Connect with us

technokrata

Miközben a város a felszínen fejlődik, alatta minden tönkremegy

E-Környezetvédelem

Miközben a város a felszínen fejlődik, alatta minden tönkremegy

Miközben a város a felszínen fejlődik, alatta minden tönkremegy

Talán az egyik legjobb megoldást erre az ABB kínálja a városoknak

Látványosan fejlődtek az elmúlt 10 évben a leghíresebb fővárosok is világszerte, de vajon mi a helyzet odalent? Csak a jópofa világítás meg a látványos építészet fejlődik, vagy az is ami alatta van? Hát nem!

 

Remek példa erre a vietnámi Ho Si Mihn ivóvízhálózata, hiszen a város hatalmas léptékben gyarapodik évről évre, míg a 33 000 kilométernyi vízhálózattal, ami több mint 8 millió lakost szolgál ki, annyira nem foglalkoznak. Persze mindenki úgy van vele, hogy “amíg működik, addig hozzá ne nyúljunk”, de ez sajnos hosszútávon nem kifizetődő.

hosimin01

A korábban halászatra alapozott gazdaságra támaszkodó nagyváros alig 50 év alatt Vietnám gazdasági központjává nőtte ki magát. Például a ’60-as években az ország teljes lakosságának mindössze 5%-a élt városban, ez az arány mára 33%-ra növekedett. Az embereket olyannyira vonzza a városi élet, a jobb körülmények és jobb munkalehetőségek, hogy a nagyváros területe évente 4%-al növekszik.

Természetesen az ilyen számadatok nagyon is jót tesznek az országnak, de vajon lépést tud tartani ezzel a folyamatosan amortizálódó infrastruktúra? Tavaly olyan sok szivárgás keletkezett a vízhálózatban, hogy a tisztított ivóvíz 30%-a elfolyt. Egyes részeit több mint 30 évvel ezelőtt építették és 2016-ban a vízveszteség túllépte a 150 millió köbmétert. (Egyébként a fejlettebb nagyvárosoknál a vízveszteség aránya 5-10 % közé esik)

 

Lépést kell tartani a jövővel!

Szerencsére ezt ők sem hagyják annyiban, a Saigoni Vízművek (Saigon Water Corporation/SAWACO) megkezde az ivóvízhálózat nagyszabású felújítását. A projekt célja, hogy lépést tartsanak az urbanizáció ütemével, a vízveszteséget pedig 2020-ra 10%-ra csökkentsék. A felújítási projekt során bővítik a jelenlegi hálózat teljesítményét, a kisebb, elkülönülő alhálózatokat bekapcsolják a fő ivóvízhálózatba, csökkentik a vízszivárgás mértékét, a hálózat állapotának valós idejű vezérlésével és felügyeltével megelőzik a súlyos üzemzavarokat.

A fent körvonalazott ambiciózus, összetett célok eléréséhez egy stratégiai ABB AbilityTM Symphony® Plus SCADA rendszert terveztek. Az ABB rendszere magába foglalja az ivóvíz- és szennyvíz kezelési szoftverjeiről méltán híres cég, a TaKaDu fejlett szivárgásjelző és szivárgáskezelő rendszerét is. A felújítási projekt keretében több adatgyűjtő pontot telepítenek az ivóvízhálózatba. Az adatgyűjtési pontokon a beépített szenzorok és mérőkészülékek a vízhozam mérésével és az üzemi nyomás ellenőrzésével lehetővé teszik, hogy a SAWACO digitálisan és valós időben felülegyelje a hálózat állapotát.

Az ABB Ability Symphony ® Plus olyan osztott intelligenciájú folyamatirányító rendszer (DCS), amelyet kifejezetten az ivóvízellátó és a szennyvízrendszerekhez fejlesztettek ki.

„Ho Si Minh-város ivóvízhálózat-felújítási projektje és az ehhez hasonló többi projekt is jól mutatja, hogy milyen lehetőségeket kínál a fejlett automatizálás a gombamód növekvő, de elavult infrastruktúrával rendelkező nagyvárosok számara. A digitális adatok terepi eszközöktől történő „okos” begyűjtése valós idejű információkkal szolgál a hálózat állapotáról, és lehetővé teszi az árbevétel növelését is.”

– nyilatkozta Kevin Kosisko, az ABB Power Generation & Water ügyvezető igazgatója.

A SAWCO vízközmű vállalat, köszönhetően a hálózat digitalizálásának, a hálózat állapotának valós idejű nyomon követésének, a szivárgási helyek pontos beazonosításának, növelni tudja majd a háztartásoknak és az ipari vállalatoknak szállított víz mennyiségét.

Érdemes lenne követni Ho Si Mihn város példáját és nem csak látszatra szépíteni/újítani a várost, hanem modernizálni és digitalizálni kell a föld alatt húzódó elavult rendszereket is!

További E-Környezetvédelem

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

balmuda

SmartPhone

A japán kenyérpirítógyár mobilokkal próbálkozik

2021. május 17. hétfő
legerősebb androidos mobiltelefonok listája 2021. árprilis

SmartPhone

Íme a legerősebb androidos mobilok

2021. május 15. szombat
google pixel

SmartPhone

Színre lépett a Google Pixel 5a

2021. május 11. kedd
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin

Hirdetés