Connect with us

technokrata

Akár 600 kg-ot is elbír ez az 5G-s önvezető targonca

telekom

Ipar

Akár 600 kg-ot is elbír ez az 5G-s önvezető targonca

Akár 600 kg-ot is elbír ez az 5G-s önvezető targonca

Éles termelésbe állítottak ipari megoldásokat 5G-képes, privát mobil adathálózaton a BorgWarner oroszlányi gyárában – közölte a hálózatot üzemeltető Magyar Telekom.

A Telekom privát mobil adathálózatát és a T-Systems arra fejlesztett ipari megoldását már valós gyártási körülmények között tesztelik a BorgWarner Oroszlány Kft. telephelyén: a turbófeltöltőket gyártó üzemben munkába állították az automata, vezető nélküli targoncát, amely a hatékonyabb anyagmozgatást segíti elő. Emellett a belső logisztika más területén, valamint a gyártásvezérlésben is tesztelik az üzem egyedi igényei alapján létrehozott privát mobil adathálózatot (campus network), amely jelenleg a 4G/LTE technológián működik, de készen áll a későbbiekben az 5G hálózatra való átállásra is.

„A nyilvános hálózatoknál megbízhatóbb és magasabb minőségű szolgáltatások biztosíthatók a privát mobilhálózatokon, amely jobban megfelel a rendkívül gyorsan fejlődő ipari és agrár ágazat igényeinek – gondoljunk itt akár az elvárt magas rendelkezésre állásra vagy az alacsony késleltetésre”

– magyarázta Gonda Gábor, a T-Systems Magyarország vezérigazgatója. Szerinte a privát mobilhálózatok megjelenése jelentősen felgyorsíthatja az Ipar 4.0 megoldások terjedését, ami a jövőben fontos tényező lesz a versenyképesség terén.

A közlemény emlékeztet: a vállalatcsoport tavasz óta kínál Magyarországon elsőként kereskedelmi szolgáltatásként privát (nem nyilvános) mobil adathálózatot üzleti ügyfelei számára. A campus network egyszerre teszi elérhetővé a gyors és rugalmas 4G és/vagy 5G kapcsolatot például egy üzemben, ugyanakkor a hálózatot az ügyfelek speciális igényeire szabja, a nyilvános hálózatról leválasztva azt. Az ügyfél telephelyén az ügyfél igényei szerint építik ki a privát mobil adathálózati infrastruktúrát, és azt szolgáltatási szerződésben meghatározott egyedi paraméterek – pl. lefedettség, kapacitás, adatsebesség, késleltetés, rendelkezésre állás, megbízhatóság – mentén biztosítja a szolgáltató.

A Telekom ismertetése szerint olyan alkalmazások válnak ezáltal elérhetővé a privát hálózat területén belül, mint például okos robotok, kiterjesztett és virtuális valóságra (AR/VR) alapuló alkalmazások, önvezető járművek (AGV), távvezérlés.

Forrás: HVG

További Ipar

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu