Connect with us

technokrata

A robotika és az informatikai tehetséggondozás újabb szintre lépett egy budapesti általános iskolában

Digitális oktatás

A robotika és az informatikai tehetséggondozás újabb szintre lépett egy budapesti általános iskolában

A robotika és az informatikai tehetséggondozás újabb szintre lépett egy budapesti általános iskolában

Robotikai eszközökkel támogatja egy XVIII. kerületi általános iskola informatikai tehetséggondozó programját a Knorr-Bremse Rail Systems Budapest, amelynek egyik munkatársa speciális tananyagot is kidolgozott a gyerekeknek.

A Knorr-Bremse Budapest 1996 óta létező, helyi közösségeket felkaroló belső pályázata, a Local Care egyik tavalyi haszonélvezője a XVIII. kerületi Bókay Árpád Általános Iskola. A 14 éve informatikai tehetséggondozó programot működtető intézmény „Programozz robotot” kezdeményezése lett a tavalyi pályázati forduló nyertese, ráadásul nem mindennapi előzmények után: a Knorr-Bremse Budapestnél dolgozó Tarnai György a szabadidejében dolgozott ki egy játékos tananyagot az iskolának, hogy a digitális bennszülöttekként emlegetett Z-generációs gyerekek elsajátítsák az általuk egyébként is használt eszközök alkalmazását olyan iparágakban, amilyen például a robotika.

ahol-a-napi-robot-orom_3

A díjnyertes „Programozz robotot” pályamű 1,2 millió forintos támogatáshoz segítette hozzá az intézményt. Az informatikai szakkör nyolc laptoppal és nyolc mBot robottal gazdagodik, amelyeket október 25-én vehettek birtokukba a gyerekek.

„Megnyugtató, hogy mindig akadnak olyan cégek, amelyek figyelmet fordítanak a jövő felnőttjeire. Az eszközök jó kezekbe kerülnek, hiszen a tanulók már alig várják, hogy a virtuális gyakorlatok után végre valódi robotokat is programozhassanak.” 

mondta az átadón Baldaváriné Juhász Éva, a Bókay Árpád Általános Iskola megbízott igazgatója.

ahol-a-napi-robot-orom_2

„Nem titkolt célunk, hogy a programmal érdeklődőbbé és elkötelezettebbé tegyük a gyerekeket az informatika iránt, hiszen ennek az iparágnak a jelenleginél is fontosabb szerepe lesz már a közeljövő utánpótlásképzésében”

– fogalmazott Erdős István, a Knorr-Bremse Budapest elektronikai fejlesztési igazgatója.

Ennek jegyében kiszélesítik a szakköri tananyag hozzáférhetőségét: erre, valamint az oktatáshoz szükséges robotok tárgyi beszerzésére januárban pályázatot hirdetnek első körben budapesti általános iskoláknak. Erdős István szerint ez is alkalmas kezdőeszköz lehet a jövő mérnökeinek és technikusainak képzésében – a világ vezető fékrendszereket fejlesztő és gyártó cégénél például máris érzékelhető a szakemberigény eltolódása ezeknek a szakmáknak az irányába.

További Digitális oktatás

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin