Connect with us

Hirdetés

technokrata

Legfontosabb hajtástechnikai innovációk

Legfontosabb hajtástechnikai innovációk homlokkerekes hajtómű

Ipar

Legfontosabb hajtástechnikai innovációk

Képek: Lenze.com

Legfontosabb hajtástechnikai innovációk

Már régóta foglalkoztatja az embereket a minél hatékonyabb rendszerek létrehozása, és ez ma sincs másképp. A technológiai fejlődés egyre inkább kielégíti a növekvő ipari és piaci igényeket, így effektívebb, automatizáltabb és fenntarthatóbb hajtástechnikai megoldások jöhetnek létre. Milyen műszaki újdonságok vannak, és mit lehet ezekről tudni? Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb innovációkat, hogy te se maradj le róluk!

Az elektromos motorok fejlődése

A korábbi megoldásokhoz képest a hajtóművel szerelt villanymotorok sokkal kompaktabbak és energiában, illetve munkavégzésben is hatékonyabbak, mint a belső égésű motorok vagy akár a korai gőzgépes megoldások. A gőzgépek ugyanis hatalmas helyet vettek el egy üzem területéből amellett, hogy a teljesítményüket sem lehetett összehasonlítani a mai motorokkal.

A belső égésű motorok bár sokkal hatékonyabbak, de sajnos nem adható le azonnal az a teljesítménycsúcs, amire egy villanymotor az indítás után rögtön képes. Emellett egy robbanómotornak folyékony vagy gáz üzemanyagra van szüksége, aminek a szállítását is meg kell oldani. Az elektromos motorok áramellátása viszont sokkal egyszerűbb. Ráadásul az elektromos motorok bármilyen más üzemű motorhoz viszonyítva a legkisebbek, így könnyebb velük tervezni.

Az iparban már szinte csak villanymotoros hajtástechnikával találkozhatunk, azonban a villanyautókban is egyre terjednek az elektromos motorok. A legelső ilyen autó óta ez a kezdeményezés sokáig nem fejlődött sehová. Manapság azonban újból előtérbe került a, és több gyártó is kísérletezik a minél hatékonyabb megoldások megtalálásában. Nem véletlenül fut egyre több elektromos hajtástechnikával szerelt autó az utakon. De hogyan mérhető, hogy mennyire hatékonyak a villanymotorok, és miként lehet őket optimalizálni? Ehhez intelligens szabályozókat és szoftvereket alkalmaznak, így a teljesítmény még tovább fejlődhet.

A szervomotorok és a léptetőmotorok alkalmazása

A szervomotorok használata elsősorban az iparban jelentős, hiszen a precíziós mozgatásban és pozicionálásban elsődleges szerepe van. A szállítószalagoknál, a CNC gépeknél és más szerszámgépeknél milliméteres pontossággal kell kezelni az adott alkatrészeket, termékeket. Emellett a szervomotorok a járművekben is segítenek a különböző hajtástechnikai rendszerek könnyebb kezelhetőségében. Ilyen például a szervokormány is.

Egy másik, szintén hasznos hajtástechnikai megoldás a léptetőmotorok alkalmazása, amelyek a lépésről lépésre történő mozgatásoknál tesznek jó szolgálatot. Itt ugyanis adott lépésközönként egyet előretol, egyet fordít, egyet visszahoz vagy más típusú mozgatást végez a motor. Mindkét meghajtás széles körben használatos a robotika, a CNC gépek vezérlése és az üzemek automatizálása terén. 

Az intelligens hajtásvezérlési rendszerek előretörése

Az IIoT (Industrial Internet of Things, azaz a dolgok ipari internete) és a számítástechnikai fejlődés lehetővé teszi az eszközök közötti kommunikációt a hajtóműves villanymotoros hajtástechnikában is. Így sokkal pontosabban vezérelhető az adott berendezés és precízebben nyomon követhetőek a meghibásodások és a karbantartással kapcsolatos problémák felderítése.

Ezek az intelligens hajtástechnikai vezérlőrendszerek képesek az automatizált működésre, illetve az optimalizálásra. Ugyanis önállóan reagálnak a változó környezeti feltételekre a szenzoros mérési visszajelzések alapján, valamint az ipari számógépen és a HMI-n keresztül történő kommunikáció miatt.

Fontos emellett az adatgyűjtés és az elemzés is az ipari hajtástechnikai rendszerek hatékonyságnövelésének érdekében. Az adatvezérelt döntés alapján ugyanis objektívebb eredmények és hatékonysági tényezők születhetnek, ami az iparban elengedhetetlenül fontos. Hajtástechnikai berendezésekre lenne szükséged? Nézd meg a Lenze kínálatát!


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További Ipar

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés