Connect with us

technokrata

Amikor egy jóslat valóra válik: Az IT cégek növekedéséhez elengedhetetlen a privát oktatás

Digitális oktatás

Amikor egy jóslat valóra válik: Az IT cégek növekedéséhez elengedhetetlen a privát oktatás

Amikor egy jóslat valóra válik: Az IT cégek növekedéséhez elengedhetetlen a privát oktatás

Az IVSZ friss kutatása visszaigazolja a cégek másfél évvel ezelőtti aggodalmait a munkaerőkínálat jövőjéről

A megfelelően képzett informatikai munkaerő hiánya a cégek számára már az új üzletek megszerzését is ellehetetleníti, ráadásul a probléma kezelésére eddig használt HR-eszközök mára hatástalanok – derül ki az Informatikai Vállalkozók Szövetségének napokban közzétett Munkaerőpiaci Tünettérkép elemzéséből. Mindez alátámasztja a Codecool programozóiskola 2016 végi kutatásának eredményeit: akkor a megkérdezett vállalatok túlnyomó többsége (90% fölött) úgy nyilatkozott, hogy a helyzet további romlására számít.

Érdemes összehasonlítani a Codecool programozóiskola által 2016 végén publikált munkaerőpiaci kutatás jóslatait az IVSZ oktatási munkacsoportja által 2018 első felében végzett, és a napokban közzétett Munkaerőpiaci Tünettérkép megállapításaival.

2016 végén a Codecool által megkérdezett 62 cég már erős aggodalmát fejezte ki a munkaerőpiacon uralkodó állapotok, és a jövőbeni kilátások miatt. Akkor a cégek a kínálati viszonyok romlását valószínűsítették. A helyzet kezelésére alkalmazott HR-eszközök listáját a béren kívüli juttatások, a célzott fejvadászat és az employer branding vezette. Ugyanakkor megerősítették a nyilatkozó cégek, hogy keresik egyéb eszközök alkalmazásának lehetőségét, nyitottak az oktatási intézményekkel való együttműködésre.

hr_romlas_javulas

hr_oktatasi_kozpontok

Az IVSZ által 2018 első félévében megkérdezett 136 vállalat válaszai azt mutatják, hogy a helyzet valóban nem javult: a legnagyobb vállalatokon kívül mindenki szenved a szakképzett munkaerő hiányától, a bérversenytől és az utánpótlási lehetőségek elégtelenségétől. A problémák közül kiemelkedett az a tény, hogy immár nem működnek a toborzási és megtartási HR-eszközök. A vállalatok pedig elégedetlenek a felsőoktatásból és az OKJ-s képzésekből kikerülő munkaerő hadrafoghatóságával, ugyanakkor bizonyos cégméret alatt nincs energiájuk a belső képzések erősítésére, és a képzetlen munkaerő saját igényükre alakítására. A kutatás külön ugyan nem tér ki a privát oktatási intézmények által biztosított munkaerőkínálatra, de a rangsorolt megállapításai közt említi, hogy a piac átveszi az oktatási feladatokat az államtól, és a megkérdezettek 60%-a veszi saját kezébe az utánpótlásképzést.

ivsz2018-munkaeropiaci-tunetterkep

„Egyértelmű, hogy kifejezetten az erre a területre specializált oktatási intézmények menthetik csak meg ezt a helyzetet. Ha egy cég a piacról nem talál megfelelő felkészültségű munkavállalót, nincs ereje saját tréningekre, nem tud belemenni a bérversenybe, és nem tudja vállalni a fluktuációval és az időfaktorral járó kockázatot és cash-flow-terheket, akkor erre külsős oktatási partnercéget kell bevonnia.”

– állítja Boda József, a Codecool programozóiskola társalapítója.

Amint arra az IVSZ elemzése is rámutat, akár egy éven túl is elhúzódhat, és nem kecsegtet garantált sikerrel, ha egy foglalkoztató önállóan toboroz és tréningez munkavállalót bizonyos feladatokra. Még akkor sem, ha kifejezetten szakirányú végzettséggel érkezik a munkahelyre egy állami képzésben részt vett hallgató. Ezzel szemben egy programozóiskola már a felvételnél alapos előszűrést végez, folyamatosan naprakészen tartja a képzési programját, és önállóan finanszírozza a képzést az elhelyezkedésig. Ami például a Codecool esetében legutóbb kifutó évfolyamuknál 100%-os sikerrátával teljesült.

További Digitális oktatás

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

dell laptop

Kütyük

Dell laptop: iskolások számára ideális választás!

2020. szeptember 23. szerda
samsung
galaxy

SmartWatch

Bemutatkozik a Samsung Galaxy Watch3 Titanium

2020. szeptember 19. szombat
apple
xperia

SmartPhone

A Sony bemutatja az Xperia 5 II-t

2020. szeptember 18. péntek
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin