Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Kia első saját tervezésű hibrid autója

Garázs

A Kia első saját tervezésű hibrid autója

A koreai autógyártók, köztük is elsősorban a Hyundai csoport hatalmas lendülettel próbálja utolérni a japán konkurenciát. Szinte mindent tudnak kínálni amit a konkurencia, talán csak egy elem hiányzott a palettáról: egy sorozatgyártásra kész, önálló formatervű hibrid.

A szivarszerű karosszériának köszönhetően nagyon alacsony a kocsi légellenállási tényezője (0,25). Ez is feltétele az alacsony fogyasztásnak, és az ebből adódó hatalmas hatótávolságnak, hiszen egyetlen tankolással 1200 kilométer is megtehető a Kia Ray segítségével. A kis gördülési ellenállású gumiabroncsok szintén a fogyasztást hivatottak csökkenteni. Mindehhez társul szegődik egy 106 lóerős villanymotor valamint egy 1.4 literes turbós benzines erőforrás is 151 lóerővel.

A Ray hajtáslánca valamivel fejlettebb, mint japán riválisaié: Li-ion akkumulátor táplálja a 106 lóerős villanymotort, akár 80 kilométeren keresztül, elektromos energia híján pedig egy 1,4 literes, 151 lóerős benzines turbómotor is belép a hajtásba, 1200 kilométerre növelve a hatótávolságot. A lítium-akkumulátor otthon hálózatból is utántölthető, így városi közegben akár tisztán villanyautóként is használható a Kia hibridje.

A súllyal is megpróbáltak takarékoskodni a tervezők – bár a nehéz akkumulátor-csomag miatt a tanulmány így sem igazán könnyű – többek között ezt a kompenzálják a hálós ülések. A kiegészítő berendezések működését napelemek segítik, ezzel is spórolva az akkumulátorok értékes energiáján.

Hogy a Ray ebben vagy hasonló formában gyártásba kerülhet-e, az egyelőre bizonytalan, de hajtásláncát állítólag szeretnék beépíteni a 2012-re várható harmadik generációs Cee’d egyik változatába.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés