Connect with us

Hirdetés

technokrata

Különböző viszkozitású anyagok precíz adagolása

különböző viszkozitású anyagok ragasztása

Ipar

Különböző viszkozitású anyagok precíz adagolása

A rendszer szíve: a Festo által telepítésre készen szállított vezérlőmodul a hőmérséklettől és a viszkozitástól függetlenül felügyeli a ragasztó felhordásának nyomását és minőségét.

Különböző viszkozitású anyagok precíz adagolása

A legkisebb elektronikus alkatrészek nagy pontosságú ragasztása patronos felhordóegységek segítségével.

Az okostelefonok kijelzőinek precíz ragasztása, a hőpaszta felhordása vagy a mikrokamerák megfelelő helyre rögzítése csak néhány példa a ViscoTec adagolási kompetenciáit bemutató folyamatok közül. A vállalat nemrég a különböző viszkozitású ragasztók, paszták és szilikonok pontos és tiszta adagolására tervezett patronos felhordóegységeket hozott forgalomba, amelyekhez a Festo telepítésre kész pneumatikus vezérlőmodulokat szállított.

A kétkamrás patronok automatikus és egyenletes ürítésére szolgáló legújabb készülékek az eco-FEED (itt látható) és a vipro-FEED DC. A vezérlőmodul az alsó részbe van beépítve, a felhordó hengerek, valamint a kétkamrás patronok a felső részen láthatók.

A kétkamrás patronokkal történő automatizált, egyenletes felhordásra szolgáló legújabb készülékek az eco-FEED és a vipro-FEED DC nevet kapták. A kétkamrás patronok előnye, hogy lehetővé teszik a két különböző viszkozitású komponenst tartalmazó közegekkel, például ragasztókkal, pasztákkal vagy szilikonokkal való munkát. Számos ragasztási folyamat függ attól, hogy ezeket a ragasztóanyag-összetevőket pontos arányban keverjük össze. Ebben a folyamatban a két felhordóhenger egymástól függetlenül mozog, és a megfelelő ragasztókeveréket a ViscoTec 2C keverőfejével viszik fel a rögzítendő alkatrészekre.

EGYÜTTMŰKÖDÉS A RAGASZTÓANYAG-GYÁRTÓKKAL

“Ügyfeleinknek olyan szolgáltatást kínálunk, amelynek keretében a ViscoTec laboratóriumaiban teszteket végzünk az alkalmazásukhoz, hogy a különböző ragasztóviszkozitásoknál kiszámítsuk a megfelelő keverési arányt és a felhasználandó ragasztómennyiségeket” – magyarázza Martin Stadler, a ViscoTec ügyvezető igazgatója.

“A megfelelő keverési arány több évtizedes tapasztalaton alapuló, számtalan tesztsorozat eredménye”

– hangsúlyozza Martin Stadler, a ViscoTec ügyvezető igazgatója. Ezért a ViscoTec termékfejlesztői folyamatos kapcsolatban állnak a ragasztóanyaggyártókkal.

“Még mielőtt új ragasztókat dobnának piacra, a gyártók megkeresnek minket, hogy végezzük el az első teszteket az adagolórendszereinkkel”

– teszi hozzá. Ez a magyarázata annak, hogy az oberbayerni székhelyű vállalat mérnökeit és technikusait az iparágban “a ragasztóanyag-szakértők” néven is ismerik.

A ViscoTec nem csak azért örvend ilyen nagy megbecsülésnek az iparágban, mert a ragasztók felhordására szolgáló egyedi eszközöket és alkatrészeket fejleszt és értékesít, hanem azért is, mert teljes rendszereket szállít ügyfeleinek. A patronürítő rendszer és az adagolóegység például teljesen kompatibilis. Az elsősorban az elektronikai, az autó- és a repülőgépiparban, valamint az orvostechnikai, az élelmiszer-, a gyógyszer- és a kozmetikai iparban tevékenykedő ügyfelek számára további előny, hogy a vállalat képes tanácsot adni az eszközök és a ragasztók, illetve a paszták és szilikonok helyes használatáról.

A kulcs itt a következő:

“Ügyfeleinknek olyan szolgáltatást kínálunk, amelynek keretében a ViscoTec laboratóriumaiban teszteket végzünk az alkalmazásukhoz, hogy a különböző ragasztóviszkozitásoknál kiszámítsuk a megfelelő keverési arányt és a felhasználandó ragasztómennyiségeket”

– magyarázza Stadler.

PONTOS RAGASZTÓFELHORDÁS

Leginkább az elektronikai iparban kell apró mennyiségeket pontosan és reprodukálhatóan felhordani az áramköri lapokra, vagy pontosan kitölteni hézagokat a különböző elektronikus alkatrészeken, gyakran erősen koptató pasztákat használva, azaz durva és agresszív, éles szélű szemcséket tartalmazó anyagokkal.

“Ehhez nagy tapasztalatra van szükség”

– magyarázza Stadler.

Ez a szállítási nyomás helyes szabályozását és kijelzését kulcsfontosságúvá teszi. “Készülékeinkben a Festo pneumatikus automatizálási technológiával ellátott vezérlőmoduljára támaszkodunk” – mondja Stadler. A készüléket, amely egyszerre jelzi és szabályozza a szállítási nyomást, a Festoval szoros együttműködésben fejlesztettük ki, a prototípustól kezdve a jelenlegi, gyártásra kész megoldásig.

TELEPÍTÉSRE KÉSZ VEZÉRLŐMODUL

Christian Heidinger ViscoTec

”Azzal, hogy a Festo telepítésre készen szállítja a modult, időt és energiát takarítunk meg, mivel tudjuk, hogy mindenféle beállítás nélkül közvetlenül a patronos felhordó készülékbe tudjuk integrálni, emellett számíthatunk a Festo elismert minőségére, valamint a világszerte elérhető pótalkatrészekre is” – magyarázza Christian Heidinger, a ViscoTec termékmenedzsmentjének vezetője.

“A vezérlőmodul egy beépítésre kész egység, amelyet a Festo közvetlenül a ViscoTec patronos felhordó készülékének szerelősorához fejlesztett ki. A hőmérséklet és a viszkozitás függvényében a készülék ellenőrzi a nyomást és a ragasztó felhordásának minőségét, valamint a volumetrikus töltést is lehetővé teszi, ami az egyik specialitásunk”

– magyarázza Christian Heidinger, a ViscoTec termékmenedzsmentjének vezetője. Alapfelszereltségként optikai töltési szintfigyelést kínálunk, bár opcióként az elektromos változat is elérhető.

A modul egy robusztus VUWS pneumatikus szelepből, VHER kézikaros szelepekből, peremes manométerekből, LR-D nyomásszabályozókból, csatlakozókból, hangtompítókból és PUN csövekből áll. Heidinger szerint:

“Azzal, hogy a Festo telepítésre készen szállítja a modult, időt és energiát takarítunk meg, mivel tudjuk, hogy mindenféle beállítás nélkül közvetlenül a patronos felhordó készülékbe tudjuk integrálni, emellett számíthatunk a Festo elismert minőségére, valamint a világszerte elérhető pótalkatrészekre is.”

Maximális adagolási pontosság a piacvezető ViscoTec rendszereivel, legyen szó okostelefon-kijelzők és mini kamerák ragasztásáról vagy hőpaszta felviteléről. (Kép: Festo SE & Co. KG)

SZÁMTALAN ALKALMAZÁS

A precíz ragasztási alkalmazások mellett a ViscoTec adagolószivattyúk több százezer darabja világszerte nélkülözhetetlen az iparban, ahol nap mint nap használják őket, például szempillaspirálok, hámlasztók vagy bőrkrémek dobozainak és tubusainak töltésére, valamint gyümölcsök adagolására és lekvárosüvegekbe töltésére anélkül, hogy azok eltömődnének. A “made by ViscoTec” ragasztóalkalmazások vonzereje abban rejlik, hogy a ragasztó rendkívül precíz felhordásának köszönhetően nincsenek ragasztószegélyek a kijelzőkön vagy mikrokamerákon, illetve nem szivárog ki ragasztó a sarkokból és a szélekről a mindennapi fogyasztási cikkek, például kávéfőzők vagy rádiók ragasztott alkatrészein.

“A maximális pontosságra való törekvés a viszkózus közegekkel való munka során az, amit minden nap teszünk, és ez az, amiért vezető szerepet töltünk be a világpiacon”

– zárja Stadler.

www.festo.hu

(Képek: Festo SE & Co. KG)

A témához kapcsolódva ajánljuk: A Festo a klímasemlegesség felé vezető úton cikkünket.

További híreink a Festo innovatív újdonságairól a Műszaki Magazinban.

További Ipar

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés