Connect with us

technokrata

Még a héten drágulhat a benzin?

Garázs

Még a héten drágulhat a benzin?

Esélyes, hogy ezt a hetet nem ússzuk meg árváltozás nélkül.

Kedvezőtlenül alakulnak a piaci folyamatok a benzinár tekintetében, így könnyen lehet, hogy ezen a héten is drágulnak az üzemanyagok. Noha hétfőn és szerdán sem változtak az árak, még nem ért véget a hét és a MOL eddigi gyakorlata szerint a péntek is “árazó nap”. A legfrissebb adatok szerint a Brent kőolaj hordonként ára közel 1 dollárt emelkedett, így újabb idei csúcsot elérve 68,67 dolláron tetőzött, amelyről aztán néhány centet esett. Az emelkedést két fő tényező befolyásolta, az egyik a dollár gyengélkedése, a másik pedig a líbiai olajexport akadozása. Az OPEC továbbra sem változtatott a jelenlegi kitermelési volumenen, azonban ezzel együtt is április folyamán 20%-os drágulás ment végbe, és egyelőre nem úgy tűnik, hogy ez a folyamat megállna vagy esetleg megfordulna.

olajkut

A hosszabbtávú előrejelzések szintén nem túl optimisták, a jemeni geopolitikai kockázatok is a magasabb olajárak felé hajtják a spekulánsokat, miután szaúdi katonai egységek harcokat vívnak a jemeni határnál. Líbia erre válaszolva leállította az olajszállítást a zueitinai-i keleti kikötő felé. Az ország kitermelése naponta 500 ezer hordóval kevesebb, ez a 2010 előtti kitermelés egyharmada. További árfelhajtó hatással bír, hogy egy iparági jelentés szerint az USA olajkészletei 1,5 millió hordóval csökkentek a múlt héten.

koolaj_finomito

Ma azonban érkezik egy hivatali jelentés Amerikából, mely hivatalos információval szolgál majd az ország tényleges olajtartalékairól. Számunkra mindezekhez még hozzájön, hogy jelenleg épp a forint sincs túl jó állapotban, a nemrég még 300 forintnál járó árfolyam jelenleg 305 forint felett van, csupán a tegnapi záráshoz képest is 1,5 forintot gyengült. Mivel a negatív változásokra elég gyorsan reagál a MOL, a fentiek figyelembevételével jó esély van arra, hogy péntektől drágulás következzen be a hazai kutaton, várakozásaink szerint ennek mértéke 5 forint körül alakul majd.Szólj hozzá!

További Garázs

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin