Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ezekre a biztonsági beállításokra hagyatkoznak legtöbben

biztonsági

Adatvédelem

Ezekre a biztonsági beállításokra hagyatkoznak legtöbben

Ezekre a biztonsági beállításokra hagyatkoznak legtöbben

A Privacy Checker egy olyan weboldal, amely hasznos tanácsokkal szolgál a különféle internetes szolgáltatások és platformok biztonsági beállításaival kapcsolatban.

A weboldal látogatói által önként rendelkezésre bocsátott névtelenített adatok elemzése során a Kaspersky azt vizsgálta, hogy az egyes szolgáltatások vagy platformok esetében mely biztonsági beállításokat (tight (magas szintű), medium (közepes szintű) vagy relaxed (alapszintű)) keresik gyakran az emberek. Az adatok szerint a TikTok használói érdeklődnek a legjobban a magas szintű biztonsági beállítások iránt az összes szolgáltatás esetében: az ilyen kérések aránya 71%-ot tett ki. Ugyanakkor az online biztonság miatt más platformokhoz viszonyítva az iPhone-használók aggódnak a legjobban: a kérések több mint fele (53%-a) a legszigorúbb biztonsági beállításokra irányult.

Az egyre erősödő digitális tudatosság arra ösztönzi az ügyfeleket, hogy jobban ügyeljenek az interneten fellelhető személyes adataikra és digitális nyomaikra. A szolgáltatásoknál és a platformoknál alkalmazott különféle biztonsági beállítások magas szintű védelmet biztosítanak a fiókok és a személyes adatok számára, és emellett a digitális lábnyomok mennyiségének szabályozására is alkalmasak.

Az adatok a Kaspersky Privacy Checker weboldalának 2019. december 1. és 2021. november 15. közötti névtelen felkereséseiből származnak. A Kaspersky közösségimédia-szakértői elemezték, hogy mely szolgáltatások és platformok használói nyitották meg a legtöbbször a biztonsági útmutatásokat. A Privacy Checker platformon jelenleg a közepes szintű beállítás az alapbeállítás.

A digitális szolgáltatásokat illetően nem a TikTok használói voltak az egyetlenek, akik magas szintű biztonsági beállítási tippeket kerestek. A második helyre a VK nevű orosz közösségi hálózat került: esetében a legmagasabb szintű biztonságra vonatkozó kérések aránya 48%-ot tett ki. A harmadik helyet az Instagram foglalja el: a platformot érintő lekérdezések 42%-a irányult a magas szintű beállításokra. Az eredmények szerint a Facebook biztonsági szintje a legkevésbé aggasztó: a legerősebb biztonsági tippekre vonatkozó kérések aránya 33%-ot tett ki.

Kiderült az is, hogy az iPhone-tulajdonosok a mobil platformokon történő adatvédelem miatt aggódnak jobban. A lekérdezések több mint a felében (53%-ában) a legmagasabb biztonsági szintre kerestek rá, a közepes biztonsági szintre vonatkozó kérések aránya pedig 42% volt. Mindeközben az Android-használók a közepes szintű beállításokra kerestek rá, és csak 39%-uk érdeklődött a legerősebb biztonsági tippek iránt.

Ami az asztali számítógépes platformokat illeti, a Mac-használók több mint fele (59%-a) érdeklődött a közepes szintű beállítások iránt, míg a Windows esetében ez az arány 41% alatti volt. A Mac-gépek tulajdonosai a Windowsos eszközök tulajdonosainál kevésbé keresik a magas szintű biztonsági tippeket; az arányuk 33% (Mac), illetve 41% (Windows).

Az összes kérés elemzését követően az is kiderült, hogy a biztonsági tippeket a Privacy Checker weboldalon kereső felhasználók körében az Android a legnépszerűbb platform, 67%-os részesedéssel. iPhone esetében a kérések részesedése 11%, Mac esetében pedig 4% volt. Az összes lekérdezés csaknem ötöde (18%-a) Windows platformról érkezett.

„A felhasználók az online szolgáltatások és platformok használata során elkerülhetetlenül hagynak maguk után digitális lábnyomokat, például helymeghatározási adatokat a fotókon, IP-címeket, stb. Manapság a digitális tudatosság egyre népszerűbb a felhasználók körében, hiszen már nagyobb figyelmet fordítanak az online tárolt személyes adataik biztonsági szintjére. A Privacy Checkerhez hasonló platformok használata segítségével jobban megismerhetik a személyes adatok védelmét szolgáló módszereket, emellett az eszközeiket és a fiókjaikat is biztonságban tarthatják”

– fejtette ki Miroslav Koren, a Kaspersky Kelet-Európáért felelős igazgatója.

A felhasználók a Kaspersky Privacy Checker weboldalán találhatnak részletes információkat a fiókok biztonsági beállításaival kapcsolatban. A Kaspersky emellé még egy rövid ellenőrző listát is készített a személyes adatok minden platformon való megvédéséhez:

  • A biztonság érdekében rákattintás előtt ellenőrizze a linket. Vigye az egeret az URL fölé annak előzetes megtekintéséhez, és keressen benne elírásokat vagy egyéb furcsaságokat. Még ha az üzenet vagy az e-mail az egyik legjobb barátjától jött is, ne feledje, hogy az ő fiókját is meghekkelhették. Minden helyzetben maradjon óvatos. Még ha egy üzenet barátságosnak tűnik is, akkor is kezelje óvatosan a hivatkozásokat és a mellékleteket.
  • A szoftverekbe, mint például a Kaspersky Internet Security szoftverbe beépített privát böngészési funkció segítségével elkerülheti, hogy nyomon kövessék Önt az interneten.
  • Mindegyik szolgáltatáshoz eltérő jelszót használjon. Így ha el is lopják az egyik fiókját, az nem érinti a többit.
  • Nem egyszerű hosszú, egyedi jelszavakat megjegyezni a rengeteg szolgáltatáshoz/platformhoz, de egy jelszókezelővel csak egy mesterjelszóra kell emlékeznie.
  • Az iPhone-használók számára az Apple biztosít bizonyos adatvédelmi kontrollokat, így a felhasználók blokkolhatják, hogy az alkalmazások hozzáférjenek a fotókhoz, a kontaktokhoz és a GPS-funkciókhoz, ha úgy gondolják, hogy ezek az engedélyek nem szükségesek.
  • Az Android-használóknak alaposan ellenőrizniük kell az alkalmazások engedélyeit. A biztonságos megoldás az, ha letiltják a szükségtelen jogosultságokat az új alkalmazás telepítésekor. Minél több jogosultsága van egy alkalmazásnak, annál több mindent tud tenni az eszközön, és annál több adatot tud begyűjteni a felhasználóról. Mindezek mellett a legbiztonságosabb módszer egy olyan megbízható biztonsági megoldás telepítése, amely átfogó védelmet biztosít.
  • Biztosítsa telefonja és számítógépe védelmét jelszavakkal vagy jelkódokkal. A biztonságos megoldást az jelenti, ha jelszavakat vagy biometrikus hitelesítést használ a telefonok, táblagépek és számítógépek zárolásához.

További Adatvédelem

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés