Connect with us

technokrata

Éjszaka támadnak a legelterjedtebb zsarolóvírusok

sophos

Adatvédelem

Éjszaka támadnak a legelterjedtebb zsarolóvírusok

Éjszaka támadnak a legelterjedtebb zsarolóvírusok

A Sophos legújabb elemzése olyan támadóeszközöket és technikákat ismertet, amelyeket 11 fő zsarolóvírus család használ, többek között a WannaCry, a SamSam, a RobbinHood, a Ryuk és a Megacortex

A Sophos kiberbiztonsági vállalat közzétette a How Ransomware Attacks, azaz “Hogyan támadnak a zsarolóvírusok?” című, védekezőknek szánt kiadványát, melyben elmagyarázzák, hogyan támadnak a különböző zsarolóvírus variánsok, és milyen hatással vannak az áldozatokra.

Az útmutató kiadvány a november elején megjelent 2020 Threat Reportot (2020-as fenyegetettségi jelentést) egészíti ki, és részletes elemzést tartalmaz a 11 legelterjedtebb és legjelentősebb zsarolóvírus családról, többek között a Ryukról, BitPaymerről és MegaCortexről.

Az útmutató kiadvány által részletezett eszközök és technikák között többek között ezek szerepelnek:

A jelentősebb zsarolóvírus családok terjesztésének fő módszerei. A zsarolóvírus-eket általában három módszer egyikével terjesztik:

 • cryptowormként, mely gyorsan más számítógépeket megfertőzve sokszorosítja magát a legerőteljesebb hatás érdekében (például WannaCry);
 • mint szolgáltatásalapú zsarolóvírusmelyet a dark weben kitként árulva terjesztenek (például Sodinokibi);
 • vagy automatizált aktív támadás keretében, ahol a támadók manuálisan telepítik a zsarolóvírust, miután automatizáltan szkennelték a hálózatot a rendszer gyenge pontjait keresve. Ez az automatizált aktív támadási stílus volt a leggyakoribb megközelítés a jelentésben szereplő legfőbb zsarolóvírus családok esetében.

Kriptografikus kód aláírás: vásárolt vagy lopott hiteles digitális tanúsítvánnyal rendelkező zsarolóvírus, mely kísérletet tesz arra, hogy meggyőzzön bizonyos biztonsági szoftvereket a kód megbízhatóságáról és az elemzés szükségtelenségéről.

A jogosultság magasabb szintre történő emelése már készen rendelkezésre álló exploitok segítségével. Ez lehetővé teszi a támadó számára a programok telepítésének lehetőségét, például a távoli hozzáférést biztosító eszközök (RAT) esetében, hogy

 • adatokat tudjon megtekinteni,
 • megváltoztatni,
 • törölni,
 • teljeskörű felhasználói jogokkal rendelkező új fiókokat tudjon létrehozni és
 • kikapcsolhassa a biztonsági szoftvereket.

Észrevétlen laterális mozgás és fájl-, illetve backup szerverekre való vadászat a hálózaton abból a célból, hogy a lehető legnagyobb hatást érjék el a zsarolóvírus támadással. A támadók egy órán belül képesek olyan scripteket készíteni, melyek a hálózaton lévő endpointokra és szerverekre másolják, majd azokon elindítják a zsarolóvírust. A támadás sebességének felgyorsítása érdekében a zsarolóvírus priorizálhatja az adatokat a távoli/megosztott meghajtókon, a kisebb méretű dokumentumokat célozhatja először, illetve több titkosító folyamatot futtathat egyszerre.

Távoli támadások. Maguk a fájlszerverek gyakran nem fertőződnek meg zsarolóvírussal. Ehelyett a zsarolóvírus általában egy vagy több kompromittált endpoint-on fut, és

 • visszaél a felhasználói fiók jogosultságaival, hogy távolról támadjon dokumentumokat, néha a távoli asztal protokollon (RDP) keresztül,

vagy

 • távfelügyeleti és -kezelő (RMM) eszközöket támad, melyeket általában a managed service provider-ek (MSP) használnak abból a célból, hogy kezeljék velük az ügyfeleik IT infrastruktúráját és/vagy a végfelhasználói rendszereket.

Fájltitkosítás és átnevezés. Számos különböző módszer létezik a fájlok titkosítására, például a dokumentum egyszerű felülírása. A legtöbbet viszont vagy a backup, vagy az eredeti adat törlése is követi, így akadályozva meg a helyreállítási folyamat végrehajtását.

Az útmutató kiadvány elmagyarázza, hogyan implementálják a most felsorolt és más, további eszközöket, technikákat 11 zsarolóvírus család esetében. Ezek a zsarolóvírus családok a WannaCry, GandCrab, SamSam, Dharma, BitPaymer, Ryuk, LockerGoga, MetaCortex, RobbinHood, Matrix és a Sodinokibi.

Bizonyos esetekben a támadás java része éjszaka zajlik le, miközben az IT csapat tagjai békésen alszanak otthon. Mire az áldozat észreveszi, hogy mi történik, már túl késő lesz. Alapvető fontosságú, hogy minden endpoint-ot, hálózatot és rendszert lefedő, hatékony biztonsági megoldásokkal, illetve megfigyelő és válaszadó eszközökkel rendelkezzünk, továbbá mindig telepítsük a szoftverfrissítéseket, amikor csak megjelennek. – hívja fel a figyelmet a Sophos.

Hogyan lehet a zsarolóvírussal szemben védekezni?

 • Ellenőrizze, hogy minden hálózatára csatlakoztatott eszközzel el tud e számolni, és hogy az összes biztonsági szoftver naprakész frissítésekkel rendelkezik e!
 • Amint csak lehetséges, mindig telepítse a legújabb biztonsági frissítéseket minden hálózatára kapcsolódó eszközre!
 • A következő utasításokat követve bizonyosodjon meg arról, hogy a számítógépeire fel vannak telepítve a WannaCry esetében is használt EternalBlue exploit elleni javítások: Hogyan bizonyosodhat meg arról, hogy egy eszköz sebezhető az EternalBlue-val szemben? – MS17-010
 • Rendszeresen készítsen biztonsági másolatot a legfontosabb és az aktuális adatairól egy offline tárolóeszközre, mivel az a legjobb módja annak, hogy kikerülje a váltságdíj kifizetését zsarolóprogram fertőzése esetén.
 • A rendszergazdáknak be kell kapcsolnia a többlépcsős hitelesítés minden olyan kezelőrendszeren, amely támogatja azt. Ezzel meg lehet akadályozni, hogy a támadók deaktiválják a biztonsági eszközöket egy támadás során.
 • Biztonság terén nincs egyetlen tökéletes megoldás. A cégek számára a többrétegű biztonsági modell a legjobb lehetőség, amelyet implementálhatnak.
 • Példa: A Sophos Intercept X átfogó, alapos védelmi megközelítést alkalmaz ahhoz, hogy biztonságban tartsa az endpointokat. Több vezető, új generációs technikát kombinál, hogy biztosítsa a malware-ek detektálását és az exploitok elleni védelmet, illetve beépített “endpoint detection and response”, röviden EDR funkciókkal is rendelkezik.

A teljes How Zsarolóvírus Attacks (“Hogyan támadnak a zsarolóvírus-ek?”) útmutató kiadvány, illetve a How the Most Damaging Zsarolóvírus Evades IT Security  (Hogyan kerüli ki az IT védelmet a legsúlyosabb károkat okozó zsarolóvírus?”) című SophosLabs Uncut cikk is elérhető a címekre kattintva.

További Adatvédelem

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

huawei

Dotkom

Teljesen megújul a Huawei közösségi oldala

2021. január 25. hétfő

Dotkom

Az alaprendszerek újjászületése

2021. január 25. hétfő
eház

Dotkom

Az eHÁZ lett Az Év Blockchain Megoldása

2021. január 22. péntek
cisco

Dotkom

Webex innovációk sorát jelentette be a Cisco

2021. január 12. kedd
vodafone

Műszaki Magazin