Connect with us

technokrata

Hat éven belül kivenné a kezünkből az irányítást a BMW

Garázs

Hat éven belül kivenné a kezünkből az irányítást a BMW

Már 2021-ben piacra dobnák a saját önvezető autójukat.

Az autóipar területén az elkövetkező évtized egyértelműen az elektromos és az önvezető járművek fejlesztéséről szól majd. Ennek fényében nem is véletlen, hogy a BMW már most aktívan dolgozik az előbbi kategória megreformálásán, elég csak az i sorozatra gondolni (ide kattintva olvashatod el a Technokrata i3-as tesztjét). Nos, a cég legújabb közleménye alapján utóbbi kategóriában is fontos szerepet töltenének be, hiszen a bajor gyártó a jövőben az Intellel és a Mobileye-jal közösen dolgozik majd az önvezető rendszerek fejlesztésén.

A három vállalat célja, hogy közösen egy olyan rendszert alkossanak meg, amely drámaian lecsökkenti az emberi közbeavatkozás szükségességét, azaz gyakorlatilag anélkül működik, hogy azzal bárkinek is foglalkoznia kellene.

bmwidriving

A BMW kiemelte, hogy ha minden a tervek szerint halad, akkor 2021-ben mutatkozhat be az első, sorozatban gyártott példány. Persze a kézzel fogható prototípusokra már nem kell ilyen sokat várni, a bajor vállalat már idén leleplezne egy korai kiadást, jövőre pedig meg is kezdenék ezek közúti tesztelését.

Bár a közelmúltban egy önvezető Tesla halálos balesetet okozott, a BMW szerint a saját magukat irányító járművek még mindig nagyobb biztonságot jelentenek, mintha ember irányítana a volánnál. Az i sorozatba érkező jármű megjelenése ugyan még odébb van, de valószínűleg iNEXT néven debütál majd, ami jól illeszkedik az egyelőre i3-ból és i8-ból álló sorozatba. Ezzel összhangban egy már részben önvezető, de még emberi beavatkozást igénylő szedán, az i5 megjelenése is váható az elkövetkező években.

 Szólj hozzá!

További Garázs

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin