Connect with us

Hirdetés

technokrata

Elképesztő sebesség: Túl a fizika határain!

Garázs

Elképesztő sebesség: Túl a fizika határain!

A Bloodhound SSC projekt célja az abszolút hihetetlen 1600 km/h elérése.

Bizonyára sokan hallottak Olvasóink közül a Bloodhound SSC projektről, hiszen az elszánt tudós- és mérnökcsapat már hosszú évek óta dolgozik a földi sebességrekordok megdöntésén, a médiában pedig már sokszor találkozhattak a nevükkel – például az Autó Pulton is több ízben írtunk róluk.

Az aktuális földi sebességrekord 1221 km/óra, a brit csapat viszont közel sem elégszik meg ennyivel: a Bloodhound SSC projekt célja az abszolút hihetetlen 1600 km/h elérése. Persze számtalan akadállyal találkoznak a tervezők a fejlesztés során, ráadásul eleve ismeretlen terepen próbálnak mozgolódni, hiszen eddig még közel sem sikerült ilyen tempót földön elérni.

0311_bloodhound_3

 Nem is gondolnánk, de a legnagyobb gondot a kerekek által felvert kavicsok jelentik, amelyek lövedékként hatolhatnak át a ’karosszérián’, a brit Andy Green pilótát komolyan veszélyeztetve. A rakétaautó kerekei ugyanis 1600 km/h-nál percenként 10200-at (!) forognak, a kerekekből ’kiugró’ kavicsok így brutális energiával rendelkeznek.

Szerencsére végre sikerült megoldani a problémát: a brit Morgan Advanced Technologies nevű cég kifejlesztett egy olyan speciális anyagot, ami ellenáll ezeknek az energiáknak, az anyag pedig úgy néz ki, hogy működik, ugyanis kiállta a dupla sebességet, tehát 3200 km/h-s becsapódásokat imitáló ballisztikus teszteket. Érdemes megnézni a tesztelésekről készült videót:

A Bloodhound SSC-ről számtalan érdekességet lehetne írni, hiszen a rakéta minden porcikája egyedi és különleges – az egész alkotás egy mérnöki csoda. Autós vonatkozásban viszont talán a legérdekesebb, hogy a Jaguar kompresszoros V8-as ötliteres motorja hajtja… az üzemanyagpumpát!

Eléggé ijesztően hangzik, hogy egy 500 lóerős motorra van szükség az üzemanyagpumpa hajtásához, azonban ez valóban így van, hiszen a pumpának 40 liternyi üzemanyagot kell szállítania másodpercenként, amihez bizony komoly hajtás szükséges. Az 1600 km/h-hoz pedig nem meglepő módon egy sugárhajtómű igyekszik eljuttatni az SSC-t, ami az Eurojet EJ200 repülőtől érkezik, és akár 78.000 lóerőnyi tolóerőt képes szolgáltatni.

0311_bloodhound_2

A csapat a hírek szerint idén kezdi el valós körülmények között tesztelni a féltett kincset, a pilóta pedig a már fentebb említett Andy Green lesz. A tervek szerint először az 1280 km/h-s sebességet kívánja abszolválni a csapat (ami ugye már eleve rekordnak számít), s az 1600 km/h-s álomhatárral csak jövőre próbálkoznak, ha minden sikeresen zajlott az 1280 km/h-s próbán. Mi mindenesetre nagyon drukkolunk nekik, mert hiába nincs túl sok jelentősége a sebességhajhászásnak, mérnöki szempontból biztosan nagyon sok, eddig ismeretlen problémát oldanak meg a szakértők.

Forrás: Autó Pult



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés