Connect with us

technokrata

Pegasus segítségével törték fel az amerikai külügyminisztérium dolgozóinak mobiljait

pegasus

Adatvédelem

Pegasus segítségével törték fel az amerikai külügyminisztérium dolgozóinak mobiljait

Pegasus segítségével törték fel az amerikai külügyminisztérium dolgozóinak mobiljait

Reuters információi szerint az amerikai külügyminisztérium legalább kilenc dolgozójának iPhone-ját törték fel a Pegasus nevű kémszoftverrel. Mind olyan alkalmazottak voltak, akik Ugandában dolgoztak, vagy az afrikai országgal kapcsolatos ügyekkel foglalkoztak. Azt nem sikerült kiderítenie a Reutersnek, hogy ki állhat a támadás mögött.

A mostani volt a legszéleskörűbb támadás amerikai célpontok ellen, bár korábban is voltak arra utaló információk, hogy amerikaiak is ellen bevetették a szoftvert. Az amerikai külügyminisztérium nem kívánta kommentálni a lap értesüléseit. Hasonlóan tett az Apple és a washingtoni ugandai nagykövetség is.

Az Egyesült Államok egyébként korábban három másik céggel együtt tiltólistára tette a kémszoftver gyártóját, az izraeli NSO Groupot, vagyis csak különleges engedéllyel üzletelhetnek amerikai cégekkel. Az NSO-nál nem tudnak arról, hogy az ő szoftverüket használták volna a támadás során, de felfüggesztették az érintett felhasználói fiókokat, és kivizsgálják az esetet.

Júliusban jelent meg az első cikk arról, hogy egy nemzetközi tényfeltáró csapat (amelynek magyar tagja a Direkt36) az Amnesty International jogvédő szervezettel közösen hozzájutott egy, az NSO ügyfeleinek tevékenységével kapcsolatos adatbázishoz. Ebben több mint 50 ezer olyan telefonszám szerepel, amelyeket a tényfeltáró projekt kutatásai szerint az NSO-ügyfelek megfigyelési célpontként választottak ki 2016-tól kezdve a világ több mint 50 országából. Köztük volt Magyarország is, a listán újságírók, kormányzati szereplők, ellenzéki politikusok, ügyvédek és üzletemberek telefonszáma is rajta van, többeknek bizonyítottan feltörték a telefonját a Pegasus nevű kémszoftverrel. A hosszú és szövevényes sztorit itt foglaltuk össze röviden.

Forrás: Telex

További Adatvédelem

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu