Connect with us

technokrata

II. Erzsébet halálából halálából is profitálnának a kiberbűnözők

erzsébet

Adatvédelem

II. Erzsébet halálából halálából is profitálnának a kiberbűnözők

Kép: BBC

II. Erzsébet halálából halálából is profitálnának a kiberbűnözők

A szakértői jelentések szerint az internetes bűnözői csoportok villámgyorsan reagáltak a történtekre, és számtalan trükkel igyekeznek hasznot húzni II. Erzsébet halálából.

A globális érdeklődést kiváltó események (olimpia, világjárvány, háború stb.) kapcsán rendszeresen megjelennek az emberek figyelmének felkeltésére és becsapásukra épülő különféle internetes átverések. Ennek fényében nem meglepő, hogy a brit uralkodó közelmúltban bekövetkezett halálát is sokan próbálják felhasználni saját, egyáltalán nem nemes céljaik elérésére.

A Kaspersky biztonsági cég jelentése szerint nagyon felszaporodtak a királynő elhunytával kapcsolatos átverések. A változatos formában és területeken fellelhető csalási kísérletek a “sima” jelszólopástól egészen a nem létező kriptovaluta értékesítéséig terjednek, de kínálnak emlékérméket és pólókat is a pillanatok alatt felhúzott kamu webshopokban. Utóbbiaknál vásárolva a becsapott felhasználó a személyes- és banki adataival gazdagítja a csalókat.

A brit uralkodó halálához köthető csalásokra már múlt héten figyelmeztetett az Egyesült Királyság Nemzeti Kiberbiztonsági Központja (NCSC) is, mivel “mint minden jelentős esemény esetében, a bűnözők megpróbálhatják kihasználni Őfelsége, a királynő halálát a saját hasznukra”. A szervezet ezért arra kérte a felhasználókat, hogy fokozott óvatossággal kezeljék a hozzájuk érkező, ilyen témájú elektronikus leveleket és SMS-eket.

Bitdefender jelentése szerint már szeptember 12-én beindult az a rosszindulatú üzenetkampány, amely egy a királynő tiszteletére megalkotandó “MI memóriatábla” kapcsán kérte a támogatást. Valójában viszont az volt a cél, hogy a gyanútlan felhasználókat egy hamis microsoftos bejelentkezési oldalra irányítsák, ahol a bűnözők begyűjthették a bejelentkezési adatokat.

Forrás: Bitport

További Adatvédelem

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu