Connect with us

technokrata

Reformálja az utastér-kialakítást az új magyar Audi

Garázs

Reformálja az utastér-kialakítást az új magyar Audi

Új szintre emeli a sportkocsik belső kialakítását az Audi az idén érkező TT generációval.

Az Audi modelljei eddig is letisztult és egyszerűséget sugárzó, ugyanakkor magas minőségű belső kialakításukról voltak híresek, ami a legkisebb modellektől a legnagyobbakig elmondható. Most azonban egy nagyobbat kívánnak ugrani a technológiai megoldások terén a németek, és az első képek alapján azt kell mondanunk, hogy jól teszik.

0108_audi_tt_1

A 2015-ben érkező új generációs TT – melynek gyártása természetesen marad hazánkban – fülkéjét mutatták meg nekünk pár képen, amelyek több meghatározó megoldást is felfednek előttünk. A legnagyobb és legfontosabb újdonság a műszerfalat helyettesítő óriási, 12,3 colos kijelző, mely egyben átveszi majd a megújított MMI rendszer – eddig a középkonzolon különálló – képernyőjének a szerepét is.

A nagyméretű kivetítő tehát az egyetlen színes kijelző lesz a győri autóban, ugyanakkor az Audi elmondása szerint a méretei lehetővé teszik, hogy akár egy háromdimenziós navigációs szoftver is élvezhető legyen rajta. Mindezt úgy, hogy a sofőr két funkció közül választhat: a „Classic” mód a fordulatszámmérőt és a sebességmérőt emeli ki egy normál műszerfalhoz hasonlóan (miközben persze a fennmaradó helyen számos plusz információval szolgál), míg az „Infotainment” állásban a navigáció és a szórakoztató rendszer képét élvezhetjük nagyobb felületen. Az mondjuk jó kérdés, hogy a mérnökök miként oldják meg a kormánykerék kitakarásának problémáját az óriási kijelzővel kapcsolatban, hiszen mint tudjuk, ahány ember és vezetési pozíció, úgy változik a betekintési szög illetve kormánykerék által kitakart terület.

0108_audi_tt_3

A középkonzol is sokat fejlődött a TT esetében, hiszen a feleslegessé vált rádiós/navigációs kezelőszervek elköltözésével alig maradt gomb. Még a klíma hőfokszabályzóját is beköltöztették a mérnökök a kerek légbeömlőkbe, ezzel végképp leegyszerűsítve a sportos összképet. A szinte már versenyautós, lapított aljú kormánykerék formaterve is fejlődött, és természetesen a bőrrel bevont sportülések sem maradhattak el.

Prof. Dr. Ulrich Hackenberg, a németek műszaki fejlesztésekért felelős igazgatótanácsának a tagja így nyilatkozott a hamarosan bemutatkozó újdonságról: „Az első Audi TT egy igazi ikonná vált, míg a második tovább fokozta a sportosságot. A legújabb generációban a sofőr egy új technológiai élményt tapasztalhat majd meg – ahogy az egy sportautótól elvárható. A TT pedig új szintre emeli ezt a kapcsolódást.”

0108_audi_tt_2

Míg egy sportautóban teljesen elfogadható, hogy minden a sofőr köré épül, addig a négykarikások a nagyobb luxusmodellek esetében nem engedhetik majd meg azt, hogy az anyósülésen ülő utast ilyen mértékben kivonják az irányítás alól. Ettől függetlenül persze azokban a szegmensekben is megjelenik majd ez az Audi által csak „virtuális pilótafülkének” nevezett újdonság, de megmarad majd a központi kijelző is. Kíváncsian várjuk, hogy a gyakorlatban is megtapasztalhassuk az előremutató innovációt, ami számos kérdést vet fel így elöljáróban.

Forrás: Autó PultSzólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu