Connect with us

Hirdetés

technokrata

Menő IT-képzést szervez Szegeden az EPAM és a Soroptimist Club Szeged gimnazista hölgyek számára

Digitális oktatás

Menő IT-képzést szervez Szegeden az EPAM és a Soroptimist Club Szeged gimnazista hölgyek számára

Menő IT-képzést szervez Szegeden az EPAM és a Soroptimist Club Szeged gimnazista hölgyek számára

Nyolc alkalmas programot szervez „Te is légy STEM csillag! – Lányok az IT-ban” címen gimnazista lányok számára az EPAM Szeged és a Soroptimist Club Szeged civil szervezet.

Filmsztárok helyett STEM Csillagok születését és képzését támogatja az EPAM és a Soroptimist Klub Szeged. A STEM az angol science, technology, engineering, maths (tudomány, technológia, mérnöki tudomány és matematika) szavak kezdőbetűiből képzett mozaikszó.

epam_yok-it

A „Te is légy STEM csillag!” program az Emberi Erőforrások Minisztériuma által is támogatott, a nemek egyenlő esélyű részvételét célzó, tehetséggondozó program. A lányok a tanév folyamán helyszíni látogatásokon vettek részt és ismerkedtek a kutatók munkájával a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetében, a Mérnöki Karon, a Biológiai Kutatóintézetben, barátkoztak a természettudományokhoz kapcsolódó tárgyakkal, és megismerkedtek fiatal mérnökökkel a Szeged TV-ben és az EPAM Szegednél is.

Az EPAM eKids program keretében az a cég célja, hogy profi szakembergárdája minél több lány tanulóval ismertethesse és szerettesse meg az informatika szépségeit. Tudatosítsa a számítástechnika, mint továbbtanulási irány nyújtotta lehetőségeket, csapatmunkára és logikai gondolkodásra nevelve őket.

A „Lányok az IT-ban” egy 8 alkalmas speciális kurzus, amelyen 36 szegedi gimnazista lány vesz részt hat különböző intézményből. A kéthetente megtartandó foglalkozásokon a lányok először megtanulják a programozás alapjait a Scratch programnyelven keresztül, majd 4 fős csapatokban egy saját projektmunkát állítanak össze. A program során az ENSZ Fenntartható Fejlődési céljai kerülnek fókuszba, ezen témák valamelyikére kell felfűzzék saját fejlesztésüket a csapatok. A legötletesebb és leginnovatívabb projektet összeállító csapat értékes díjjal gazdagodik a tanfolyam végén.

Február 11-ét 2015. decemberében kiáltotta ki az ENSZ a „Nők és lányok a tudományban” világnapjának. Az Európai Unió statisztikai hivatala szerint 2015-ben nem érte el a másfél milliót azoknak a száma, akik valamilyen, az infokommunikációhoz köthető tanulmányt folytatnak. Ezen belül a nők aránya mindössze 17 százalék volt. Ahhoz, hogy a lányok egyenlő esélyekkel képviselhessék magukat ezekben a szakmákban, fontos, hogy minél fiatalabb korban kapcsolatba kerüljenek a technológiával és megismerkedjenek az informatika alapjaival, mert később a berögződött társadalmi normák és a környezeti nyomás sokakat eltántorítanak ezekről a pályákról. Ennek a kezdeményezésnek pedig elkötelezett támogatója a Magyarországon több mint 10 éve jelenlévő EPAM és a 25 éves Soroptimist Club Szeged.

Az EPAM ezen elköteleződését igazolja az is, hogy 2017 végén a Szegedi Szakképzési Centrumtól megkapta a „Szeged Szakképzéséért” díjat a szakoktatásban véghez vitt fejlesztő és segítő munkájáért.

„Célunk az, hogy az EPAM eKids programjával, még lehetőleg a sztereotípiák kialakulása vagy elfogadása előtt megmutassuk a fiataloknak az IT sokszínűségét, és a benne rejlő óriási lehetőségeket”

– mondta Győri Judit, az EPAM School Programs projekt menedzsere.

További Digitális oktatás

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés