Connect with us

Hirdetés

technokrata

Újabb forradalom jöhet az autópiacon

Garázs

Újabb forradalom jöhet az autópiacon

Jól fogadták a vásárlók a Toyota Mirai-t, még több hidrogénes típus jön.

Az mára már szinte kétségbe vonhatatlan, hogy a nagyobb autógyártók az elektromos hajtásrendszerekben látják a jövőt. A kérdést már csak az képezi, hogy a villanymotorok honnan merítsék az energiát. Napjainkban még az akkumulátorcsomagok jelentik az általános megoldást, de a Toyota már piacra dobta első üzemanyagcellás modelljét is – és úgy látszik, nem ez lesz az utolsó.

Yoshikazu Tanaka, a hidrogénhajtású Mirai vezető tervezője elárulta, hogy nagyon örülne, ha a későbbiekben egy teljes palettát létrehozhatnának üzemanyagcellás hajtáslánccal. Az úriember természetesen nem merült el a részletekben, de egyes pletykák szerint a jövőben a kompaktoktól egészen a crossoverekig szeretnék bővíteni a hidrogénhajtású flottájukat.

toyota_mirai_6_medium

Mindez persze nem véletlen, hiszen Tanaka úr elmondása szerint 10-20 éven belül a hidrogénhajtású autók legalább annyira gyakoriak lesznek, mint ma a normál hibridek. Ez persze rengeteg időnek tűnik, de ne feledjük el, hogy a hibrideknek is legalább ennyi idő kellett a kibontakozáshoz, és manapság már jóval gyorsabban fejlődik a technológia is, így végső soron azon sem csodálkoznánk, ha ennél még gyorsabban terjednének el ezek az alternatív hajtású négykerekűek – melyek fejlesztését a legtöbb nagy autógyártó már elkezdte, sőt a Honda már be is mutatta saját hidrogénes típusát.

A lendületet pedig nem csak a remény adja, hiszen a Toyota nemrégiben nyilvánosságra hozta, hogy csak az Egyesült Államokban nem kevesebb, mint 1900 előrendelés érkezett a Miraira, ez pedig több mint amire számítottak a japánok. Mindez olyannyira meglepte a gyáriakat, hogy várólistát kellett létrehozniuk, amíg sikerül teljesíteni az igényeket. Ez a szám egyébként elsőre nem tűnik túl acélosnak, de nem szabad elfelejteni, hogy egy vadonatúj technológiáról van szó, ráadásul a hidrogén utántöltésének lehetőségei is elég korlátozottak egyelőre – ezekhez mérten pedig dicséretes az érdeklődés.

Forrás: Autó Pult



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés