Connect with us

technokrata

Együttes erővel a kibocsátásmentes szállításért

ikea

E-Környezetvédelem

Együttes erővel a kibocsátásmentes szállításért

Együttes erővel a kibocsátásmentes szállításért

Közös kísérleti projektet indít az IKEA, a Volvo Trucks és a Raben Group Lengyelországban

Együttműködési megállapodást írt alá a zéró emissziós teherszállítás előmozdítása érdekében az IKEA Industry, a Volvo Trucks és a Raben Group Lengyelországban.

Az IKEA elektromos Volvo nehéz tehergépjárműveket állít szolgálatba két helyi gyára közötti belső szállítási folyamatok kiszolgálására. A járműveket a Magyarországon is jelen lévő Raben Group üzemelteti. A pilot projekt tanulságul szolgálhat ahhoz, hogy hogyan valósítható meg a nagyobb léptékű elektrifikáció a szállítási hálózatban.

Az IKEA nagy megbízónak számít a szállítás terén, évente több mint 2 millió küldeményt ad fel világszerte. Ahhoz, hogy az üvegházhatású gázok szállítmányonkénti 70 százalékos csökkentésére vonatkozó stratégiai klímacélját elérje, az IKEA számára elengedhetetlen az elektromos teherszállító járművek használata. A közlekedés villamosítása az egyik megoldás az éghajlatváltozás kiváltó okainak kezelésére.

Az IKEA Industry, a Volvo Trucks és a Raben Group ezúttal közösen állítanak üzembe Volvo FM elektromos tehergépkocsikat a lengyelországi szállítási rendszerben. A járművek a lakberendezési óriás két nyugat-lengyelországi, az egymástól 14 kilométerre fekvő Zbąszynekben és Babimostban lévő üzeme közötti belső áruforgalom lebonyolításában vesznek majd részt.

A teherautókat az IKEA Industry telephelyein töltik majd, külső, megújuló forrásból származó villamos energiával. Az első kamiont idén ősszel állítják forgalomba, és a tervek szerint a kísérleti projekt tapasztalatai alapján tovább bővítik a flottát.

„Örömünkre szolgál bejelenteni az együttműködésünket, amelynek célja, hogy felgyorsítsa a fenntarthatóbb közúti szállításra történő átállásunkat. Ez a projekt lehetővé teszi, hogy feltárjuk és megismerjük az elektromos közlekedési műveletek széles körű alkalmazásának kihívásait és lehetőségeit, valamint ezek kölcsönös függőségeit egy nagyobb közlekedési hálózatban”

– mondta Małgorzata Dobies-Turulska, az IKEA Industry Zbąszynek ügyvezető igazgatója.

„A Raben Group számára ez a projekt az első lépés a saját flottánk dekarbonizációjának folyamatában. Ennek révén valósíthatjuk meg az igencsak ambiciózus szén-dioxid-csökkentési terveinket, amelyeket éppen a közelmúltban hitelesítettek a Tudományos Alapú Célkitűzések kezdeményezés (SBTi) szakértői. Ez egyben egy fontos projekt a teljes kocsirakományos szállítmányozás folyamata szempontjából is. Európában az első logisztikai vállalatok között vagyunk, amelyek vállalták, hogy az elektromos kamionokat 24 tonnás pótkocsival üzemeltessék.”

– mondta Piotr Banasiak, a Raben Transport ügyvezető igazgatója. Hozzátette: „Az elektromos teherszállítás jövője ma kezdődik.”

„Nagy várakozással tekintünk a fenntarthatóbb teherszállítás érdekében végzett közös munkára az IKEA-val és a Raben Grouppal. A Volvóhoz hasonlóan mindkét cég nagyra törő klímavédelmi célokat tűzött maga elé. Ez a projekt értékes információkkal szolgál majd, és kiváló alapot teremt a szélesebb körű jövőbeni együttműködéshez”

– mondta Robert Grozdanovski, a Volvo Trucks Kelet- és Közép-Kelet-Európáért felelős vezető alelnöke.

További E-Környezetvédelem

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu