Connect with us

technokrata

Hogyan maradhat biztonságban az interneten gyermeke az őszi szünetben is

kaspersky

Adatvédelem

Hogyan maradhat biztonságban az interneten gyermeke az őszi szünetben is

Hogyan maradhat biztonságban az interneten gyermeke az őszi szünetben is

A koronavírus-járvány kitörése óta a gyerekek jóval több időt töltenek az interneten, mint azelőtt.

Ez különösen igaz a szünidőre. A Kaspersky szakemberei összefoglalták a szülők számára, milyen online veszélyek leselkedhetnek a gyermekekre, és hogyan segíthetnek nekik biztonságosan használni az internetet.

Míg az internet a karantén idején értékes mentőövnek bizonyult, amely lehetővé teszi az élet különböző tevékenységeinek folytatását, mostanra a fokozott online élet hatására gyermekek biztonságának kérdése egyre nagyobb jelentőségű. A gyermekek közül sokan valószínűleg felügyelet nélkül használják az internetet – nem csak a járvány, de a szünet miatt is.

De mitől is kell óvni a gyerekeket a digitális világban? A gyerekek általánosságban jóval kitettebbek a veszélyeknek, mint a felnőttek és az internetes fenyegetések széles skálájának eshetnek áldozatául. Előfordulhat, hogy a gyerekek azáltal, hogy anonimnak érzik magukat, nincsenek tisztában az általuk létrehozott digitális lábnyom következményeivel. Például személyes információkat tehetnek közzé a közösségi médián – ez lehet kínos személyes pillanatok képeitől kezdve az otthoni címekig vagy a családi nyaralási tervekig – amelyeket nem csak megbánhatnak később, de az offline biztonságukra is veszélyes is lehet.

Az internetes anonimitás azonban a másik oldalról is problémaként merül fel, ugyanis a gyerekek nem tudhatják, hogy kivel is beszélgetnek online, ami különösen nagy fenyegetésnek teheti ki őket. Idegenek próbálhatják meg meggyőzni a gyermeket, hogy nem megfelelő tevékenységet folytasson, vagy fényképeket és videókat készítsen az elkövető számára, amelyeket aztán fenyegetésre és zsarolásnak használnak fel.

A felnőtt tartalmak elérése vagy applikációk és webes szolgáltatások rejtett költségei is veszélyeket rejthetnek. A kiberbűnözők gyakran próbálnak meg rosszindulatú szoftverek, úgynevezett malwarek letöltésére rávenni a felhasználót. Az adathalászat például egy ilyen trükk, de vannak olyanok is, mint például az áldozatok meggyőzése a játéknak álcázott rosszindulatú programok letöltésére – ami különösen vonzó lehet a gyermekek számára. megvédheti gyermeke számítógépét az ilyen rosszindulatú programok ellen, amennyiben átfogó, eszközökön átívelő kiberbiztonsági szoftvereket és kapcsolódó biztonsági védettségeket használ.

A Kaspersky szakemberei a következőket javasolják a szülőknek az ilyen esetek megelőzésére:

  • Állítsa be a szülői felügyeletet és az internetes szűrőket. Ilyen a Kaspersky Safe Kids, amely segít megvédeni gyermekeit online mind az eszközén, mint a telefonján.
  • Győződjön meg arról, hogy gyermeke a legfrissebb víruskereső programokat és a legújabb szoftvereket használja. A víruskereső szoftver megvédi készülékeit a bejövő fenyegetések ellen, és felkutatja, elpusztítja és figyelmezteti a rendszer lehetséges veszélyeit.
  • Bizonyosodjon meg arról, hogy gyermeke adatvédelmi beállításai a legmagasabb védettségre vannak-e beállítva. Szinte az összes közösségi média alkalmazás rendelkezik adatvédelmi beállításokkal, amelyeket Ön módosíthat. Állítsák be közösen a gyerekével.
  • Fedje le a webkamerákat, ha nem használja őket.
  • Rendszeresen nézze át gyermekei ismerőseit a közösségi média platformokon, és blokkolja a nem kívánt vagy gyanús kapcsolatokat.
  • Ahol lehetséges, kapcsolja ki az alkalmazáson belüli vásárlást.
  • Kapcsolja ki a helymeghatározást gyermekei eszközén. Célszerű megkérni gyermekeit, hogy ne címkézzék fel a fotókat a közösségi médiában, mivel ezáltal mások is megismerhetik tartózkodási helyüket. Az eszközeiken kikapcsolhatja a helymeghatározási szolgáltatásokat, így azok fizikai helyét nem lehet ellenőrizni.
  • Legyenek világos szabályai a megfelelő internethasználattal kapcsolatban – mikor, miért és meddig.

További tanácsokat a gyermekek internethasználatával kapcsolatban ezen a linken olvashat.

További Adatvédelem

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu