Connect with us

Hirdetés

technokrata

Jelentős fejlődés küszöbén a hazai K+F a TUNGSRAM-ILEX Innovációs Piactér révén

TUNGSRAM

E-gazdaság

Jelentős fejlődés küszöbén a hazai K+F a TUNGSRAM-ILEX Innovációs Piactér révén

Jelentős fejlődés küszöbén a hazai K+F a TUNGSRAM-ILEX Innovációs Piactér révén

Ünnepel a Piactér! címmel, a TUNGSRAM-ILEX Innovációs Piactér Powered By Corvinus-BIK üzleti reggeli keretében mutatta be az év eleji indulása óta elért eredményeit csütörtök délelőtt a Tungsram központi épületében.

Az Innovációs Piactér egy olyan, Magyarországon egyedülálló szolgáltatás-csomag, amely hazai vállalkozásokat segít felkészíteni arra, hogy kiemelkedő K+F tevékenységükkel új hazai és nemzetközi piacot teremtsenek termékeiknek a jövő innováció-vezérelt gazdaságában.

“Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a februárban indult platformhoz a koronavírus-járvánnyal terhelt időszakban is több mint ötven kis- és középvállalat, valamint tíznél több innováció-fejlesztési szolgáltató csatlakozott – mondta dr. Ritter Marianna, az iLex Group vezérigazgatója, aki hozzátette: az első tapasztalatok szerint a kkv-k cégenként több szabadalmi igénnyel kapcsolatban veszik igénybe a digitális felület szolgáltatásait. Így az első hat hónap során már meghaladja a százat a Piactéren keresztül benyújtott innováció-menedzsmenti és iparjogvédelmi igények száma. Az ezzel kapcsolatos pályázatoké pedig már húsz fölött jár.”

Ez az adat annak tükrében még jelentősebbé válik, ha megnézzük, hol állnak ma a magyar gazdaság szereplői a szellemi tulajdonuk védelmében. Bár Magyarország az EU-ban az előkelő hetedik helyen áll a kutatás-fejlesztési és innovációs potenciál terén, innovációs aktivitásban csak három tagországot előz meg.

“Hazánkban évente mindössze 400-450 szabadalmi bejelentés érkezik az SZTNH-hoz, ami ugyan javulást jelent az elmúlt évek lejtmenetéhez képest, de fontos felhívni a vállalkozások figyelmét arra, hogy a különböző oltalmakkal további előnyökhöz – adókedvezmények, pályázati források – juthatnak a cégek, és ami talán fontosabb, a tőkepiacon is magasabb lehet az értékük”, – hangsúlyozta Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke. “A hatósági tevékenység, valamint a kutatás-fejlesztési és innovációs minősítések mellett az SZTNH kiemelt célja a szellemi tulajdonnal kapcsolatos szemléletformálás, amelynek kiváló gyakorlati megvalósítása az Innovációs Piactér is. Ezért a teljes iparjogvédelmi szakmát képviselve állt a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a kezdeményezés mellé.”

A Tungsram, amely történelmileg is egy innováció fókuszú, a kkv szektort számos módon támogató nagyvállalat, a szektorból elsőként ismerte fel a Piactér jelentőségét.

“Társaságunk az elmúlt százhúsz évben jelentős tapasztalatra tett szert a hazai és külföldi piacokon egyaránt. Világpiaci viszonylatban is jelentős exportőr vagyunk, ezáltal a laboratóriumi kapacitások rendelkezésre bocsátásától kezdve, a bérgyártáson át a rendelkezésünkre álló nemzetközi értéklánccal is segíteni tudjuk a valós innovációs képeségekkel rendelkező hazai startup-okat és a kkv szektort”

– mondta Pongrácz Ferenc, a Tungsram innovációért felelős ügyvezetője.

A megújulás alatt álló Budapesti Corvinus Egyetem fontos célkitűzése, hogy 2030-ra a közép-kelet-európai régió legjobb egyetemévé váljon. Ennek a folyamatnak az egyik fontos eleme, hogy szorosabb együttműködésre van szükség az egyetemi és az üzleti szféra között. Stukovszky Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem vállalati és intézményi kapcsolatokért felelős alelnöke szerint a kkv-szektor, a nagyvállalatok és az akadémiai szféra számára egyaránt nyertes együttműködést valósít meg az Innovációs Piactér, ezért örömmel vesznek részt benne az egyetem Beszállító- és Iparfejlesztési Kutatóközpontja révén.

 “Az Innovációs Piactér keretén belül a Budapesti Corvinus Egyetem széleskörű szakmai tudását biztosítva támogatja a vállalati és intézményi partnerek projektjeinek sikerességét”

– mondta Stukovszky Tamás.

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés