Connect with us

Hirdetés

technokrata

Siemens technológiával lesz klímasemleges az alpesi fürdő

siemens

E-Környezetvédelem

Siemens technológiával lesz klímasemleges az alpesi fürdő

Siemens technológiával lesz klímasemleges az alpesi fürdő

Ausztria egyik legnagyobb gyógyfürdője a Siemens okos infrastruktúrájával üzemeltetési költségeit és szénlábnyomát is csökkenti.

Az Alpentherme Gastein és a Siemens Smart Infrastructure nemrég fejezte be modernizációs projektjét, amelyben a spa és wellness, sport és fitnesz, valamint gyógyászati és rehabilitációs szolgáltatásokat kínáló fürdő csúcstechnológiás létesítménnyé alakult. Az 1,7 millió eurós beruházás a felek technológiai és épületfelügyeleti korszerűsítést célzó, hosszú távú együttműködésének legújabb fejlesztése, amellyel az Alpentherme Gastein továbbnövelte energiahatékonyságát, és közelebb került a klímasemlegességhez.

Frissítették és átalakították többek között a hidronikus fűtés teljes rendszerét és a fedett medencék szellőztetését is a munkálatok során. A korszerűsítésnek köszönhetően a hidronikus rendszer a hőenergia nagyobb részét alacsony hőmérsékletű hőpumpákkal állítja elő, és a hulladékhő hasznosításával csökkenti a fűtés költségeit. A 36 ezer négyzetméteren elterülő fürdő ezzel a megoldással éves szinten mintegy 82 ezer eurót takarít meg, és közel 370 tonnával csökkenti széndioxid-kibocsátását.

Az Alpentherme Gastein máris megcélozta a teljesen klímasemleges működés elérését. Megújuló energiaforrások, termálvíz és zöld árammal meghajtott hőpumpák használatával például teljesen szénmentes hőellátásra fog áttérni. A cél eléréséhez a fürdő épületautomatizálását a Siemens meglévő monitorozó és vezérlő technológiáján fejlesztette tovább, és az épületfelügyelet folyamatait a jövőben a Desigo CC-vel fogja vizualizálni és optimalizálni. A megoldás alkotja az okos épületinfrastruktúra gerincét, felhasználóbarát, nyílt, nagy teljesítményű, mindig naprakész platformot biztosít a különböző energiatermelők egymás közti kommunikációjához, amivel egyszerre növeli a hatékonyságot, a megbízhatóságot és a biztonságot.

Műszaki rendszereinek folyamatos optimalizálásához, a teljesítmény és az energiahatékonyság fokozásához az Alpentherme Gastein a Siemens Navigator megoldásával fogja feltérképezni és kiértékelni az energiafogyasztás mintáit és az üzemelés eseményeit, helyzeteit. A Siemens Navigator a létesítmény és a karbantartás adatait és információit a teljesítményadatokkal veti össze, így észleli a szükségtelen fogyasztást, és lehetővé teszi az energiapazarlás gyors megszüntetését.

A mindössze tíz hónap átfutással megvalósított modernizációs projektben a Siemens épületautomatizációs szakemberei a fejlett technológiát a fürdővendégek zavartalanul és maximálisan jó közérzetével ötvözték. A bevezetett megoldásokat mostantól továbboptimalizálják, hogy az Alpentherme Gastein Ausztria egyik első, nulla kibocsátású fürdőjévé váljon.

További E-Környezetvédelem

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés