Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Shell és az Airflow Truck olyan kamiont mutatott be, amit még Elon Musk is megirigyelhet

Garázs

A Shell és az Airflow Truck olyan kamiont mutatott be, amit még Elon Musk is megirigyelhet

A Shell és az Airflow Truck olyan kamiont mutatott be, amit még Elon Musk is megirigyelhet

Globális Innováció és energiahatékonyság a legfőbb jellemzői

A Shell kenőanyagok és az AirFlow Truck Company a Shell Make the Future kaliforniai rendezvényén mutatta be a legújabb üzemanyagtakarékos kamionját, a Starshipet, a Sonoma Raceway-en.

starship_1

A Starship célja, hogy minimálisra csökkentse azt az energiát, ami a rakomány egyik pontból a másikba történő eljuttatásához szükséges. A kamion hosszas átalakítások során nyerte el végleges formáját, és készen áll a kihívásra: 2018 májusában a nyugati parttól a keleti partig, vagyis Kaliforniából indulva Floridáig fog utazni, mindezt úgy, hogy a legnagyobb lehetséges rakományt viszi, amit a jármű teljes tömege megenged. Az út során az üzemanyagtakarékosságot, illetve az áruszállítási hatékonyságot mérik, amelyet az út végén nyilvánosságra is hoznak.

“A szállítmányozás a világ teljes energiafelhasználásának több mint egynegyedét, sőt világszinten a széndioxid-kibocsátásnak az egyötödét teszi ki. Ennek 72 %-a a közúti szállítmányozásnak tulajdonítható, amelynek pedig jelentős részét a teherautók bocsátják ki”

– nyilatkozta Robert Mainwaring, a Shell technológiai menedzsere.

Nagy kihívás a tehergépkocsiknál jelentős javulást elérni az energia-takarékosság területén, azonban a Shell hisz abban, hogy az együttműködés és a közös munka eredményeként, a kibocsátás eredményesen csökkenthető, valamint a hatékonyság növelhető.

Hogy mit takar a közös munka?

„Szoros kapcsolatot jelent a világ különböző vezető gépgyártóinak (OEM) szakértő mérnökeivel. Nemrég kifejlesztettünk egy koncepcióautót, amely megmutatta a könnyű súly, az áramvonalasság és a kenőanyagok szerepét a személyszállításban. A Starship a Shell koncepcióautójának egyenértékű mása az áruszállítás területén.”

– nyilatkozta Mainwaring

starship_2

A Shell műszaki tanácsadással támogatta a Starship projektet, illetve a kamion a Shell következő generációs, alacsony viszkozitású, teljesen szintetikus, nagy teherbírású motorolaját használja, amely védelmet nyújt a kopás, a lerakódások és az olaj lebomlása ellen. Az alacsony viszkozitás kiváló üzemanyagtakarékosságot biztosít a hagyományos SAE 15W-40-hez képest. A kenési technológia ugyanolyan viszkozitású, mint a Shell Rimula Ultra E+ esetében, amelyet világszerte az OEM-ek tesztelnek.

“A nagy teherbírású kenőanyagok vezető gyártójaként a termékeinken túl, az iparág felé is felelősségünk van. Ezért is vagyok olyan büszke az AirFlow Truckinggal való együttműködésünkre, amely által új lehetőségeket fedezünk fel az üzemanyagtakarékosság fokozására a szállítmányozásban. Ahogy haladunk előre, egyre fontosabb, hogy kreatív válaszokat találjunk a világ energiaügyi kihívásaira, s mint ilyen, a Starship olyan fejlesztéseket tartalmaz, amelyek később hasznára válik mind vásárlóink, az autósok mind pedig a szélesebb világ számára”

– mondta Chris Guerrero, a Shell kenőanyagok globális márkamenedzsere.

A szállítmányozási szektor világszerte egy fontos kihívással néz szembe; a cél, hogy minél távolabb jussanak a lehető legkevesebb üzemanyag felhasználással, miközben maximalizálják a rakomány mennyiségét a költségek csökkentése érdekében. Számos innovatív technológia elérhető már világszerte a piacon, ami az üzemanyaghatékonyságot segíti, és amelyeket felhasználtak a Starshiphez. Ezek olyan megoldások, amelyeket a teherszállító járművek tulajdonosai is előnyükre fordíthatnak és készen használhatnak a saját járművük esetében.

A Starship projekt egy lépés azon az úton, ami a világ energia kihívásaira adhat választ, és amiből a teherfuvarozásnak és a környezetnek is előnye származhat. Az Airflow Starship legfrissebb hírei a www.shell.com/starship oldalon olvashatóak.

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés