Connect with us

Hirdetés

technokrata

Egyetemi jövőépítés: sorsdöntő határidő közeleg

egyetemi

Digitális oktatás

Egyetemi jövőépítés: sorsdöntő határidő közeleg

Egyetemi jövőépítés: sorsdöntő határidő közeleg

Február 15-ig lehet jelentkezni a szeptemberben induló egyetemi képzésekre. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen négy kar 40 szakából választhatnak a jelentkezők. Az egyetemi felvételi eljárás kapcsán dr. Koltay András rektor összegezte a tapasztalatokat.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) egyedi a felsőoktatási intézmények sorában, mert elsősorban a nemzetközi kapcsolatok, az állam egyes szervei, a rendvédelem, a honvédelem és a vízügyi igazgatás számára képez szakembereket.

Az egyetem a felsőoktatási rangsorok élbolyában helyezkedik el. Tavaly a felsőoktatási intézmények közül az NKE-n meghirdetett nemzetközi biztonság- és védelempolitika szakon volt a legmagasabb a bejutáshoz szükséges felvételi pontszám, 445 pontot kellett összegyűjteni a jelentkezőknek.

„A színvonalas egyetemi képzéseket túl ingyenes kollégiumi elhelyezésre van lehetősége az elsőéveseknek az államilag támogatott képzéseinken. Az egyik legkorszerűbb hazai kampusszal és modern sportlétesítményekkel büszkélkedhetünk Budapesten: futópálya, uszoda, lovarda és sportpályák állnak a fiatalok rendelkezésére”

– mondta Koltay András. Az egyetem rektora hozzátette:

„A remek nemzetközi kapcsolatainknak köszönhetően a külföldi részképzésben résztvevő hallgatók aránya hazánkban a második legmagasabb az egyetemek rangsorában, így aki külföldi tapasztalatokra is vágyik, azoknak is jó választás az NKE.”

Tavaly több mint 1700 elsőéves kezdhette meg tanulmányait a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. A jelentkezések száma alapján a három legnépszerűbb nappali munkarendű alapképzési szak közé a nemzetközi igazgatási, a közigazgatás-szervező, valamint a katonai vezetői szak tartozott. A Rendészettudományi, valamint a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar végzőseinek egyértelmű pályájuk van a rendészeti szerveknél és a honvédségnél. Az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar képzései az állami feladatellátás köré összpontosulnak, de az itt végzettek bárhol megállják a helyüket, akár a közszolgálatban, akár a magánszférában tervezik a jövőjüket. A bajai Víztudományi Kar vízügyi mérnökei iránt is nagy a kereslet, a 21. század legnagyobb környezeti és társadalmi kihívására, az éghajlatváltozásból eredő vízhiány és vízgazdálkodás problémáinak kezelésére készítik fel őket.

A pályaválasztásnál kiemelkedő szempont a biztos munkahely és a tisztes anyagi megbecsülés. Egy közelmúltban kiadott rangsor alapján az NKE-n végzett diplomások keresnek az egyik legjobban a munkaerőpiacon. Évek óta megfigyelhető trend továbbá, hogy egyre több vidéki fiatal jelentkezik hallgatónak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre. A legutolsó felmérések és statisztikák szerint a jelentkezők 70%-a vidékről, 30%-a pedig Budapestről érkezik az intézménybe. A tavalyi évben öt új mesterképzési szak is indult. Nemzetközi szinten is egyedülálló képzésként az NKE ad otthont a nemzetközi vízpolitika és vízdiplomácia mesterképzésnek. Emellett kormányzás és vezetés, biztonsági szervező mesterszakokra és a mai kihívásokra reflektáló kiberbiztonsági képzésekre is lehet jelentkezni.

Az intézményben az előző évben indult el először a Diplomataképző Program, amely a belépési lehetőséget kínálja mindazoknak, akik a magyar diplomáciai karban kívánnak dolgozni. Szintén tavaly vette kezdetét a Nemzetek Európája Karrierprogram, amelynek az a célja, hogy az európai uniós intézményeknél dolgozó, megfelelő szakpolitikai ismeretekkel rendelkező magyar szakemberek számát növeljék.

Hamarosan pedig indul az ösztöndíjat kínáló Ludovika Collegium különleges hallgatói tehetséggondozó program is.

További Digitális oktatás

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés