Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mesterséges gázzal tisztán és olcsón – porondon az Audi A3 g-tron

Garázs

Mesterséges gázzal tisztán és olcsón – porondon az Audi A3 g-tron

Noha napjainkban mindinkább az elektromos segítségű benzines vagy gázolajjal hajtott motorok, valamint a tisztán elektromos autók próbálják egyre jobban kitaposni a jövőbe vezető utat, az Audi alternatív megoldással szolgál.

Már korábban hírt adtunk róla, hogy az ingolstadtiak szintetikus gázt állítanak elő, ezúttal pedig már A3-ast is ajánlanak hozzá. Németországban február 13-án megkezdődött az Audi A3 g-ton árusítása, amely a jól megszokott hajtóanyag, azaz a benzin mellett többféle üzemanyaggal is elboldogul. Az 1.4 TSI kifejezetten gázos használatra tervezett verziója 110 lóerőt tud, és segítségével az A3 g-tron természetes gázzal, benzinnel vagy akár szintetikus, a négykarikások által e-gas néven emlegetett gázzal is képes üzemelni. Amennyiben utóbbiból kortyol az Audi újdonsága, úgy szén-dioxid szempontjából teljesen semleges kipufogógázt bocsát ki.

Audi A3 Sportback g-tron

Ez azért lehetséges, mert az Audi formulájával mesterségesen előállított metán tökéletesen ég el. Ezt a szintetikus autógázt pedig már gyártja is az Audi, a szászországi Werlte mellett elterülő üzemében – a németek úttörő módon, a világon elsőként készítenek szintetikus gázt.

A gyártó szerint az e-gas üzemanyaggal hajtott A3 g-tron jelen pillanatban a legtisztább, hosszú távokra is használható autó a világon. Az e-gas gyártásához egyébként nincs másra szükség, csak megújuló forrásból származó elektromosságra, ami még zöldebbé varázsolja az összképet. Az A3 g-tron egyébként 3,2-3,3 kg gázt fogyaszt el 100 km-en, ami nagyjából 1000-1200 forintos költséget jelent – tehát még olcsóbban is jár az Audi büszkesége, mint egy benzines vagy gázolajos testvére.

Audi A3 Sportback g-tron

Az infrastruktúra pedig adott, hiszen Németországban mintegy 650 töltőállomás kínálja az Audi-féle e-gas-t, azaz szintetikus gázt. Reméljük, az ígéretes, tiszta és olcsó üzemanyag nem csupán a németek kiváltsága lesz és hamarosan egész Európa részesülhet a mesterséges gázzal való autózás örömeiben.

Forrás: Autó Pult



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés