Connect with us

Hirdetés

technokrata

Zuckerberg a Facebook és az Instagram leállításával fenyegeti Európát

facebook

E-gazdaság

Zuckerberg a Facebook és az Instagram leállításával fenyegeti Európát

Zuckerberg a Facebook és az Instagram leállításával fenyegeti Európát

A Facebook, a Whatsapp és az Instagram anyacége a GDPR-szabályozás miatt leállíthatja európai szolgáltatását, ha nem sikerül elérnie, hogy amerikai szervereken tárolja a felhasználók adatait. A Meta egy belső dokumentum szerint komolyan fontolgatja a lépést.

Ha a Meta nem kap lehetőséget arra, hogy európai felhasználóinak adatait amerikai szerverekre továbbítsa, azokon tárolja és dolgozza fel, a Facebook és az Instagram egész Európában leállhat – figyelmeztetett a Facebook, Whatsapp és az Instagram anyacége az éves jelentésében.

A Meta számára a kulcskérdés a transzatlanti adattovábbítás, amelyet az úgynevezett adatvédelmi pajzs és más modellmegállapodások szabályoznak, amelyeket a Meta az európai felhasználók adatainak amerikai szervereken történő tárolására használ vagy használt. Az adattovábbítást lehetővé tevő jelenlegi megállapodásokat az Európai Unió viszont éppen felülvizsgálja.

Az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyeletnek benyújtott éves jelentésében Mark Zuckerberg cége arra figyelmeztet, hogy ha nem fogadnak el új keretrendszert, és a vállalat nem használhatja tovább a jelenlegi modellmegállapodásokat “vagy alternatívákat”, akkor a vállalat “valószínűleg” nem lesz képes a legfontosabb termékeit és több szolgáltatását – köztük a Facebookot és az Instagramot – az EU-ban működtetni – olvasható különböző médiajelentésekben, többek között az iTWire, a Guardian és a Side Line portálokon.

Az adatok országok és régiók közötti megosztása kulcsfontosságú a szolgáltatások üzemeltetéséhez és a célzott hirdetésekhez – hangsúlyozta a Meta, amely a már említett Privacy Shield (Adatvédelmi Pajzs) nevű transzatlanti adattovábbítási keretrendszert használta jogalapként a személyes adatok kezeléséhez és feldolgozásához.

Ezt a szerződést azonban az Európai Bíróság 2020 júliusában adatvédelmi jogsértések miatt megsemmisítette. Azóta az EU és az Egyesült Államok hangsúlyozta, hogy a szerződés egy új vagy frissített változatán dolgoznak. A Meta nem egyedül erre az elbukott nemzetközi adatkezelési egyezményre alapozza a működését: az európai felhasználók amerikai szervereken történő adatkezelésének elsődleges jogalapjaként modellmegállapodásokat, azaz a felhasználási feltételekbe épített szabványos szerződési záradékokat is használ. Csakhogy a többi modellmegállapodást, valamint az ilyen EU-n kívüli szerződési formákat is vizsgálja Brüsszel.

Az ír adatvédelmi bizottság (IDPC) 2020 augusztusában közölte a Metával, hogy megállapította, hogy a modellmegállapodások használata nincs összhangban a GDPR-ral. Az európai adatok amerikai szervereken történő feldolgozását ezért az IDPC-nek fel kellett függesztenie. Ez azonban csak egy jogkövetkezmény nélküli előzetes vélemény volt, így valójában nem történt változás. A vállalat bírósághoz fordult, hogy megakadályozza, hogy végzés legyen az ír adatvédelmi aggályból, de a bírák úgy döntöttek, hogy a hatósági vizsgálat folytatódhat, ha végzés születik, akkor az már jogerős lesz.

A felügyelet végleges ítéletét várhatóan az év első felében hozza nyilvánosságra. Amennyiben az IDPC valóban úgy találja, hogy a modellmegállapodások jogellenesek, a Meta úgy dönthet, hogy egyes szolgáltatásait már nem lehet az EU-ban kínálni.

A Facebook egyelőre nem reagált a sajtómegkeresésekre az üggyel kapcsolatban. A Mark Zuckerberg által alapított cégnek egyébként nagyon nem hiányzik, hogy kiszoruljon Európából: már az 250 milliárd dollár közeli értéket tüntetett a Meta értékeléséből, hogy az Apple megakadályozza a Facebookot és az Instagramot, hogy korlátlanul gyűjtsön adatokat a felhasználókról. Hasonló adatkezelési, tartalomelőállítási vitája volt a cégnek Ausztráliában is, ahol a sajtótermékek tartalmaiért kell fizetnie, ha azokat megosztják. Ott a cég lelőtte a hírek megosztását a közösségi médiás felületein, de végül inkább megállapodott az ausztrál kormánnyal és a helyi kiadókkal.

Forrás: Napi.hu

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés