Connect with us

technokrata

Elektromosan is szól a Kia Soul

Garázs

Elektromosan is szól a Kia Soul

Villanyautóval készül a Chicagói autószalonra a KIA.

Gyakorlatilag alig van már olyan autógyártó, amely legalább egy elektromos tanulmánymodellel ne állt volna elő. A Chicagói Autószalonra a Kia többek között villanyautóval is készült, méghozzá a Soul lemezei alá öntöttek némi elektromos lelket. A 2015-ös modellévű autó hamarosan a szalonokban is megjelenik.

A Kia 2014 harmadik negyedévében kezdi meg az elektromos Soul EV forgalmazását, első ízben csupán az Egyesült Államok releváns területein – California, New York, New Jersey, Maryland és Oregon kapja meg még idén az újdonságot.

0207_soul_ev_02

A koreaiak kifejezetten a környezettudatos vásárlóknak tervezték a Soul EV-t, amely a kéttónusú külső fényezéséről, illetve a töltéshez átalakított orr alapján messziről felismerhető. Az autó első részét meghatározza az immáron ledes nappali menetfénnyel is rendelkező, projektoros első fényszórópár, illetve a hűtőmaszk helyére került töltőfedél. A 16 hüvelykes könnyűfém felnikre ultra alacsony gördülési ellenállású abroncsokat húztak.

Az utastérben tetszetős kárpitok adják meg a hangulatot, a burkolatok egy részét pedig környezetbarát anyagból készítették a gyáriak. A felszereltség tolatókamerát, GPS navigációt és kifejezetten az elektromos autókhoz fejlesztett klímaberendezést is tartalmaz. A töltöttség és az autó energiamérlege a műszerfalba integrált, 3,5 colos OLED technikájú kijelzőn tekinthető meg.

0207_soul_ev_03

Az elektromos rendszer kiépítése azonban áldozatot is követelt: a csomagtér kapacitása lecsökkent, míg a hátsó lábtér majd’ 8 centiméterrel lett kisebb. Az autó mozgatásáról egyébként egy 110 lóerős és 284 Nm csúcsnyomatékú villanymotor gondoskodik, amely egy 27 kWh kapacitású akkumulátorból csipegethet. A használattól függően 130-160 km között alakuló hatótáv átlagos, mint ahogy a 12 szekundumos 0-100-as sprint és a 145 km/h-s csúcssebesség is.

Forrás: Autó PultSzólj hozzá!

További Garázs

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin