Connect with us

Hirdetés

technokrata

Prost vagy Schumi? Vettel vagy Loeb?

Garázs

Prost vagy Schumi? Vettel vagy Loeb?

Hétvégén Bajnokok Tornája Düsseldorfban, sztárkavalkáddal.

November 27-28-án a németországi Düsseldorfban rendezik a szokásos év végi Bajnokok Tornáját, ahol a motorsportos legjobbak egyénileg és nemzeti csapatokba tömörülve is megmérkőznek a bajnokok bajnoka címekért.

Az első ilyen versenyt, ami persze inkább csak show, mint éles csata, 1988-ban hozták tető alá Párizs közelében, még “csak” ralisoknak. Az élen Kankkunen, a WRC győztese végzett a fináléban Salonent verve (és olyan további nagyágyúkat maga mögé utasítva, mint Waldegaard, Röhrl, Vatanen, stb.) a következő autólegendákkal: BMW M3, Audi Quattro S1, Lancia Delta Integrale, Ford Sierra Cosworth, Opel Manta, Peugeot 205 Turbo S16…

1989-ben a Nürburgringen csapattak a legények vagy 53 ezer néző legnagyobb örömére. Először akkor és ott alkalmazták a párhuzamos pályás vetélkedést. A döntőben Blomqvist és Röhrl szórakoztatták a közönséget, párbajukból a svéd került ki győztesen. 1990, Barcelona, Olimpiai Centrum, Montjuic: ismét Blomqvist-siker, ezúttal Mäkinen (és Sainz) előtt. 1991, Madrid, Jarama: Kankkunen másodszor (Auriolt felülmúlva).

1992-től (2003-ig) a Kanári szigetekre költözött a torna, Las Palmas közelében először Aghini nyert McRae előtt. Majd sorrendben Auriol kétszer, honfitársa, Delecour, újfent Auriol, Sainz (már a Toyotákon túl Ford Escort WRC-vel is), McRae, Auriol, Mäkinen, Rovanperä, Grönholm és végül Loeb. A Nemzetek Kupáját először 1999-ben rendezték meg, s Finnország győzött.

2004 és 2006 között Párizs ideje jött el és egy nem ralisé, jelesül Kovalainené (majd Loeb és Ekström nyert). A Stade de France-ban már például Ferrari pályaautóval is mentek, no meg buggyval, Ciroën Xsara WRC-vel is.

2007-ben és 2008-ban a londoni Wembleyben parádéztak – előbb, a 20. versenyen Ekström duplázott, majd Loeb győzött. Tavaly Pekingben buliztak, Ekström nyert. Érdekes, de a hétszeres F1-világbajnok Schumachernek sosem sikerült egyéniben győznie, “csupán” csapatban, mostanság Vettellel az oldalán.

Schumi idén is megpróbálja, de ott lesz a mezőnyben Vettel, Prost (!!), Loeb, Doohan (!) is. Az autófelhozatal sem egyszerű: Audi R8 LMS, Porsche 911, VW Scirocco, KTM X-Bow, stb…



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés