Connect with us

technokrata

5 év alatt teljesen sugárzásmentes lehet Csernobil

csernobil

E-Környezetvédelem

5 év alatt teljesen sugárzásmentes lehet Csernobil

5 év alatt teljesen sugárzásmentes lehet Csernobil

Létezik egy új technológia, ami az első vizsgálatok alapján jelentősen gyorsítja a radioaktív elemek bomlását. Az ötletet, noha még csak teszt jelleggel, de már Csernobilban is bevetették. Működött.

Az elmúlt 35 évben most először fordult elő, hogy technológiai rásegítéssel csökkentették a csernobili talaj és a levegő sugárszennyezettségét – írta erről az Interesting Engineering. A megoldást, amivel ezt az eredményét elérték, Nucleus Separation Passive Systemnek (röviden NSPS-nek) nevezik, és a környezetvédelmet szem előtt tartó svájci cég, az Exlterra fejlesztette.

Az NSPS alapötletét egy jelentős probléma szülte: a radioaktív szennyeződések természetes úton való lebomlása évezredekbe telik. Bár Csernobil ilyen szempontból már kevésbé veszélyes hely, mint néhány évtizeddel korábban, még így is van tennivaló. A svájci mérnökök azonban úgy vélik, ha az általuk kitalált technikát használják ehhez, csupán 5 év alatt a normál szintre lehetne csökkenteni a terület sugárszennyezettségét.

Az NSPS technológiája úgy működik, hogy egy különleges részecskét, a pozitront a talajban lévő radioaktív izotópokra irányítja, hogy megbontsa az azokat összetartó kötéseket. Amint a pozitron kapcsolatba kerül a radioaktív izotóppal, egy elektronhoz kapcsolódik, miközben a radioaktív anyag az eredeti állapotára áll vissza. A folyamat az Exlterra szerint teljesen biztonságos, és nem használ sem vegyszereket, sem egyéb, a környezetre káros anyagokat. Kizárólag egy dologra jó, hogy felgyorsítsa a radioaktív elemek bomlását.

A technikával kapcsolatos első teszteket már el is végezték: 2019 novembere és 2020 szeptembere között egy 1 hektáros területen alkalmazták, és a próbaidőszak végére (nagyjából 10 hónap alatt) a talajban 37 százalékkal, a levegőben pedig 47 százalékkal csökkent a sugárszennyezettség szintje. A vizsgálatot az SSE Ecocenter hitelesítette, amely a csernobili elzárt zóna ellenőrzéséért felelős. Az ukrán állami tulajdonú vállalat szerint a sugárzási szinteket a talajszinttől nézve egy 5 centiméteres, illetve egy 1 méteres távolságban nézték, a mintavételre pedig 100 centiméterrel a felszín alatt került sor. A talajban azonosított radioaktív anyagok a következők voltak: cézium, stroncium és amerícium.

A vizsgálat teljes eredményét még nem hozta nyilvánosságra az Exlterra.

Forrás: HVG

További E-Környezetvédelem

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu