Connect with us

Hirdetés

technokrata

Így jutottunk el a vonalkódolvasótól, a kereskedelmi drónokig

E-gazdaság

Így jutottunk el a vonalkódolvasótól, a kereskedelmi drónokig

Így jutottunk el a vonalkódolvasótól, a kereskedelmi drónokig

A kereskedelem rengeteget fejlődött az ókori időktől napjainkig, mind az áruforgalom mértéke, mind általában a kereskedelem technikai vívmányainak fejlődése tekintetében.

A mögöttünk hagyott évtizedek folyamatosan fejlődő kereskedelmi modelljeinek, illetve ezek költségtípusainak vizsgálata során a szakemberek mind gyakrabban tették és teszik fel a kérdést: mennyibe kerül a kereskedelem elektronizációja, s mennyit nyerhetünk általa költségekben és üzleti lehetőségekben?

A fenti kérdés megválaszolását most nem a hagyományos boltok vs. e-kereskedelmet bonyolító vállalkozások konstellációjában szeretnénk megválaszolni. Sokkal inkább érdekesek lehetnek a kereskedelem modernizációjának azok az állomásai, amelyek a vásárlás gyakorlati megvalósulásának megkönnyítését eredményezik gyakorlatilag évtizedek óta.

Modern kommunikációs rendszerek elterjedése a kereskedelemben

A téma szakértői szerint a kereskedelem modernizációja során megszületett kommunikációs rendszerek  közé az olyan, a hatékony kommunikáció lehetőségét megteremtő automatikus azonosító rendszereket soroljuk, mint amit a szabványos áruazonosítás, vonalkódok, vagy éppen a RFID jelentenek. Utóbbiak elsődleges célja az adatoknak olyan meghatározott minőségben történő rögzítésre, ami a későbbiekben lehetővé teszi az egyszerű továbbítást és a széleskörű felhasználást. Az automatikus azonosító rendszerek által generált standardizált adatokat különböző kommunikációs technikákon keresztül áramoltathatjuk a „célállomások” között.

Egy évtizedek óta velünk élő információhordozó: a vonalkód

A vonalkód közismerten egy olyan optikailag leolvasható kód, amelynél különböző vastagságú függőleges sötét vonalak és világos közök meghatározott váltakozása adja tovább az információt. A téma szakavatottjai szerint a vonalkód technika egy meglehetősen fiatal szakterület, melynek alkalmazhatósága döntően az olvasáshoz illetve nyomtatáshoz elengedhetetlen technikai eszközök megszületésétől függött. A mögöttünk hagyott bő három évtizedben, a nyugat-európai országok egyes cégeknél indult fejlesztéseknek köszönhetően csaknem harminc-negyven különböző vonalkód született, amelyek közül azonban közel egy tucatnyi vált elterjedtté illetve szabványossá. Ugyanez igaz a folyamatosan fejlődő vonalkódolvasókra is. A szabványosítást végző szervezetek közül a legfontosabbak egyebek mellett az AIM a, CEN, az UCC és EDI lettek. Talán az egyik legelső  vonalkód-olvasó eszköz egy mai szemmel nézve meglehetősen kezdetleges vonalkód-olvasó ceruza volt, amely úgy működött, hogy a ceruza hegyében elhelyezett fényforrás világította meg a kódot. Persze a technika óriásit lépett előre néhány évtized alatt, a CCD CCD –t „érintő olvasó” vagy éppen az ARGOX 9500 után eljutottunk az olyan ipari alkalmazásokra használatos eszközökig, mint amit az Intermec – SR60 technológia képvisel – írja a Vonalkódshop.

Kiszállítás drónnal! Gondoltuk volna?

Az internetes kereskedelem évről évre folyamatosan nő. A világhálót használók többsége manapság már rendszeresen vásárol valamilyen terméket vagy szolgáltatást az interneten. A fejlődés ezen a területen is szembetűnő. Az Amazon videón mutatta be a közelmúltban postásdrónjait, amelyek semmi máshoz nem fogható gyorsasággal kézbesítik termékeiket. Bár az Amazon prototípusai egyenlőre csupán alig valamivel több, mint 2 kilogrammot bírnak el , a cég azt tervezi, hogy más modelleket is fejleszt a különféle típusú küldeményekhez.

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés