Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kriptovaluta-bányász modult telepít a Stantinko botnet az áldozatok gépére

kriptovaluta

Adatvédelem

Kriptovaluta-bányász modult telepít a Stantinko botnet az áldozatok gépére

Kép: Infostart

Kriptovaluta-bányász modult telepít a Stantinko botnet az áldozatok gépére

Az ESET kutatói nemrégiben fedezték fel, hogy a félmillió számítógépet megfertőző Stantinko botnet mögötti kiberbűnözők Monero kriptovaluta-bányászó modult telepítenek az általuk ellenőrzött gépekre.

A Stantinko botnet működtetői – akik körülbelül félmillió számítógépet irányítanak távolból és legalább 2012 óta aktívak – elsősorban Oroszország, Ukrajna, Fehéroroszország és Kazahsztán felhasználóit célozzák, most új üzleti modellel bővítették arzenáljukat.

„Miután évek óta kattintási csalásokra, fertőzött online hirdetésekre, közösségi médiás csalásokra és a hitelesítő adatok ellopására támaszkodtak, a Stantinko most elkezdte a Monero kriptovaluta bányászatát is. Vizsgálataink szerint legalább 2018 augusztusa óta telepítenek az operátorok kriptovaluta-bányász modult az általuk irányított számítógépekre”

– mondta Vladislav Hrčka, az ESET kártevő elemzője.

A Stantinko kriptovaluta-bányász modulja – ezt az ESET biztonsági megoldásai Win {32,64} /CoinMiner.Stantinko néven azonosítja – az xmr-stak nyílt forráskódú kriptovaluta-bányász erősen módosított változata. A modul leginkább figyelemre méltó tulajdonsága, hogy az elemzés és az észlelés elkerülése érdekében a készítők igyekeznek megtéveszteni a szakembereket.

„A véletlenszerűséggel kombinált forrásszintű kód összezavarás (obfuszkáció), és a tény, hogy a Stantinko operátorai minden új áldozathoz külön hozzáigazítják a modulokat, teljesen egyedivé teszi ezek mintáját”

– tette hozzá a szakember.

A megtévesztés mellett a CoinMiner.Stantinko további érdekes trükköket is alkalmaz: a kommunikáció elrejtésének érdekében a modul nem közvetlenül kommunikál a bányászhálózatokkal, hanem proxykon keresztül, amelyek IP-címe a YouTube-videók leírásaiból származik. Az ESET tájékoztatta a YouTube-ot a visszaélésről, akik a jelzés után az összes ilyen csatornát eltávolították.

A hatékony rejtőzködés érdekében a CoinMiner.Stantinko felfüggeszti a kriptovaluta-bányász funkciót, ha a számítógép akkumulátorról működik, vagy ha a feladatkezelő futását észlelik. Ezenkívül a program azt is ellenőrzi, hogy a számítógépen működnek-e más kriptovaluta-bányász alkalmazások, és amennyiben igen, akkor felfüggeszti azok működését. A CoinMiner.Stantinko a gépen futó folyamatokat is átvizsgálja, hogy azonosítsa az azon futó biztonsági szoftvereket.

„Noha a CoinMiner.Stantinko messze nem a legveszélyesebb kártevő, de az enyhén szólva is bosszantó, ha a számítógépünket a tudtunk nélkül bűnözők használják pénzszerzésre. Ijesztő a tény, hogy a Stantinko bármikor, bármilyen más kártevő programot is telepíthet az áldozatok számítógépeire

– figyelmeztet Vladislav Hrčka.

A kártevőről további részletes információkat a WeLiveSecurity oldalán lévő angol nyelvű blogbejegyzésben olvashat.

További Adatvédelem

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés