Connect with us

Hirdetés

technokrata

6 millió eurós magvető befektetés az osztrák-magyar egészségdigitalizációs startupnál

e-Egészségügy

6 millió eurós magvető befektetés az osztrák-magyar egészségdigitalizációs startupnál

6 millió eurós magvető befektetés az osztrák-magyar egészségdigitalizációs startupnál

Amerikai és brit csúcsbefektetők vezetésével összesen 6 millió euró értékű befektetési kört zárt a bécsi és budapesti központokkal működő egészségügyi technológiai startup, a XUND.

A cég mesterséges intelligencia alapú applikációja az egyetlen olyan szoftveres megoldás, amelyet a saját területén az új szigorú európai MDR jogszabály szerint regisztráltak orvostechnikai eszközként. A két nemzetközi alapkezelő, az MMC Ventures és a MassMutual Ventures által vezetett, most lezárt befektetési kör az eddigi egyik legnagyobb magvető befektetés Ausztriában és Magyarországon.

Az osztrák-magyar alapítású XUND megoldása mesterséges intelligencia felhasználásával automatikusan dolgoz fel több millió orvosi publikációt, majd a tüneteket, személyes kockázati tényezőket és a páciensek demográfiai adatait figyelembe véve külső beavatkozás nélkül azonosítja a betegségeket. A rendszer alapjául szolgáló algoritmus több éves kutatás és fejlesztés eredménye, nem csak több mint 4000 ismert betegség és egészségügyi állapot azonosítására képes, de megoldást is kínál a betegeknek és az egészségügyi szakembereknek a betegségek megelőzésére és kezelésére.

A XUND 2018-as alapítása óta a termékfejlesztésen túl egy tanúsítási folyamaton is átesett, amelynek köszönhetően a technológiát IIa kategóriájú orvosi segédeszközként tartják nyilván az Európai Unióban. A cég operatív irányítását és a növekedést segítő feladatokat Bécsből végzik, míg a csapat másik fele Budapesten főként a technológiai fejlesztésért és az orvosszakmai támogatásért felel.

A most lezárult finanszírozási kört a globális tech piacon aktív brit befektetési társaság, az MMC Ventures és a világ egyik legnagyobb, összesen 460 milliárd dolláros kezelt vagyonnal rendelkező életbiztosítójának kockázati-tőke ágazata, az amerikai MassMutual Ventures vezették. Melléjük csatlakozott a svájci Roche Csoporthoz tartozó német RoX Health és az osztrák Lana Ventures. A XUND korábbi támogatói – a Peak Pride, a Tyrolean Business Angel GmbH és a Schütz Family Office – is részt vettek a mostani befektetési körben, jelezve ezzel a cég innovációja melletti hosszútávú elkötelezettségüket.

„A XUND tanúsított API-ja lehetővé teszi az egészségügyi szolgáltatók és biztosítók számára, hogy saját tünetértékelési és betegnavigációs megoldásokat építsenek ki anélkül, hogy ők maguk orvostechnikai eszközök gyártóivá váljanak. Támogatjuk a XUND csapatát ezen az úton, az egészségügyi rendszer digitalizációjának felgyorsításában.”

– mondta el Charlotte Barttelot, az MMC Ventures befektetője.

A XUND üzleti modellje piacvezető a digitális egészségügy területén, amely jelenleg óriási növekedési potenciállal rendelkezik. Izgatottan várjuk, hogy együtt átalakíthassuk az egészségügy jövőjét.”

– tette hozzá a Ryan Collins, a MassMutual Ventures ügyvezető igazgatója.

A mostani, saját kategóriájában Ausztriában és Magyarországon is rekordösszegnek számító befektetést a cég menedzsmentje a növekedési tervek támogatására és a DACH-régió fejlesztésén túl új piacok nyitására tervezi felhasználni, elsősorban a Nagy-Britanniában  és Franciaországban. Középtávú cél az Egyesült Államokban való terjeszkedés, az amerikai egészségügyi hatóságnál (FDA) elindított tanúsítási folyamattal már el is indult a piacralépés előkészítése.

„A tőke és a befeketői háttér megkönnyíti és felgyorsítja belépésünket az angolszász piacokra, ezt bizonyítja az is, hogy a héten megnyitottuk londoni irodánkat”

jegyezte meg Petrovics Tamás, a XUND társalapítója és ügyvezetője, hozzátéve:

„Különleges lehetőséget kaptunk, hogy mi alkossuk meg a jövő digitális betegútjának infrastruktúráját és egy lépéssel közelebb kerüljünk küldetésünkhöz, hogy globálisan javítsuk az egészségügyi ellátás minőségét és minél szélesebb körű hozzáférhetőségét.”

További e-Egészségügy

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés