Connect with us

Hirdetés

technokrata

Libasorba száműzik a kamionokat

Garázs

Libasorba száműzik a kamionokat

Autó vs. lassú jármű: bővített előzési tilalom, ünnepi kamionstop.

A közlekedési szaktárca – kísérleti jelleggel – tavaly vezette be a tehergépkocsik előzési tilalmát az M1, M3 és M7 több szakaszán. Hogy mit is jelent ez a gyakorlatban? A 3500 kg-nál nehezebb tehergépkocsikkal, vontatókkal és egyéb lassú járművekkel tilos az előzés az egyébként táblával is védett útszakaszokon. Az intézkedés célja, hogy a lassan elviselhetetlen áruforgalom mellett is biztonságosabb és gyorsabb maradjon Budapest megközelítése, ami a nyári hónapokat tekintve nem hátrány.

Az ötlet továbbgondolásából megszületett a döntés: július végétől az M7-es autópályán a Pusztazámor-Sóskút csomópont és a székesfehérvári csomópont között (7-es számú főút), továbbá a Nagykanizsa felé tartó jobb pályán, összesen mintegy 34 kilométerrel bővült a korlátozásban érintett szakaszok hossza.

Augusztus közepétől léptetik életbe a tilalmat az M3-as autópályán a gödöllői (M31) és a hatvani (32. számú főút) csomópont közötti 29 kilométeren, így ezzel együtt már közel 142 kilométer lesz a védett útszakasz. Ez mindenképpen jó hír az autóval közlekedők számára, ezeken a szakaszokon ugyanis a felmérések szerint naponta 50-70 ezer jármű halad át, a balesetveszély, a dugó állandó és óriási. Üdvözlendő kezdeményezés, csak természetesen mit sem ér a szabályok következetes betartatása nélkül – ezzel kapcsolatban még nincsenek eredmények, kíváncsian várjuk.

Figyeljünk a követési távolságra!

Az autópályákon jelenleg komoly kockázati tényezőt jelent a követési távolság be nem tartása, a figyelmetlenség után közvetlenül ez okozza a szerencsétlenségek döntő hányadát. Hatékony megoldást biztosítana a dinamikusabb forgalomszabályozást ellátó, változtatható jelzésképű táblák teljes magyar autópálya-hálózaton történő alkalmazása is, amihez hasonlót sok európai országban használnak már sikerrel. Jó lenne még a kombinált útinformációk küldése közvetlenül a GPS-szel felszerelt gépkocsikba. Jelenleg ezen technológiák tesztelése zajlik, bevezetésük nagyban függ az első eredmények kiértékelésétől.

Ünnepi kamionstop

A 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépkocsik változatlanul nem közlekedhetnek a magyarországi utakon szombat 15 órától vasárnap 22 óráig. Hagyományosan lesz kivétel, mégpedig az államalapítás ünnepe körül. A munkaszüneti nap miatt már augusztus 20-án, pénteken reggel 8 órakor életbe lép a kamionstop. A nyári korlátozás augusztus 31-én ér véget, visszaáll a rend, azaz csak szombat estétől (vasárnap estig) kell a parkolókban időzniük a tehergépjárműveknek.



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés