Connect with us

technokrata

Biztonságos folyadéktárolás a gyakorlatban

IBC tartályok

Ipar

Biztonságos folyadéktárolás a gyakorlatban

Biztonságos folyadéktárolás a gyakorlatban

A biztonságos folyadéktárolás elengedhetetlen feltétele minden folyadék vagy nem szilárd anyag szállításával és felhasználásával kapcsolatos tevékenységnek. Az IBC tartályokat széles körben alkalmazzák különféle ipari területeken, vagy személyes felhasználásra, a magas minősége és praktikus kivitelezése miatt.

Mik azok az IBC tartályok?

Az IBC tartályok vagy angolszász elnevezésén “Intermediate Bulk Containers”, azaz “köztes ömlesztett konténerek” olyan tartályok, melyek jellemzően 1000 liter folyadék tárolására alkalmasak. Ezek szabványosított nagy műanyag konténerek egy raklapon, amiket a biztonság miatt fémkosár is körülvesz. Az IBC tartályokat gyakran használják különféle ipari folyadékok, például vegyi anyagok, bioüzemanyagok, növényi olajok és műtrágyák tárolására és szállítására.

Melyek az IBC tartályok előnyei?

Praktikus kialakítás: A folyadék könnyen a tartályba juttatható, a tartály tetején megtalálható széles nyíláson keresztül. A könnyű ürítéshez egy speciális szelep is tartozik.

Magas minőség: Az IBC tartályok tartós anyagból készülnek, amelyek védik a bennük lévő folyadékokat. Magas az ütésálló képességük, és ellenállók a sérülésekkel szemben.

Ergonomikus: Kialakításuknak köszönhetően a tartályok egymásra helyezhetők, így helytakarékosak. A tartályok alján lévő raklapok még nagyobb stabilitást adnak. Ezen kívül könnyen mozgathatók és emelhetők, ami lehetővé teszi a folyadékok egyszerű szállítását.

Nagy kapacitás: Az 1000 literes műanyag csapos IBC tartályok nagy kapacitással rendelkeznek, mert a befogadóképességük nagyságrendekkel nagyobb, mint az általánosan használt kisebb konténerek.

Biztonság: A különböző folyadékok, vegyi anyagok tárolására eltérő anyagból készült tartályok állnak rendelkezésre, megakadályozva ezzel a nem kívánt kémiai reakciókat, vagy a szivárgást.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő IBC tartályt?

Mindenképp olyan tárolót érdemes választani, amely rendelkezik a termék nemzetközi forgalomba hozataláról szóló tanúsítványokkal. Egy ilyen tanúsítvány garanciát nyújt a biztonságos használatra. Ez az első szempont, amelyet figyelembe kell venni, és a tartály minőségét jelzi.

A legtöbb IBC tartály hasonló alakú és kapacitású, azonban minden közeghez a megfelelő tartály szükséges. Az IBC tartályokat különböző anyagokból készítik, például acélból, műanyagból vagy rozsdamentes acélból, amelyek adott kémiai összetételű folyadékok tárolására és szállítására leginkább alkalmasak. Például, ha vegyi anyagokat tárolunk, akkor rozsdamentes acél tartályt ajánlott használni, mert ez ellenáll a korróziónak és a vegyi reakcióknak. Ha bioüzemanyagot szeretnénk tárolni, akkor a polietilénből készült tartály javasolt. A Primag oldalán többféle ajánlat közül választhatunk.

Minden esetre, érdemes konzultálni a folyadékot gyártó céggel, hogy melyik IBC tartály megfelelő a kívánt folyadék tárolásához. Ha már meglévő tartályt szeretnénk felhasználni, akkor célszerű ellenőrizni a tartály és az adott folyadék összeférhetőségét egymással.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További Ipar

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu