Connect with us
Hirdetés

technokrata

Egy igazi sikerszakma: ezért éri meg a Scrum Master képzést választani

proman consulting scrum master képzés programozás oktatás

E-gazdaság

Egy igazi sikerszakma: ezért éri meg a Scrum Master képzést választani

Képek forrása: freepik.com

Egy igazi sikerszakma: ezért éri meg a Scrum Master képzést választani

A folyamatosan változó üzleti világban a vállalatoknak újabb és újabb kihívásokkal kell szembenézniük annak érdekében, hogy sikereket érjenek el a piaci versenyben. Ebben a dinamikus környezetben az agilis projektmenedzsment eszközei, azon belül is a Scrum módszertan egyre inkább nélkülözhetetlenné válik. Ezzel együtt nagyszerű karrier- és kereseti lehetőség nyílik a Scrum Masterek számára, akik egy nagyon komplex feladatkörben használhatják tudásukat és tapasztalatukat a mindennapok során. Ahhoz azonban, hogy tényleg a szakma mesterévé váljon valaki, elengedhetetlenek a jó alapok. Cikkünkben most megnézzük, hogy mivel is foglalkozik pontosan egy Scrum Master, és hogyan válasszuk ki a legprofibb képzést pályakezdőként vagy szakmaváltóként.

proman consulting scrum master képzés

Miért olyan fontos a Scrum módszertan?

Mielőtt részletesebben megnéznénk a Srum Master feladatait, érdemes megérteni, hogy miért is született ez a szakma. A hagyományos értelemben vett projektmenedzsment elsősorban viszonylag stabil piaci környezetben, könnyen átlátható és megtervezhető projektek lebonyolítása esetében működőképes. Manapság azonban gyakoriak azok a dinamikusan változó területek, ahol például újabb és újabb ügyféligényeknek kell megfelelni, és a rövid idő gyakran kiszámíthatatlanná teszi a projektek végkimenetelét.

Ilyen környezetben megkérdőjelezhetetlen az agilis irányzatok szükségessége, amelynek része a Scrum módszertan. Noha a Srum első körben a szoftverfejlesztés területén volt népszerű, ma már számos más iparágban is alkalmazzák, hiszen a legösszetettebb feladatok elvégzésére is alkalmas flexibilitása révén.

A siker titka, hogy a termékek előállítási folyamatát több kisebb részre, ún. sprintekre bontják, ami lehetőséget ad arra, hogy az ügyfelek folyamatosan nyomon tudják követni az előrehaladást, a csapat pedig a lehető leggyorsabban, legfókuszáltabban és leghatékonyabban végezze el a munkát.

Mi a Scrum Master feladata?

A Scrum Master egy nagyon összetett szerepkör, hiszen helyzettől függően el kell tudnia látnia az agilis szakértő, a tanár, a facilitátor, a mentor, a pszichológus szerepét. Mindig azt az oldalát kell előhívnia, amire éppen szükség van a felmerülő akadály vagy probléma kezeléséhez. Ha például egy fejlesztő nem képes teljesíteni a sprint során kijelölt feladatokat a meghatározott időn belül, akkor a Scrum Master segít feltárni ennek okait és megoldani a helyzetet. Ahhoz, hogy ezt a legmagasabb szinten tudja ellátni, szükség van az agilis értékek alapos ismeretére, a megfelelő szemlélet- és  gondolkodásmódra és meghatározott készségekre.

A Srcrum master együtt lélegzik a csapattal, annak egyenrangú, támogató tagja. Nem feladata a döntéshozókkal való egyeztetés, kizárólag a fejlesztőkkel, a Product Ownerrel és más csapatok Scrum Mastereivel kommunikál.

proman consulting scrum master képzés oktatás

Kiből válhat igazi profi? Kinek érdemes belevágnia a Scrum Master képzésbe?

Nem ritka, hogy egy agilis átalakulást követően a cégeknél a projektmenedzserek kerülnek Scrum Master pozícióba. Ez azonban egyáltalán nem törvényszerű, hiszen a két szerepkör különböző, mindenképp szükség van a megfelelő szakmai ismeretek és készségek elsajátítására. Bárki lehet profi Scrum Master, remek karrierlehetőség ez a szakmát váltóknak és a kezdőknek egyaránt.

Milyen szempontok alapján találjuk meg a legjobb Scrum Master képzést? 

Egyre többen érdeklődnek a Scrum Master képzések iránt, nem csoda tehát, hogy megannyi kurzust találhatunk az interneten böngészve.

Íme néhány hasznos szempont, ami segíthet a választásban!

  1. Profi oktatógárda – Hogy valóban értékes tudást kapjunk, az egyik legmeghatározóbb tényező, az oktatói csapat felkészültsége. A Proman Consulting szakemberei sokéves tapasztalattal rendelkeznek a területen, emellett minősített trénerek is, akik CAPM, PMP, PMI-PBA és PMI-ACP szakképesítésekkel büszkélkedhetnek.
  2. Online tanulási lehetőség – Érdemes olyan központot választani, amely online kurzusokat is kínál. Ez hasznos lehet azoknak, akik a képzési helytől távol élnek, munka mellett tanulnának, vagy egyszerűen otthonuk kényelmében sajátítanák el a szakma rejtelmeit.
  3. Fizetési kötelezettség és elégedettségi garancia – Az ár fontos, de mindig alaposan ellenőrizzük, hogy a tanfolyam díja pontosan mit tartalmaz. Hasznos lehet továbbá olyan tanfolyamot választani, ahol nincs előre fizetési kötelezettség. Sőt, igazi aduász az elégedettségi garancia, ami azt jelenti, hogy ha nem felelt meg a kurzus színvonala, akkor később sem kell fizetni. Így nem kell attól tartani, hogy a pénzünkért nem azt kapjuk, amit szeretnénk.
  4. Professional Scrum Master I. felkészítés: Scrum Masterként lehetőség van egy nemzetközileg elismert agilis minősítés megszerzésére (= PMI Agile Certified Practitioner). Vannak helyek, ahol opcionálisan ennek ismereteit is beépítik a tanfolyam tananyagába és áraiba, ami szintén jó szempont lehet.

Ha Scrum Master képzés, ezért érdemes a Proman Consultingot választani!

Amennyiben valóban profi képzőhelyet keresünk, akkor a Proman Consulting kiváló választás. Egyedülálló gyakorlatorientált és szimulációra épülő tanfolyamaiknak köszönhetően akár két-három munkanap is elég ahhoz, hogy új szakképesítést szerezzünk, pályát módosítsunk és az egyik legdinamikusabban fejlődő területen építsünk új karriert.

Scrum Master képzéseik segítenek a nemzetközi vizsgára való felkészülésben; igényes oktatásai során, minősített trénerek fektetik le a szakmai alapokat. Mindenben a résztvevők érdekeit nézik és elégedettségi garanciát vállalnak.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés