Connect with us

technokrata

Négykerék nélküli jövő: Hamburg lehet az első autómentes város

Garázs

Négykerék nélküli jövő: Hamburg lehet az első autómentes város

Hamburg vezetősége 20 éven belül az összes autót ki akarja tiltani a német városból.

Németország második legnagyobb városa új tervvel állt elő, amely a Zöld Hálózat névre hallgat. Eszerint 2034-ben az összes autót kitiltják a központból és a város 756 négyzetkilométeres területének 40 százalékát parkosítják és kertekké alakítják át. Angelika Fritsch, a város szóvivője elmondta, hogy a terület ezt követően csak lábon vagy kerékpárral lesz bejárható két évtized múlva.

De tényleg szükség van erre? A válasz könnyen lehet, hogy igaz, hiszen a város jelenleg 1,8 milliós lakossága nagyot fog hízni addigra, holott Európában még nem is jelent nagy problémát a túlnépesedés. Tény, hogy egyetlen emberöltő alatt jóformán megkétszereződött a Föld lakossága, amely egyben a környezet és az erőforrások kétszeres igénybevételét jelenti – ennek mértéke pedig már így is jóval meghaladja a fenntartható állapotot. Így, ha a jelenlegi „szintet” akarjuk tartani, akkor bizony hamarosan olyan problémákkal fogunk szembenézni, amelyekre csak nagyon fájdalmas megoldásokat lehet találni.

0117_hamburg1

Persze a legnagyobb problémát az autógyártók által is aranybányának tartott Ázsia okozza, ahol egyes városok már olyannyira szennyezettek, hogy életre már csak feltételesen alkalmasak, miközben a népesség növekedése továbbra is tart. Mindez nehéz kérdéseket vet fel, amelyekkel egyelőre senki sem akar szembenézni, de úgy tűnik, hogy egyre többen gondolkodnak megoldáson.

A jövőben el fog tűnni a tradicionális autózás? Ez már manapság, az önvezető járművek ébredésének hajnalán egyértelműen bekövetkezni látszik, így inkább csak az a kérdés, hogy megengedhetjük-e majd magunknak a helyváltoztatás mai, felfokozott színvonalát.

Forrás: Autó Pult Szólj hozzá!

További Garázs

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

scale 3

Kütyük

Már wifin is csatlakozik a Huawei legújabb okosmérlege

2021. február 25. csütörtök
Galaxy Tab S7
galaxy a32

SmartPhone

Megérkezett a Samsung Galaxy A32 5G

2021. február 14. vasárnap
htc vive cosmos

Kütyük

HTC VIVE Fagyos Akciók

2021. február 4. csütörtök
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin