Connect with us

Hirdetés

technokrata

Több a pénzük a külföldieknek, de ritkán vásárolnak ingatlant

ingatlant

E-gazdaság

Több a pénzük a külföldieknek, de ritkán vásárolnak ingatlant

Több a pénzük a külföldieknek, de ritkán vásárolnak ingatlant

Kevés külföldi vásárol ingatlant, az Otthon Centrum tavalyi adatai szerint a vevők alig három százaléka nem magyar állampolgár: ha mégis tulajdonosok lesznek, akkor a magyar átlagnál tíz millió forinttal fizetnek többet egy ingatlanért.

„Döntően továbbra is magyarok vásárolnak nálunk az Otthon Centrum kimutatásai szerint. A tavalyi adatok összesítése után az derült ki, hogy a vevőink 97,3 százaléka honfitársunk”

– összegezte az előző év állampolgárság szerinti értékesítési adatait Soóki-Tóth Gábor.

Az elemzési vezető elmondta, a hálózat ügyfelei között megjelenő külföldi vevők harmada német állampolgár, arányuk eléri a 35 százalékot. Némi meglepetésre a második legaktívabbak ugyanolyan százalékban a franciák és a románok (12,5 százalékkal), míg a szlovák vevők valamivel kevesebben voltak (10 százalék), őket a kínaiak és az oroszok követték. Emellett Európa számos országából érkeztek vásárlók, sőt a kontinensen kívüli országok állampolgárai is megjelentek a piacon: akadt amerikai vagy iráni vevő is. Ugyanakkor a szomszédunkban dúló háború elhúzódása ellenére sem jellemző az ukrán vásárlók nagyobb számú megjelenése a hazai ingatlanpiacon.

Életkor szerint az összes korosztályt lefedték a külföldiek: a legtöbben a 40-49 éves generációt képviselték, arányuk 29 százalék, amelyet az 50-59 éves korosztály követ 22,6 százalékkal. A 30 év alattiak aránya 19,4 százalék, a 30-39 éveseké 16,1 százalék, míg a legritkábban a 60 évesnél idősebb korosztály tagjai vásároltak nálunk, arányuk 12,9 százalék.

Az ingatlantípusok között a külföldiek kedvence a használt társasházi lakás: a vevők 50 százaléka döntött emellett az ingatlantípus mellett, míg 27,8 százalék vásárolt használt házat, 13,9 százalék új építésű ingatlant, és csupán 8,3 százalék választott panelt. A magyarok vásárlási szokásaival összevetve kijelenthető, a külföldiek inkább az új és használt lakásokat favorizálják, és kevesebben gondolkoznak családi házban vagy panelben.

A nem magyar állampolgárok döntően Budapesten vettek ingatlant: 62,5 százalékuk döntött a főváros mellett. Kiemelkedően teljesített a XIII. kerület, ahol az összes vásárlás 29 százaléka történt. A fővároson túl eseti vásárlások voltak, de a délnyugati határvidéken és Balaton-parton mindig akadnak külföldi vevők. Az utóbbi hónapokban például Bolhón, Murakeresztúron, míg a Balaton körül Cserszegtomajon és Zamárdiban vásároltak.

A bérlés szinte csak Budapesten kerül szóba: a bérlemények több mint 90 százaléka a fővároshoz köthető, a VII. kerület a legnépszerűbb.

Ugyancsak érdekes adat, hogy a külföldiek által vásárolt ingatlanok középértéke 49 millió forint, szemben a magyarok által vásárolt lakások átlagával, ami csak 39 millió forint.

„Ez azzal magyarázható, hogy arányaiban többen vásárolnak Budapesten és ingatlantípus szerint inkább a drágább változatot preferálják, illetve kerülik a belépő kategóriát jelentő panelt”

– árnyalta az adatokat Soóki-Tóth Gábor, aki a nemek megoszlásával kapcsolatban elmondta: a külföldi vásárlók között továbbra is jóval többen vannak a férfiak, arányuk az utóbbi négy hónapban 72,2 százalék volt, és abban sincs változás, hogy kizárólag készpénzzel fizetnek.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés