Connect with us

Hirdetés

technokrata

Radikálisan megváltozhat a csomagolóipar

E-gazdaság

Radikálisan megváltozhat a csomagolóipar

Radikálisan megváltozhat a csomagolóipar

Létező folyamatokat katalizál a jelenlegi helyzet

Az utóbbi időben nagyon komoly impulzusok érik a csomagolóipart, amelyek hatására az ágazat várhatóan jelentősen átalakul, korábban elindult folyamatai felgyorsulnak.

Az egyszer használatos műanyagok uniós tilalma 2021-től, valamint a közvélemény erősödő nyomása rákényszeríti a szegmenst a környezetbarát alapanyagok használatára. Ezzel párhuzamosan a jelenlegi járványhelyzet a globális ellátási láncok – környezetvédelmi szempontból szintén előnyös – kiváltását hozhatja magával.

A fentiek közül az egyszer használatos műanyagok helyettesítése talán a sürgetőbb, hiszen 2021 januárjáig, a jogszabályok életbe lépéséig már csak hónapok vannak hátra, és egyelőre nincs jele az időpont kitolásának vagy az enyhítésnek – ismertette a helyzetet Markos András, a Hesse Trade Kft. ügyvezetője.

A másik szempont, az ellátási láncok lerövidítése összetettebb kérdés, de ha megvan a szándék, az is hamar bekövetkezik majd. Napjainkban számos ágazat, gyártó szenved a szállítási idők elhúzódásától, az áru késedelmétől, csomagolást pedig szinte minden szektor használ. Bár korábban ilyen helyzet, mint most rendszerszinten nem fordult elő, a gyártók egészen biztosan levonják a tanulságokat.

A két hatás keresztmetszetében, megoldásként a helyben gyártott, környezetbarát, lehetőleg lebomló és újrahasznosított eszközök, anyagok állnak.

A környezetvédelmi szakemberek különösen az egyszer használatos műanyag edények, evőeszközök, szívószálak eltüntetését sürgetik – nem ok nélkül. A másik nagy szegmens pedig a védőcsomagolások területe, ahol még mindig jelentős a habosított polisztirol (pl. hungarocell) felhasználása, például az elektromos berendezések csomagolásánál. Ezek szerepét is át kell vennie valaminek, az alternatívák listája pedig rövid.

A legígéretesebb irány talán a cellulózrost alapú (angolosan: pulp), vákuumformázott, nálunk leginkább a tojástartókról ismert termékek szélesebb körű alkalmazása. Ezek a műszaki eszközök csomagolásaiban már több helyen felbukkannak. Alapanyaguk például papírhulladék, abból is a kevésbé értékes, újrapapírnak használhatatlan típus, és minden további nélkül előállíthatók a felhasználás helyén. Ugyanígy van helyszínen vagy regionálisan telepíthető megoldás kanalak, villák, tányérok, tálak gyártására is, amelyek a természetben is gyorsan lebomlanak – mutatott rá a szakember.

Mindez, ahogy bármilyen technológiai váltás, természetesen beruházást igényel, ugyanakkor a globális környezetvédelmi vonatkozásai mellett versenyelőnyt és kiváló imázst hozhat annak, aki az elsők között veszi át a megoldásokat. Igazából már nem is az a kérdés, hogy ez a két jelenség bekövetkezik-e, hanem hogy mikor, és milyen ütemben kell majd hozzá alkalmazkodni.

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés