Connect with us

Hirdetés

technokrata

Folyamatos veszélynek vannak kitéve az online játékosok

online

Adatvédelem

Folyamatos veszélynek vannak kitéve az online játékosok

Folyamatos veszélynek vannak kitéve az online játékosok

Világszerte 1,1 millió webes támadás 2021. áprilisában

Miközben 2020-ban az országok világszerte lezárásokra kényszerültek, az online játékosok száma az egekbe szökött. 2020. március végére mind az aktív felhasználók száma, mind a Steamen aktívan játszó egyidejű felhasználók száma abszolút rekordot ért el (a Steam a legnépszerűbb online játékplatform, közösség és áruház).

A rekordot 2021. márciusában ismét megdöntötték, ekkor ugyanis a platform felhasználóinak száma megközelítette a 27 milliót.

Magától értetődik, hogy az online játékok népszerűségének növekedésével párhuzamosan a kiberbűnözők is igyekeztek a saját hasznukra fordítani ezt a trendet. Tavaly tavasszal a Kaspersky kutatói megállapították, hogy jelentősen megnőtt az antivírus-szoftverek által észlelt olyan weboldalak száma, amelyek népszerű játékok és platformok nevének álcája alatt aknázták ki a játéktémát: 2020. áprilisában a blokkolt átirányítások napi száma 54%-kal nőtt 2020. januárjához képest.

A játéktémát kiaknázó webes támadások számának növekedése még a lezárások tavaszi enyhítését követően is folytatódott, és 2020. novemberében megközelítette a 2 500 000-et, ami abszolút rekordot jelent. A 2021 elején tapasztalható visszaesést követően a webes támadások száma megint emelkedésnek indult, és 2021. áprilisában elérte az 1 125 010-et, ami 34%-os növekedést jelent ez év márciusához képest.

A játéktémát kiaknázó webes támadások száma 2020. január és 2021. május között

A tavalyi évhez hasonlóan a csaliként használt legnépszerűbb játék most is a Minecraft volt, bár a 2021-es év későbbi szakaszában a Counter Strike: Global Offensive már folyamatosan megelőzi a Minecraftot a csaliként használt legnépszerűbb játék szerepében. E tekintetben a Dota esetében is komoly megugrás volt megfigyelhető 2020 nyarán. A játéktémát kihasználó kártékony linkekbe rejtett leggyakoribb fenyegetések különféle trójai vírusok voltak (kártékony fájlok, amelyek segítségével a kiberbűnözők az adatok törlésétől és blokkolásától a számítógép működésének megszakításáig bármit megtehetnek). A malware-t ingyenes verzióknak, frissítéseknek, népszerű játékok bővítményeinek, valamint csaló programoknak álcázták.

„Mostanság példátlanul magas – csaknem 3 milliárd – a játékosok száma világszerte, és a videójátékokkal való játszás remek módot kínál a kikapcsolódásra ebben a pandémia sújtotta időszakban. Ez természetesen azzal jár együtt, hogy a kibertámadók továbbra is érdeklődést mutatnak a téma iránt, és tekintettel arra, hogy egyre többen játszanak a munkához használt eszközeiken, a vállalati erőforrások is veszélybe kerülnek. Ugyanakkor vannak módszerek arra, hogy a játékosok biztonságosan adhassák át magukat a játék örömeinek. Csak annyit kell tenniük, hogy követik az alapvető kiberbiztonsági legjobb gyakorlatokat”

– mondta Tóth Árpád, a Kaspersky magyarországi igazgatója.

A videójátékokkal kapcsolatos webes támadásokról a Securelist oldalon található bővebb információ.

A Kaspersky szakértői szerint így lehetünk védve a támadásoktól játék közben: 

  • Használjunk erős jelszavakat, és, ha lehet, kéttényezős hitelesítést (2FA) a videójátékos fiókjaink védelméhez
  • Óvakodjunk a csaló programoktól és a videójátékok kalózváltozataitól, mivel ezek a kiberbűnözők kedvenc csalijai közé tartoznak
  • Használjunk olyan erős, megbízható biztonsági megoldást, amelyik nem lassítja le a számítógépet játék közben. Ilyen például a Kaspersky Total Security, amely zökkenőmentesen működik a Steammel és más játékszolgáltatásokkal együtt.
  • Biztonságosabb a játékokat hivatalos oldalakról beszerezni, és érdemes kivárni az akciókat – elég gyakran vannak ilyenek, szóval nem kell sokáig a babérjainkon ülni.
  • Óvakodjunk az adathalász kampányoktól és az ismeretlen játékosoktól. Érdemes alaposan ellenőrizni a weboldalt, ahová az e-mailben kapott link irányít át, valamint a megnyitandó fájl kiterjesztését is.
  • Lehetőleg ne kattintsunk külső oldalakra mutató hivatkozásokra a játékchatben, és alaposan ellenőrizzük minden olyan forrás címét, amely a felhasználónév és a jelszó megadására kér minket, hiszen lehet, hogy az oldal hamis.

További Adatvédelem

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés