Connect with us

technokrata

A V-Casting technológiai innovációja

v-casting minimálkenés

Ipar

A V-Casting technológiai innovációja

A V-Casting technológiai innovációja

Költséghatékony, gyors és környezetbarát termelés

Az ipari termelésben használt hűtő-kenő folyadékok, illetve felületkezelő anyagok kiválasztása komplex feladat. Az anyagok kezelése és a munka során felhasznált mennyiség mértéke a vonatkozó környezetvédelmi irányelvek miatt komoly körültekintést igényel.

A VEKOP-2.1.7-15-2016-00306 pályázatnak köszönhetően az ecseri székhelyű V-Casting Kft. könnyűfémöntödében 77 664 900 Ft összköltségű projekt valósul meg, melyhez 48 143 440 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert. A beruházás eredményeként olyan új technológiát (minimálkenés) dolgoztak ki, melynek köszönhetően megújult az új redőny tokvég záró termékcsalád gyártása. A gyártószerszám működési ciklusa és a gyártás hatékonysága is javult: jelentősen megnőtt az egységnyi idő alatt gyártott termék száma.

A korábbi gyártástechnológia során komoly hősokk érte a gyártószerszámot, így rövid idő alatt leamortizálódott, a minőségének gyors romlása miatt sűrű cserére szorult. A szerszám használata miatt keletkezett problémák folyamatosan lassították a gyártási folyamatot. A technológia felülvizsgálata és cseréje elengedhetetlenné vált a korszerű és minőségi munkavégzéshez.

A minimálkenés alapú technológia alkalmazása megoldást jelentett a korábbi problémákra. A minimálkenés az acél szerszámon egy filmréteget képez annak érdekében, hogy az alumínium öntvény a szerszámból kivehető/elválasztható legyen. Az új, Trennex alapanyagból felépülő olaj/víz segítségével a gyártószerszámban belsőleg megy végbe a lehűlés, így a korábbi külső hősokk nem okoz károkat. A hősokk kiiktatásával nő a szerszám élettartama is, mely kedvezőbb előállítási költséget idéz elő. Az új technológia környezetbarát, hiszen a leválasztó anyag csekély mennyisége miatt jelentősen kevesebb kezelendő szennyvíz keletkezik.  Az öntés hatékonysága jelentősen növekedett, mert az öntési ciklusidőt 10-15%-kal csökkenteni tudták. A gyártási folyamat 21 napról 17 napra esett vissza.

További Ipar

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Dotkom

Az alaprendszerek újjászületése

2021. január 25. hétfő
eház

Dotkom

Az eHÁZ lett Az Év Blockchain Megoldása

2021. január 22. péntek
cisco

Dotkom

Webex innovációk sorát jelentette be a Cisco

2021. január 12. kedd
vodafone
drón

Dotkom

Bonyolódik a drónpilóták helyzete

2021. január 8. péntek

Műszaki Magazin