Connect with us

Hirdetés

technokrata

Zuckerberg a Facebook és az Instagram leállításával fenyegeti Európát

facebook

E-gazdaság

Zuckerberg a Facebook és az Instagram leállításával fenyegeti Európát

Zuckerberg a Facebook és az Instagram leállításával fenyegeti Európát

A Facebook, a Whatsapp és az Instagram anyacége a GDPR-szabályozás miatt leállíthatja európai szolgáltatását, ha nem sikerül elérnie, hogy amerikai szervereken tárolja a felhasználók adatait. A Meta egy belső dokumentum szerint komolyan fontolgatja a lépést.

Ha a Meta nem kap lehetőséget arra, hogy európai felhasználóinak adatait amerikai szerverekre továbbítsa, azokon tárolja és dolgozza fel, a Facebook és az Instagram egész Európában leállhat – figyelmeztetett a Facebook, Whatsapp és az Instagram anyacége az éves jelentésében.

A Meta számára a kulcskérdés a transzatlanti adattovábbítás, amelyet az úgynevezett adatvédelmi pajzs és más modellmegállapodások szabályoznak, amelyeket a Meta az európai felhasználók adatainak amerikai szervereken történő tárolására használ vagy használt. Az adattovábbítást lehetővé tevő jelenlegi megállapodásokat az Európai Unió viszont éppen felülvizsgálja.

Az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyeletnek benyújtott éves jelentésében Mark Zuckerberg cége arra figyelmeztet, hogy ha nem fogadnak el új keretrendszert, és a vállalat nem használhatja tovább a jelenlegi modellmegállapodásokat “vagy alternatívákat”, akkor a vállalat “valószínűleg” nem lesz képes a legfontosabb termékeit és több szolgáltatását – köztük a Facebookot és az Instagramot – az EU-ban működtetni – olvasható különböző médiajelentésekben, többek között az iTWire, a Guardian és a Side Line portálokon.

Az adatok országok és régiók közötti megosztása kulcsfontosságú a szolgáltatások üzemeltetéséhez és a célzott hirdetésekhez – hangsúlyozta a Meta, amely a már említett Privacy Shield (Adatvédelmi Pajzs) nevű transzatlanti adattovábbítási keretrendszert használta jogalapként a személyes adatok kezeléséhez és feldolgozásához.

Ezt a szerződést azonban az Európai Bíróság 2020 júliusában adatvédelmi jogsértések miatt megsemmisítette. Azóta az EU és az Egyesült Államok hangsúlyozta, hogy a szerződés egy új vagy frissített változatán dolgoznak. A Meta nem egyedül erre az elbukott nemzetközi adatkezelési egyezményre alapozza a működését: az európai felhasználók amerikai szervereken történő adatkezelésének elsődleges jogalapjaként modellmegállapodásokat, azaz a felhasználási feltételekbe épített szabványos szerződési záradékokat is használ. Csakhogy a többi modellmegállapodást, valamint az ilyen EU-n kívüli szerződési formákat is vizsgálja Brüsszel.

Az ír adatvédelmi bizottság (IDPC) 2020 augusztusában közölte a Metával, hogy megállapította, hogy a modellmegállapodások használata nincs összhangban a GDPR-ral. Az európai adatok amerikai szervereken történő feldolgozását ezért az IDPC-nek fel kellett függesztenie. Ez azonban csak egy jogkövetkezmény nélküli előzetes vélemény volt, így valójában nem történt változás. A vállalat bírósághoz fordult, hogy megakadályozza, hogy végzés legyen az ír adatvédelmi aggályból, de a bírák úgy döntöttek, hogy a hatósági vizsgálat folytatódhat, ha végzés születik, akkor az már jogerős lesz.

A felügyelet végleges ítéletét várhatóan az év első felében hozza nyilvánosságra. Amennyiben az IDPC valóban úgy találja, hogy a modellmegállapodások jogellenesek, a Meta úgy dönthet, hogy egyes szolgáltatásait már nem lehet az EU-ban kínálni.

A Facebook egyelőre nem reagált a sajtómegkeresésekre az üggyel kapcsolatban. A Mark Zuckerberg által alapított cégnek egyébként nagyon nem hiányzik, hogy kiszoruljon Európából: már az 250 milliárd dollár közeli értéket tüntetett a Meta értékeléséből, hogy az Apple megakadályozza a Facebookot és az Instagramot, hogy korlátlanul gyűjtsön adatokat a felhasználókról. Hasonló adatkezelési, tartalomelőállítási vitája volt a cégnek Ausztráliában is, ahol a sajtótermékek tartalmaiért kell fizetnie, ha azokat megosztják. Ott a cég lelőtte a hírek megosztását a közösségi médiás felületein, de végül inkább megállapodott az ausztrál kormánnyal és a helyi kiadókkal.

Forrás: Napi.hu

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés