Connect with us

Hirdetés

technokrata

Idén is tovább növekszik a használtautó-piac

Garázs

Idén is tovább növekszik a használtautó-piac

Az újautó-importőrök 13 százalékos, a legnagyobb használtautó-kereskedő cégek pedig 11 százalékos növekedést várnak saját piaci szegmensükben az idei évre. A Használtautó.hu által első ízben összeállított, a személyautó-piaci kilátásokat vizsgáló Autópiaci Barométer adatai szerint az élénkülést mindkét területen elsősorban a fizetőképes kereslet növekedése, illetve az autópark korosodása miatt immár halaszthatatlanná váló járműcserék számának növekedése okozza.

A márkakereskedők a finanszírozási lehetőségek bővülésében is bíznak

A felmérésben részt vevő 16 (együttesen a teljes újautó-piac több mint 95 százalékát lefedő) gépjárműimportőr cég vezető munkatársainak becslése szerint a 2014. évi 20 százalékos piaci bővülés ugyan nem fog megismétlődni, az átlagosan 13 százalékra várt idei növekedés nyomán azonban az eladott új személyautók száma a tavalyi 67 500-ról 76 ezerre emelkedhet.

A növekedést elősegítő okok között a legtöbben az elérhetőbbé váló finanszírozási lehetőségeket (31%), a vásárlók fizetőképességének javulását (25%), illetve általában a stabilabb gazdasági környezet miatt erősödő optimizmust (25%) tették az első helyre. Az okok között ugyanakkor a legtöbben (68%) a hazai személyautópark idősödését említették meg a pozitív folyamatok kényszerű katalizátoraként (mint ismeretes, a hazai személyautó-állomány átlagéletkora már tavaly átlépte a 13 évet).

Arra kérdésre, hogy elsősorban a magánszemélyek számára történő értékesítés, vagy a vállalati és állami flották területén várható-e nagyobb élénkülés, a válaszok teljesen megoszlottak: az válaszadók 50-50 százalékban tették meg voksaikat valamelyik oldalra, ami azt mutatja, hogy mindkét területen nagyjából egyforma növekedési ütemre számíthatunk 2015-ben.

A használtautó-piaci kereskedők számára továbbra is erős konkurencia marad a magánimport

A legnagyobb forgalmú használtautó-kereskedők közül 18 céget kerestek fel a felmérés készítői: becsléseik átlaga szerint a használtautó-piac idei bővülésének várható mértéke 11 százalék lesz. A növekedést elősegítő tényezők között az importőrök által felsorolt okok (a növekvő fizetőképes kereslet, a stabilabb piaci környezet, illetve az idősödő példányok immár halaszthatatlan cseréje) mellett a legtöbb említést az újautó-eladások növekedése kapta, hiszen ez automatikusan növekvő számú lecserélt, néhány éves autó megjelenését eredményezi a használtautó-piacon.

noname

Tavaly 37 százalékkal, 97 ezerre nőtt a használt személyautók importja. Abban szinte minden kereskedő egyetért, hogy idén is folytatódik a behozatal volumenének erőteljes bővülése, azonban a további növekedés mértékét illetően jelentős a szórás (5-50%). A konszenzus ezen a területen 21 százalék körüli értéket mutat, ami azt jelenti, hogy a várakozások szerint 2015-ben újabb 118 ezer használt autó özönlik majd az országba.



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés