a harmadik generációs mobiltelefon-licenceket nyögő telekommunikációs cégek számára (is).

Hazánk várható csatlakozása miatt valószínű, hogy a magyar (és a vele együtt társuló országok) közintézményei is bekerülnek majd valamilyen formában ebbe a fejlesztésbe, de erre egyelőre még sem terv, sem források sincsenek.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés