Connect with us

Hirdetés

technokrata

6 millió eurós magvető befektetés az osztrák-magyar egészségdigitalizációs startupnál

e-Egészségügy

6 millió eurós magvető befektetés az osztrák-magyar egészségdigitalizációs startupnál

6 millió eurós magvető befektetés az osztrák-magyar egészségdigitalizációs startupnál

Amerikai és brit csúcsbefektetők vezetésével összesen 6 millió euró értékű befektetési kört zárt a bécsi és budapesti központokkal működő egészségügyi technológiai startup, a XUND.

A cég mesterséges intelligencia alapú applikációja az egyetlen olyan szoftveres megoldás, amelyet a saját területén az új szigorú európai MDR jogszabály szerint regisztráltak orvostechnikai eszközként. A két nemzetközi alapkezelő, az MMC Ventures és a MassMutual Ventures által vezetett, most lezárt befektetési kör az eddigi egyik legnagyobb magvető befektetés Ausztriában és Magyarországon.

Az osztrák-magyar alapítású XUND megoldása mesterséges intelligencia felhasználásával automatikusan dolgoz fel több millió orvosi publikációt, majd a tüneteket, személyes kockázati tényezőket és a páciensek demográfiai adatait figyelembe véve külső beavatkozás nélkül azonosítja a betegségeket. A rendszer alapjául szolgáló algoritmus több éves kutatás és fejlesztés eredménye, nem csak több mint 4000 ismert betegség és egészségügyi állapot azonosítására képes, de megoldást is kínál a betegeknek és az egészségügyi szakembereknek a betegségek megelőzésére és kezelésére.

A XUND 2018-as alapítása óta a termékfejlesztésen túl egy tanúsítási folyamaton is átesett, amelynek köszönhetően a technológiát IIa kategóriájú orvosi segédeszközként tartják nyilván az Európai Unióban. A cég operatív irányítását és a növekedést segítő feladatokat Bécsből végzik, míg a csapat másik fele Budapesten főként a technológiai fejlesztésért és az orvosszakmai támogatásért felel.

A most lezárult finanszírozási kört a globális tech piacon aktív brit befektetési társaság, az MMC Ventures és a világ egyik legnagyobb, összesen 460 milliárd dolláros kezelt vagyonnal rendelkező életbiztosítójának kockázati-tőke ágazata, az amerikai MassMutual Ventures vezették. Melléjük csatlakozott a svájci Roche Csoporthoz tartozó német RoX Health és az osztrák Lana Ventures. A XUND korábbi támogatói – a Peak Pride, a Tyrolean Business Angel GmbH és a Schütz Family Office – is részt vettek a mostani befektetési körben, jelezve ezzel a cég innovációja melletti hosszútávú elkötelezettségüket.

„A XUND tanúsított API-ja lehetővé teszi az egészségügyi szolgáltatók és biztosítók számára, hogy saját tünetértékelési és betegnavigációs megoldásokat építsenek ki anélkül, hogy ők maguk orvostechnikai eszközök gyártóivá váljanak. Támogatjuk a XUND csapatát ezen az úton, az egészségügyi rendszer digitalizációjának felgyorsításában.”

– mondta el Charlotte Barttelot, az MMC Ventures befektetője.

A XUND üzleti modellje piacvezető a digitális egészségügy területén, amely jelenleg óriási növekedési potenciállal rendelkezik. Izgatottan várjuk, hogy együtt átalakíthassuk az egészségügy jövőjét.”

– tette hozzá a Ryan Collins, a MassMutual Ventures ügyvezető igazgatója.

A mostani, saját kategóriájában Ausztriában és Magyarországon is rekordösszegnek számító befektetést a cég menedzsmentje a növekedési tervek támogatására és a DACH-régió fejlesztésén túl új piacok nyitására tervezi felhasználni, elsősorban a Nagy-Britanniában  és Franciaországban. Középtávú cél az Egyesült Államokban való terjeszkedés, az amerikai egészségügyi hatóságnál (FDA) elindított tanúsítási folyamattal már el is indult a piacralépés előkészítése.

„A tőke és a befeketői háttér megkönnyíti és felgyorsítja belépésünket az angolszász piacokra, ezt bizonyítja az is, hogy a héten megnyitottuk londoni irodánkat”

jegyezte meg Petrovics Tamás, a XUND társalapítója és ügyvezetője, hozzátéve:

„Különleges lehetőséget kaptunk, hogy mi alkossuk meg a jövő digitális betegútjának infrastruktúráját és egy lépéssel közelebb kerüljünk küldetésünkhöz, hogy globálisan javítsuk az egészségügyi ellátás minőségét és minél szélesebb körű hozzáférhetőségét.”

További e-Egészségügy

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés