Connect with us

technokrata

A futóműből nyerne energiát az Audi

Garázs

A futóműből nyerne energiát az Audi

Meglepő módszerrel jutna energiához a német gyártó.

Az elektromos, illetve hibrid hajtásláncok terjedésével egyre több gyártó próbál elmésen az elvesztegetett energiák visszaforgatásából áramot csiholva javítani a hatékonyságon. A fékezési energia visszanyerése már nem nagy kunszt manapság, az Audi ötlete viszont meglehetősen jónak tűnik: az ingolstadtiak a futóművel állítanának elő áramot.

A négykarikások már fejlesztik is az eszközt, ami egyszerűen a futómű mozgását használná fel arra, hogy energiát nyerjen. Ulrich Hackenberg, az Audi kutatási és fejlesztési részlegét vezető szakember is beszéltaz A3 e-tron modellhez fejlesztett újdonságról: „a generátor egység a lengéscsillapítóban kerül kialakításra és akkor képes tölteni az akkumulátort, amikor egyenetlen felületen haladva a gátlóban a felpörög a szerkezet – ilyenkor nem ritka, hogy 100-125 Celsius fokra hevül fel a lengéscsillapító.”

Az így előállított energia tehát az akkumulátorokban kerül tárolásra, ahonnan a részegységek működtetésére vagy az autó hajtására használja fel a rendszer a későbbiekben.

audi_a3_etron_3_medium

Az előnyök vitathatatlanok, hiszen elektromos vagy hibrid modellek esetében a visszatermelésbe lép be a rendszer, míg a hagyományos, belsőégésű motorral szerelt verziók esetében egyszerűen a motor munkáját könnyíti meg azzal a szerkezet, hogy leveszi a válláról az áramtermelés feladatát. Tehát végső soron minden esetben a fogyasztás csökkenését könyvelhetjük el pozitívumként, amelyet az amúgy is sok-sok hőt disszipáló, azaz energiát pazarló lengéscsillapításból nyer vissza.

A helyzet pedig adja magát, hogy az elektromosan vezérelt adaptív lengéscsillapítással összeadva komplex, de hatékony és okos rendszert építsenek a szakemberek. Noha mindez bíztatóan hangzik, a merőben új technológia megjelenéséig még éveket kell várnunk.

Forrás: Autó Pult Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin