Connect with us
Hirdetés

technokrata

Norvégia első Eaton energiatároló rendszerrel felszerelt sportarénája

eaton

E-Környezetvédelem

Norvégia első Eaton energiatároló rendszerrel felszerelt sportarénája

Norvégia első Eaton energiatároló rendszerrel felszerelt sportarénája

környezetbarát és megbízható tartalékenergia-ellátással üzemel

Norvégia egyik legismertebb sportarénája, a Bislett stadion ad otthont az évenként megrendezésre kerülő ExxonMobil Bislett Games nemzetközi atlétikai rendezvénynek.

Az arénába az Eaton xStorage Buildings energiatároló rendszerét telepítették, hogy környezetbarát módon legyenek képesek kezelni a kiugró hálózati terheléseket, okosabban tudják felhasználni a megtermelt napenergiát és biztosítani tudják a stadion megbízható tartalékenergia-ellátását.

Az első ilyen megoldás Norvégiában

Norvégiában napjainkban reneszánszát éli a villamosenergia. A 2019-ben eladott új személyautók majdnem fele elektromos meghajtású autó. A napelemek száma és az általuk termelt villamosenergia mennyisége is nagy mértékben növekedett. A napenergia teljes kumulált kapacitása 68 megawatt csúcsteljesítményt (MWp) tett ki 2018-ban, ami 2017-hez képest 52%-os növekedést jelent. Tekintettel az áramtermelés és -fogyasztás hatalmas változására Norvégiában, elengedhetetlenné vált a stadion számára, hogy a lehető leghatékonyabb energiagazdálkodási megoldást alkalmazza. A stadion vezetése úgy döntött, hogy beruház egy energiatároló rendszerbe, amely lehetővé teszi számukra az energiafogyasztásuk kézben tartását.

2018 nyarán 1100 négyzetméternyi szolár panelt szereltek a Bislett stadion tetőszerkezetére, amelyek évente 150 000 kWh termelésére képesek. Ezt követően telepítették az Eaton xStorage Buildings energiatároló rendszerét, amely egy 100 kW-os inverterből és három akkuszekrényből áll, melyek összesen harminc darab Eaton akkupakkot tartalmaznak, melyek Nissan LEAF járművekből származó újrahasznosított Li-ion akkumulátorcellákból épülnek fel. Ez az energiatároló rendszer skálázható is, a jövőbeni növekvő igények kielégítése céljából.

A projekttel kapcsolatban Eli Grimsby, a Bislett Stadiont üzemeltető, kulturális és sport létesítményekért felelős önkormányzati tulajdonú vállalkozás igazgatója így nyilatkozott:

„Szeretnénk elősegíteni, hogy Norvégiában elterjedjenek a környezetbarát megoldások a sportlétesítmények körében. A Bislett stadion energiatároló rendszere lehetővé teszi számunkra, hogy jobban kihasználhassuk a napenergiát és csökkentsük energiaköltségeinket.”

Jon Helsingeng, az Eaton Norway értékesítési igazgatója hozzátette:

„A napelemek és az Eaton xStorage Building energiatároló rendszerének kombinációja lehetővé teszi a stadion számára, hogy saját kezükbe vegyék a fogyasztási csúcsok kiegyenlítését, így kevésbé függjenek a hálózati villamosenergia-ellátástól. Ennek előnyeit nem csak a sportlétesítmény, de a környékén élők is kihasználhatják. Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy támogathatjuk a stadiont jövőképük, egy zöldebb környezet megvalósításában.”

Ha többet szeretne megtudni az Eaton minőségi energiaelosztási és áramellátási megoldásairól, kérjük látogasson el a www.eaton.hu weboldalra. A legfrissebb hírekért látogasson meg minket a Twitter-en a @ETN_EMEA címen, vagy keresse fel az Eaton LinkedIn cégoldalát.

További E-Környezetvédelem

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin

Hirdetés
Hirdetés