Connect with us

Hirdetés

technokrata

Téligumit vennél? Ezek közül érdemes választani!

Garázs

Téligumit vennél? Ezek közül érdemes választani!

Téligumit vennél? Ezek közül érdemes választani!

Ötödik alkalommal, hagyományos keretek között, a Hungaroringen található tanpályán zajlott le a Téligumiteszt 2016.

A vizsgálat célja, hogy az autósok ne csupán külföldi tesztekre hagyatkozva, hanem hazai környezetben mért eredményekre támaszkodva is tudjanak választani az idei legnépszerűbb abroncstípusok közül. A nonstopgumi.hu és a Használtautó.hu által szervezett, az országban egyedülálló eseményen tavalyhoz hasonlóan 19 szettet vizsgáltak meg a szakemberek, köztük ötféle új négyévszakos típus, valamint egy új és egy használt nyári garnitúra is szerepelt a teljes körű összehasonlíthatóság érdekében.

Az idei tesztek, melyeket a szakemberek -1 és -4 °C közötti hőmérséklet-értékeken végeztek, mind a száraz, mind a vizes, mind pedig a jeges (vizes műgyantával modellezett) úton való megállást vizsgálták különböző sebességek mellett. Emellett sor került a csúszós úton mutatott kapaszkodóképesség, a gördülési ellenállást mutató kigurulás, a kopás, illetve a menetzaj mérésére is. A teszten az itthon legelterjedtebb méretű (195/65 R15) abroncsok szerepeltek.

fekutteli

„A mérések legfontosabb tanulsága idén az volt, hogy míg száraz és nedves aszfalton még hidegben is jól teljesítenek a nyári és négyévszakos abroncsok, addig havas, jeges útviszonyok mellett a téli gumit semmi sem képes helyettesíteni – hangsúlyozta Katona Mátyás, a Használtautó.hu csoport autós magazinjának főszerkesztője. – Míg a legjobb téli gumikkal felszerelt autó éppen megáll a 18 méterrel előrébb az úttestre lépő gyalogos előtt, a négyévszakos gumival felszerelt jármű gumimodelltől függően 15-24, míg nyári gumival felszerelt autó 31 km/órával üti el őt. Nagyon tanulságos, hogy ezen az útfelületen a használt, de kopott, éppen 4 mm-es profilmélységgel ellátott téli gumi is ugyanilyen katasztrofális eredményt produkál.”

Továbbra is igaz, hogy négyévszakos gumi használatán csak annak célszerű elgondolkodnia, aki biztosan nem közlekedik jégben vagy hóban. Ez egyes téli időszakokban komoly kompromisszumok vállalását is jelentheti, mivel az autózás szabadságának előre nem tervezhető időszakos feladásával jár.

A vizsgálatban részt vevő abroncsok az egyes szempontoknak különböző mértékben tettek eleget. Száraz és vizes úton – fagypont felett – az újszerű nyári és a Michelin CrossClimate egész éves abroncs remekelt, jeges úton fékezhetőségben a Goodyear, míg kapaszkodási képességben a Continental volt a legjobb. A legcsöndesebbnek szintén a Goodyear bizonyult, ugyanakkor a gördülési ellenállás szempontjából – nem meglepő módon – a nyári gumik bizonyultak a legjobbnak.

Arra tehát, hogy összességében melyik abroncs teljesített a legjobban, csak az egyes kategóriákban mért teljesítményeknek a súlyozásával kaphatunk választ. A magyar átlagos téli útviszonyoknak megfelelően a száraz, nedves és jeges aszfalton mért fékutakat, illetve a jeges úton mért kapaszkodást 20-20 százalékos, a kopást 10 százalékos, míg a zajszintet és a gördülési ellenállást 5-5 százalékos súlyozással értékelve a hazai Téligumiteszt 2016 az alábbi sorrendet eredményezte:

 

Abroncs százalék* értékelés
Continental WinterContact TS 860 94% nagyon jó
Nokian WR D4 92% nagyon jó
Goodyear UltraGrip 9 92% nagyon jó
Bridgestone Blizzak LM001 92%
Firestone Winterhawk 3 90%
Michelin Alpin 5 91%
Barum Polaris 3 91%
Hankook W452 Winter iCept RS2 90%
Nexen N’Blue 4Season (négyévszakos) 88% kielégítő
Goodyear Vector 4Seasons (négyévszakos) 87% kielégítő
Vredestein Quatrak 5 (négyévszakos) 85% kielégítő
Infinity EcoZen 85% kielégítő
Michelin CrossClimate (négyévszakos) 83% feltételesen ajánlott
Laufenn LW31 I Fit 82% feltételesen ajánlott
Kormoran Snowpro B2 81% nem ajánlott
Debica Navigator (négyévszakos) 80% nem ajánlott
Új tesztgyőztes nyári gumi 79% nem ajánlott
Használt prémium nyári gumi 78% nem ajánlott
Használt középkategóriás téli gumi 75% nem ajánlott

*: százalékos pontszám, a teszten tapasztalt legjobb jellemzőkhöz viszonyítva

Bár az egyes abroncsok a különböző szempontoknak eltérő módon tettek eleget, az összesítésben ezek a különbségek a jó minőségű termékeknél nagyjából ellensúlyozták egymást. Így összességében elmondható, hogy a lista első nyolc helyén szereplő gumimodellek bármelyike jó szívvel ajánlható az idei téli gumijukat még csak most kereső autósok számára.

Fontos hangsúlyozni, hogy az egyes szempontok eltérő súlyozása változtathat a fenti sorrenden. A súlyozás módosítására a teszt részletes eredményeit ismertető oldalon mindenkinek lehetősége van.

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés