Connect with us

Hirdetés

technokrata

Így kell felszerelni a hóláncot

hóláncot

Garázs

Így kell felszerelni a hóláncot

Így kell felszerelni a hóláncot

Mindent a hóláncról: mikor és hogyan kell bevetni?

Az elmúlt években viszonylag enyhe volt a tél Magyarországon, az idei előrejelzések szerint azonban idén zordabb időjárásra számíthatunk.

A téligumi-szettet ugyan már 7 fok alatt fel kell szerelni, adódhat olyan helyzet, amikor ez sem elég a biztonságos autózáshoz. Az egyre szélsőségesebb klíma miatt bármikor leeshet egy nagyobb hó, amikor már csak a hólánc segíthet rajtunk, főleg, ha városon kívül közlekedünk. Sok európai országban ez a téli szezon kötelező autós kelléke, ezért erre különösen fontos odafigyelnünk, ha külföldi kirándulást vagy sítúrát tervezünk. A flottakezelésben piacvezető LeasePlan összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a különféle hóláncokról és tanácsot ad, mikor, hol és hogyan kell használni őket.

Hazánkban a hólánc nem kötelező tartozék télen, de időjárástól és útviszonytól függően előfordulhat, hogy „Hólánc használata kötelező” táblát látunk egy-egy útszakaszon, ami azt jelzi, hogy a járműnek (gépkocsi, mezőgazdasági vontató, lassú jármű) legalább egy hajtott tengelyén hólánccal kell felszerelni a gumiabroncsokat, ezért erősen ajánlott bekészíteni a csomagtartóba. Különösképpen figyeljünk a közlekedési előírásokra, ha átlépjük az országhatárt. A követelmények Európa-szerte eltérnek, de a legtöbb helyen kötelező magunkkal vinni hóláncot, a többi országban pedig ajánlott. A legszigorúbb szabályozás szerint november 1. és április 30. között előírt a téli gumiabroncs, és az autóban el kell helyezni a hajtott kerekek számának megfelelő mennyiségű és méretű hóláncot is. Ennek hiányában komoly büntetésre számíthatunk, ezért ajánlott még indulás előtt tájékozódni az adott úticél erre vonatkozó szabályairól.

Milyen hóláncok léteznek?

A hólánc alapvető funkciója, hogy a havas, jeges úttesten javítsa az autó kerekeinek tapadását. Sokféle megoldás létezik a piacon ennek a problémának a megoldására, így nem könnyű a választás. A felszerelés akár 150 000 forintba is kerülhet, de nem érdemes rajta spórolni, hiszen szükséghelyzetben használjuk. Nézzük, mit kell tudni a hóláncról, és milyen eszközök léteznek még ezen túlmenően:

Hagyományos hólánc

A legelterjedtebb típus és a szabályoknak megfelelő eszköz a fémből készült, hosszanti és keresztirányú láncszakaszokból álló klasszikus hólánc. Ilyet akár már 3000 forintért is be tudunk szerezni, ám ezzel az olcsó típussal a gyenge minőség miatt nem megyünk sokra, maximum arra jó, hogy bemutassuk a rendőrnek, ha kéri. A jobb fajták, amelyek tényleg segítenek a bajban, 8000 forint körül kezdődnek.

A hóláncot párban és többféle méretben árulják, ezért vásárláskor ismernünk kell a téli gumi méretét, mivel csak az annak megfelelő láncot lehet biztonságosan használni. Az annál kisebbet nem lehet felszerelni, a nagyobbat pedig nem lehet rögzíteni a keréken. A láncok fűzése is eltérő, így arra is fontos odafigyelni, hogy felszerelve milyen alakzatot mutatnak az abroncson. Személyautók esetében a hosszirányú és keresztirányú láncvezetést például trapéz vagy rombusz formában kombináló verziót ajánlott választani, aminek van oldalvezetése és jó iránytartást ad. A létramintás hóláncot inkább kerüljük, ennél ugyanis előfordulhat, hogy a kerék úgy áll meg, hogy a lánc nem ér a földhöz.

A felszerelés nehézsége szempontjából létezik automata és kézi feszítős lánc is. Utóbbi verzió olcsóbb, de nagyobb fizikai erő kell a láncok megfeszítéséhez. Mivel a hóláncot feszítőrugók és csatok tartják a helyükön, a felrakáshoz és a levételhez el kell forgatni az autó kerekét, ami nem mindig könnyű feladat, főleg, ha a hó már félig eltömítette a kerékjáratot. Ráadásul az összejegesedett láncot nehezebb leszedni, mint felrakni. A sodronyhólánc az egyszerűbb és gyorsabb fel- és leszerelést segíti. Az Ice Man nevű eszköz például lánc helyett bowdenszerű sodronyból készül, és a felrakásához nem kell elforgatni a kereket. Ezenkívül kisebb az átmérője az átlagos hóláncokkal szemben, így jobban elfér a kerékdobban és nem károsítja a műanyag dobbetétet.

Hogyan kell felszerelni a hóláncot?

Semmiképpen se éles helyzetben, hóban fagyoskodva próbáljuk meg kisilabizálni a hóláncfelszerelés csínját-bínját, hanem már a vásárlást követően böngésszük át a használati útmutatót, és száraz, meleg helyen próbáljuk ki a folyamatot néhány alkalommal. Ezt tanácsos minden ősszel újra felidézni és elpróbálni a biztonság kedvéért. Bizonyos abroncsméretek, illetve autómárkák egyes modelljein nem lehet hóláncot használni, ezért ellenőrizzük a saját márkaszervizünk honlapján is az ezzel kapcsolatos tudnivalókat.

Havazáskor, fagyban célszerű egy plusz kabátot vagy vastag takarót is bekészíteni a kocsiba, amin térdepelhetünk szerelés közben, és kesztyű is legyen nálunk, hogy ne merevedjen meg a kezünk.

A felhelyezés lépései:

  1. Készítsünk elő mindent szabályszerűen, a KRESZ-nek megfelelően: álljunk félre, húzzuk be a kéziféket, tegyük ki az elakadásjelzőt, vegyük fel a láthatósági mellényt és vegyük ki a hóláncot a csomagtartóból.
  2. Fektessük a hóláncot a motorral meghajtott kerék elé a dobozban mellékelt útmutató szerint.
  3. Vezessük át a hóláncot a kerék mögött, majd akasszuk össze a kerék mögötti kábelt, ügyelve közben arra, hogy a lánc ne csavarodjon össze.
  4. Vezessük át a láncot a kerék elülső peremére (szintén az adott hólánc útmutatója szerint).
  5. Oszlassuk el egyenletesen a láncot a futófelületen.
  6. Kapcsoljuk össze a lánc két végét a feszítő segítségével.

Tartsuk észben, hogy az összkerék-hajtással rendelkező járművek esetén minden hajtott kerékre fel kell szerelni a hóláncot, és az így megengedett legnagyobb haladási sebesség 50 km/óra. Fontos, hogy a hólánc felhelyezését követően 50-100 méter megtétele után mindenképpen ellenőrizzük a feszességét. Ha túl laza, akkor feszítsünk rajta úgy, hogy a lánc végét átkapcsoljuk egy nagyobb feszességet biztosító láncszemre. Így elkerülhetjük, hogy az esetlegesen elszakadó vagy a kerékről leváló alkatrészek kárt okozzanak az autóban. Ha olyan útszakaszhoz érünk, ahol már nincs hó vagy jég, feltétlenül vegyük le a hóláncot, mert különben megrongálja az útburkolatot. Használat után ne felejtsük el áttörölni és vízzel letisztítani, majd száraz helyen tárolni a következő alkalomig.

Hókengyel/hókarom

A hókengyel vagy hókarom ránézésre hasonlít a kerékbilincshez, csak éppen nem a rögzítés, hanem az indulás elősegítése a feladata. A legegyszerűbb változaton négy acélrúd kapaszkodik a kerékbe, amelyeket szétnyitás után egy erős rugó tart a helyén. Ezt kizárólag szükségmegoldásként lehet bevetni az elakadt jármű megindításához, de tartós haladáshoz és meredek emelkedőknél nem alkalmas, illetve a KRESZ sem fogadja el hóláncként. Hómentes, tiszta útra érve le kell venni, mert hamar tönkre megy, elkopik.

Hópaplan/hózokni

A hópaplan vagy hózokni nevű eszköz gyakorlatilag egy erős szövethuzat, amit rá kell húzni a kerékre és tépőzárral rögzíteni. Van olyan típusa, amelyen fémdrótok erősítik a szövetet, így jégen is rendesen kapaszkodik. A hókengyelhez hasonlóan elsősorban a már elakadt autót segíti ki a bajból, de hosszabb közlekedéshez nem megfelelő. Előnyei, hogy egyszerűen fel- és leszerelhető, használaton kívül kis helyen elfér, könnyen tisztítható mosógépben, továbbá kíméli az autót, az abroncsokat és az utat is. Hátránya viszont, hogy szélsőséges körülmények között, illetve meredek emelkedőknél nem ajánlják a gyártók, mert nem olyan hatékony, mint egy rendes hólánc, és a hatóságok sem ismerik el a hólánc alternatívájaként.

A hólánchoz hasonlóan felrakáskor itt is előre kell gurulni a kocsival vagy beragadva forgatni a kereket. Felszerelés után ellenőrizni kell, hogy megfelelően áll-e a keréken, lassú haladás mellett szabad csak használni, tiszta úton pedig le kell venni, mivel a textil hamar szétfoszlik az aszfalton.

Hóláncspray

A hóláncspray kifejezetten elakadáshoz javasolt, nem pótolja a hóláncot. A flakonból tapadó anyagot lehet a kerékre fújni, amihez nem szükséges megtisztítani a gumit, mivel a hatóanyag átmegy a havon, jégen, latyakon. Felfújás után 3-5 percet várni kell, majd el lehet indulni. A fényezést nem bántja, a gumiról pedig motormosóval vagy tiszta szesszel lehet eltávolítani, de rövid, normál úton haladás után magától is lekopik a gumiabroncs felületéről.

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés