Connect with us

technokrata

Már 10 év eltelt, mióta az Universal Robots értékesítette az első kooperatív robotját

universal robots odense

Ipar

Már 10 év eltelt, mióta az Universal Robots értékesítette az első kooperatív robotját

Már 10 év eltelt, mióta az Universal Robots értékesítette az első kooperatív robotját

A Universal Robots komoly mérföldkőhöz érkezett: tíz éve adták el az első együttműködő robotot (kobotot).

Azóta, egy évtizede úttörője a cég a kobotok fejlesztésének és gyártásának, amely mára az ipari automatizáció leggyorsabban növekvő szegmensévé vált. A vállalat számára minden adott, hogy további sikereket érjen el, hiszen a kobotok a szemünk láttára bontják le az automatizáció útjában álló akadályokat szinte minden iparágra kiterjedően.

 ur_e-series_1200px

Amikor a dán Linatex, amely ipari alkalmazásokhoz gyárt műszaki műanyagokat és gumit, 2008 decemberében vásárolt egy UR5 robotkart a Universal Robots-tól (UR)  – azért, hogy CNC gépét kezelje vele -, valami olyasmit tett, ami előtte szinte elképzelhetetlennek tűnt. Ahelyett, hogy egy biztonsági kerítés mögött telepítette volna a robotot az emberektől elkülönítve, mint ahogyan az addig az ipari robotok használata során megszokott volt, a dolgozók közvetlen közelében állították munkába. És ahelyett, hogy külsős programozókat kellett volna behívniuk ahhoz, hogy a bonyolult nyelvezettel dolgozzanak, a Linatex egyedül is be tudta programozni a robotot, bármiféle előzetes programozási tapasztalat nélkül. Ma, tíz évvel később, a Linatex még mindig egy Univeral Robots kobotot használ.

Esben Østergaard, a UR társalapítója és technológiai vezetője személyesen szállította le az első robotot, ami az általa vezetett, akkor még kis csapat három évnyi fejlesztői munkájának gyümölcse volt, amit a Dél-Dániai Egyetem alagsorában vittek véghez.  A kobotok fejlesztésében játszott úttörő szerepéért Østergaard az idei évben megkapta az Engelberger Díjat, amit a „robotika Nobel-díjának” is neveznek. Nem felejti el azt a korai időszakot, amikor 2008-ban a kis létszámú UR csapat leszállította az első UR5 kobotokat Dániában és Németországban.

„10 év sok időnek tűnhet, és valóban rengeteg dolog történt az azóta eltelt időben, de még mindig csak a kezdeti fázisban járunk. Azt látom, hogy a kotobjaink folyamatosan újabb és újabb alkalmazásokat működtetnek, amelyekre még gondolni sem mertünk volna, amikor belekezdtünk az egész fejlesztésbe.” 

– mondja Østergaard.

Esben Østergaard és az egyre gyarapodó UR csapata egy nagyobb modellt, a UR10-et 2012-ben dobta piacra, az asztali UR3-at pedig 2015-ben – ugyanabban az évben, amikor a Teradyne látván a vállalatban rejlő potenciált, 285 millió dollárért megvásárolta a UR-t.

„Azóta vagyunk az együttműködő robotok úttörői, amióta ez a kifejezés létezik. A biztonság ma már nem csak egy alapvető tényező, hanem nélküle nem is lehet belépni a robotpiacra.”

– mondja a UR technológiai vezetője.

„Hiszünk abban, hogy az együttműködés kiterjed a hozzáférhetőségre és rugalmasságra is, amelyet úgy érünk el, hogy elérhetővé tesszük a robotokat olyan gyártó cégek számára is, akik a vélt költségek és a komplexitás miatt korábban soha nem gondolták volna, hogy egyszer robotokat fognak telepíteni.”

LEJJEBB ERESZKEDIK AZ AUTOMATIZÁCIÓS KÜSZÖB

2016-ban a UR bemutatta a Universal Robots+-t, a vállalat innovatív globális ökoszisztémáján alapuló új platformját, ahol külsős fejlesztők hozhatnak létre termékeket, például fogókat, érzékelő-rendszereket, szoftvereket és egyéb kiegészítőket, amelyek garantáltan kompatibilisek a UR robotokkal. A UR+ bemutatóterem jelenleg kb. 130 hitelesített UR+ terméket tartalmaz, valamint több mint 390 jóváhagyott kereskedelmi fejlesztőcég vesz részt a UR+ fejlesztőprogramjában.

Egy évvel később, 2017-ben beindult a Universal Robots Academy is, melynek célja a robotokkal kapcsolatos szaktudás terjesztése. Kilenc ingyenes interaktív online képzésből áll, amelyekkel a UR kobotok programozása, telepítése és működtetése sajátítható el.  A program világszerte nagy népszerűségre tett szert, 130 országból érkező több mint 45 ezer felhasználó vette igénybe a nyolc nyelven (angol, spanyol, német, francia, kínai, japán, koreai és thai) elérhető modulokat. A UR az egyetlen robotgyártó, amelyik ilyen szintű ingyenes képzéssel is szolgál.

„A gyártóiparnak egyre nagyobb mértékben kell megküzdenie a szaktudás hiányának problémájával. Ezt mindenáron át kell hidalnunk. A tudásteremtés és a robotjainkhoz való hozzáférés elősegítése fontos lépések ebbe az irányba.”

– mondja Østergaard.

a_universal_robots_elso_tiz_eve

AZ INNOVÁCIÓ ELENGEDHETETLEN

A kobotok jelenleg az ipari automatizáció leggyorsabban fejlődő szegmensét jelentik. A Robotic Industries Association (RIA) becslése szerint 2025-re az eladott egységek száma meg tízszereződik, és ezzel az összes valaha értékesített ipari robot 34%-át fogják kitenni. A terület úttörőjének, a UR-nak sikerült megtartania piacvezető pozícióját, a BIS Research kutatása szerint 60%-os részesedéssel rendelkezik a globális kobotpiacon, azaz több kobotot ad el, mint az összes többi vetélytárs együtt.

Mivel a kobotpiacon egyre növekvő számú konkurens vállalattal (régóta fennálló ipari szereplők és start-up-ok) kell szembenézni, kulcsfontosságú mindig egy lépéssel előttük járni. Júniusban a UR bemutatta kobotjainak legújabb generációját, az  e-Series-t, amely új szintre elemi az együttműködő robotok által nyújtott képességeket, lehetővé téve a szélesebb körben alkalmazható, speciális megoldások még gyorsabb fejlesztését és telepítését.

„Mivel a gyártócégek egyre nagyobb mértékben kezdenek el kobotokban gondolkodni, úgy érezzük, szükség van arra, hogy igényesebb alkalmazásmódokat is támogassunk, melyek nagyobb pontosságot és bonyolultabb integrációt követelnek meg. Az e-Series indításával újabb és újabb kobot-applikációkhoz, és az általuk nyújtott előnyökhöz tudjuk hozzásegíteni a vállalatokat, bármekkora is legyen a méretük.”

– mondja Østergaard.

A tavalyi év során a vállalat 72%-os növekedést ért el, és idén értékesítette 25 ezredik kobotját, amit egy ünnepi limitált kiadású, aranyra festett robottal ünnepelt. A Universal Robots eddig több mint 27 ezer kobotot adott el világszerte.

A UR kobot-teremtő évtizedének ünnepléseként a vállalat a mellékelt infografikát készítette el, a 2008-tól 2018-ig tartó időszak legnagyobb mérföldköveinek megjelölésével.

Szeretnél többet tudni a robotikáról vagy a Universal Robot termékekről?

Neked ajánljuk az MM Műszaki Magazin szakcikkeit:

Kiterjesztett valóság és robotok

Ipar 4.0 – Robotizált érintés forradalma

A nagy robot-kobot összecsapás

Universal Robots – A megoldás karnyújtásnyira van

Onrobot – Kobotok és kiegészítőik

IFR éves robotikai jelentes

Egyszerűbb robotcella telepítés

További Ipar

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

samsung
galaxy

SmartWatch

Bemutatkozik a Samsung Galaxy Watch3 Titanium

2020. szeptember 19. szombat
apple
xperia

SmartPhone

A Sony bemutatja az Xperia 5 II-t

2020. szeptember 18. péntek
panasonic RZ S500W füllhallgató
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin