Connect with us

technokrata

A Shell és az Airflow Truck olyan kamiont mutatott be, amit még Elon Musk is megirigyelhet

Garázs

A Shell és az Airflow Truck olyan kamiont mutatott be, amit még Elon Musk is megirigyelhet

A Shell és az Airflow Truck olyan kamiont mutatott be, amit még Elon Musk is megirigyelhet

Globális Innováció és energiahatékonyság a legfőbb jellemzői

A Shell kenőanyagok és az AirFlow Truck Company a Shell Make the Future kaliforniai rendezvényén mutatta be a legújabb üzemanyagtakarékos kamionját, a Starshipet, a Sonoma Raceway-en.

starship_1

A Starship célja, hogy minimálisra csökkentse azt az energiát, ami a rakomány egyik pontból a másikba történő eljuttatásához szükséges. A kamion hosszas átalakítások során nyerte el végleges formáját, és készen áll a kihívásra: 2018 májusában a nyugati parttól a keleti partig, vagyis Kaliforniából indulva Floridáig fog utazni, mindezt úgy, hogy a legnagyobb lehetséges rakományt viszi, amit a jármű teljes tömege megenged. Az út során az üzemanyagtakarékosságot, illetve az áruszállítási hatékonyságot mérik, amelyet az út végén nyilvánosságra is hoznak.

“A szállítmányozás a világ teljes energiafelhasználásának több mint egynegyedét, sőt világszinten a széndioxid-kibocsátásnak az egyötödét teszi ki. Ennek 72 %-a a közúti szállítmányozásnak tulajdonítható, amelynek pedig jelentős részét a teherautók bocsátják ki”

– nyilatkozta Robert Mainwaring, a Shell technológiai menedzsere.

Nagy kihívás a tehergépkocsiknál jelentős javulást elérni az energia-takarékosság területén, azonban a Shell hisz abban, hogy az együttműködés és a közös munka eredményeként, a kibocsátás eredményesen csökkenthető, valamint a hatékonyság növelhető.

Hogy mit takar a közös munka?

„Szoros kapcsolatot jelent a világ különböző vezető gépgyártóinak (OEM) szakértő mérnökeivel. Nemrég kifejlesztettünk egy koncepcióautót, amely megmutatta a könnyű súly, az áramvonalasság és a kenőanyagok szerepét a személyszállításban. A Starship a Shell koncepcióautójának egyenértékű mása az áruszállítás területén.”

– nyilatkozta Mainwaring

starship_2

A Shell műszaki tanácsadással támogatta a Starship projektet, illetve a kamion a Shell következő generációs, alacsony viszkozitású, teljesen szintetikus, nagy teherbírású motorolaját használja, amely védelmet nyújt a kopás, a lerakódások és az olaj lebomlása ellen. Az alacsony viszkozitás kiváló üzemanyagtakarékosságot biztosít a hagyományos SAE 15W-40-hez képest. A kenési technológia ugyanolyan viszkozitású, mint a Shell Rimula Ultra E+ esetében, amelyet világszerte az OEM-ek tesztelnek.

“A nagy teherbírású kenőanyagok vezető gyártójaként a termékeinken túl, az iparág felé is felelősségünk van. Ezért is vagyok olyan büszke az AirFlow Truckinggal való együttműködésünkre, amely által új lehetőségeket fedezünk fel az üzemanyagtakarékosság fokozására a szállítmányozásban. Ahogy haladunk előre, egyre fontosabb, hogy kreatív válaszokat találjunk a világ energiaügyi kihívásaira, s mint ilyen, a Starship olyan fejlesztéseket tartalmaz, amelyek később hasznára válik mind vásárlóink, az autósok mind pedig a szélesebb világ számára”

– mondta Chris Guerrero, a Shell kenőanyagok globális márkamenedzsere.

A szállítmányozási szektor világszerte egy fontos kihívással néz szembe; a cél, hogy minél távolabb jussanak a lehető legkevesebb üzemanyag felhasználással, miközben maximalizálják a rakomány mennyiségét a költségek csökkentése érdekében. Számos innovatív technológia elérhető már világszerte a piacon, ami az üzemanyaghatékonyságot segíti, és amelyeket felhasználtak a Starshiphez. Ezek olyan megoldások, amelyeket a teherszállító járművek tulajdonosai is előnyükre fordíthatnak és készen használhatnak a saját járművük esetében.

A Starship projekt egy lépés azon az úton, ami a világ energia kihívásaira adhat választ, és amiből a teherfuvarozásnak és a környezetnek is előnye származhat. Az Airflow Starship legfrissebb hírei a www.shell.com/starship oldalon olvashatóak.

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu