Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ipari kommunikációs alkalmazások a Pannon GSM-től

Kütyük

Ipari kommunikációs alkalmazások a Pannon GSM-től

A Pannon GSM a hagyományos, emberek közötti mobil kommunikációs megoldások mellett számos ipari alkalmazás megvalósításához nyújt műszaki, illetve hálózati támogatást.

Világszerte mintegy négymillió gép kommunikál már GSM-en keresztül jelenleg is egymással vagy „gazdájával”. Ezen megoldások hozzájárulnak mindennapjaink kényelmesebbé tételéhez. Például a Pannon GSM hálózatán működő „nyárbarát” alkalmazás a Cyber-Water Control rendszer, amelyet medencék vízminőségének és -hőmérsékletének felügyeletére, szabályozására terveztek. Lényege, hogy a medencében mért értékek a GSM rendszeren keresztül SMS-ben vagy GPRS adatátvitellel jutnak el a karbantartó központba. A folyamat a másik irányba is működik: a központ ügyeletese vagy számítógépe szükség esetén ugyanígy, a távolból szabályozhatja a víztisztító berendezések beállításait.

A Pannon GSM rendszerét használja az Útmeteorológiai Megfigyelő Rendszer is. A rendszer elemeiként az utak mentén elhelyezett érzékelők mérik például a levegő páratartalmát, az útfelület hőmérsékletét, a csapadék mennyiségét vagy a ködöt, és a GSM hálózaton keresztül a mért adatokat az egész ország bekábelezése nélkül továbbítani tudják a központba, ahonnan aztán különböző médiumokon keresztül eljutnak az autósokhoz. Temérdek olyan futurisztikusnak tűnő, de akár ma is megvalósítható alkalmazás létezik, amelyek a Pannon GSM hálózatán már üzemelő rendszerekhez hasonlóan rengeteg felesleges aggódástól, munkától kímélhetnek meg minket. Bármilyen mérhető jellemzőt továbbíthatunk a GSM rendszeren keresztül, a lehetőségeknek valóban csak az emberi fantázia szabhat határt: légkondicionáló, amelyet közvetlenül a meteorológiai állomástól kapott SMS-ek vezérelnek, vagy a virágcserép, amely a talaj kiszáradása esetén mobiltelefonon riasztja a bejárónőt.

A Pannon GSM a kezdetektől igyekszik műszaki, hálózati támogatást nyújtani az előremutató ipari alkalmazások megvalósításához. Jó példa erre a közelmúltban szakmai díjat nyert objektum-helyzetmeghatározó rendszer, amelyet a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Alapítvány Logisztikai és Gyártástechnikai Intézete dolgozott ki a Pannon GSM-mel közösen. A rendszer műholdas segítség nélkül képes meghatározni egy mozgó tárgy pillanatnyi helyzetét. Így nagy segítséget nyújthat a közlekedési vállalatok logisztikájában, egyúttal ahhoz is hozzájárulva, hogy pontosan érkezzenek és induljanak a buszok, vagy hogy a lehető legkevesebbet kelljen várnunk a megrendelt taxira.

Ahhoz, hogy a minket lépten-nyomon körülvevő berendezések hibátlanul működjenek, folyamatosan ellenőrizni kell őket, a begyűjtött információkat elemezni, a rendszerből kinyert eredményeket pedig adott esetben online módon azonnal kézbesíteni kell. Ez utóbbira kínál egyszerű megoldást a GSM hálózat, amelyen át az Internethez is csatlakozhatunk. Jelenleg mintegy négymillió olyan ipari alkalmazás létezik a világon, amelyben a nyilvános mobiltelefon-hálózaton keresztül vezérlik vagy felügyelik különféle berendezések működését és állapotát, az előrejelzések szerint azonban két éven belül huszonötször ennyi felhasználás várható. Ezek a gépek közötti, M2M (Mashine to Mashine; Man to Mahine; Mashine to Man) információcserét lehetővé tevő alkalmazások azonban nem csupán az ipari felhasználóknak, hanem a hétköznapi embereknek is gondtalanabbá teszik az életét.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés