Connect with us

Hirdetés

technokrata

Brutálisan fogyasztanak energiát az adatközpontok

E-Környezetvédelem

Brutálisan fogyasztanak energiát az adatközpontok

Kép: Data Center Knowledge

Brutálisan fogyasztanak energiát az adatközpontok

2020-ra az unió teljes energiafogyasztásának akár 2-3%-át is az adatközpontok tehetik ki

Rohamosan terjednek az adatközpontok a skandináv, hidegebb országokban, ahol a hűtésen rengeteg energia spórolható meg, de a magyar adatközpontok közül is vannak, amelyek sok területen állják a versenyt.

Egyre inkább meghatározó trend, hogy új adatközpont építésekor, hogy kiemelten figyelembe veszik az ország átlaghőmérsékletét is. A hűvösebb klíma miatt jelentős energia- és költség megtakarítás érhető el a szerverszobák hűtése során. “Az adatközpontok üzemeltetésének egyik fő költségtényezője a klimatizáció, a gépterem megfelelő, 20 fok körüli hőmérsékletének egyenletes biztosítása. Fontos kérdés mindez azért is, mert egyes előrejelzések szerint jövőre az Európai Unió teljes energiafogyasztásának 2-3%-át teszi majd ki az adatközpontok fogyasztása.” – mondja el Hajmási Gergely a szerverspecialista ServerGarden kereskedelmi vezetője.

„A megtakarítások mellett a skandináv országok jól példáznak egy másik nemzetközi trendet, egyre fontosabb a környezettudatos, zöld gondolkodás. Svédországban például tudatosan építettek lakóparkot az adatközpont mellé, és az ott termelődő hővel fűtik a házakat. Persze mindez gazdaságilag is előnyös. Ha ebben a versenyben nem szeretnének lemaradni az adatközpontokat üzemeltető hazai vállalatoknak bizony nagyon komolyan figyelniük kell, hogy tartsák a lépést technológiában.”

– értékelte a szakember.

Magyar cégnek magyar szerverparkot?

Sok szempontból álljuk a versenyt.

Bár a globális óriás cégek – mint például a Facebook, Google vagy az Amazon – számára valós lehetőség, hogy kihasználják a geográfiai előnyöket, a hazai kis- és középvállalatok többségének nem jelent igazi alternatívát távoli országba költöztetni a szervert.

„Tapasztalataink azt mutatják, hogy a szerverpark fizikai közelségét, az értékes cégadatok magyar területen tartását, az ismert jogi környezetet és főleg a magyar nyelvű kapcsolattartást nagyon sokra értékelik a magyar vállalkozások vezetői. A jó hír, hogy a hazai szerverparkok közül is vannak, amelyek élen járnak az energia hatékonyságban, környezettudatosságban, melyek előnyeit, például az energia spórolással járó alacsonyabb költségeket, a magyar ügyfelek is élvezhetik.”

– mondta el ServerGarden kereskedelmi vezetője.

Még a legmodernebb hazai adatközpontok sem érhetik utol a hidegövi skandináv országokat energiahatékonyság szempontjából, de globális viszonylatban ezen a területen is jól szerepelnek és minden egyéb technikai szempont tekintetében is képesek felvenni a versenyt, akár a skandináv vetélytársakkal is.

„Technológiai háttér, biztonság, áramellátás vagy éppen 7/24 órás rendelkezésre áll területén bármelyik nyugati vagy skandináv szerverparkkal képesek vagyunk felvenni a versenyt. Azonban tény, nem mindegy, hogy egy vállalat melyik szolgáltatót választja partnerül. A legjobb szerverparkokban az IT-infrastruktúra felügyeletéért és az esetlegesen felmerülő hibák elhárításáért állandóan, hétvégén, éjjel és ünnepnapokon is elérhető operátori ügyelet felel. Emellett azok a vállalatok, akik nemcsak az állandó hűtés és áramellátást akarják biztosítani a szerverüknek, akár teljes körű rendszerüzemeltetési szolgáltatást is igénybe vehetnek. Ennek során a céges szerverek működéséről teljes egészében az adatközpont szakemberei gondoskodnak, levéve az IT terhek jelentős részét a vállalatról”

– foglalta össze Hajmási Gergely.

További E-Környezetvédelem

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés