Connect with us

Hirdetés

technokrata

2018-ban valószínűleg több mint 700 ezer használt autó fog gazdát cserélni

E-gazdaság

2018-ban valószínűleg több mint 700 ezer használt autó fog gazdát cserélni

2018-ban valószínűleg több mint 700 ezer használt autó fog gazdát cserélni

Minden eddiginél erősebb negyedévvel zárta 2017-et ahasználtautó-piac

Fokozatosan egyre nagyobb sebességre kapcsol a hazai használtautó-piac: a gazdát cserélt használt személyautók száma 2017-ben elérte a 688 ezret, ami 11 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Az utolsó negyedév minden eddiginél erősebb forgalmat hozott, az átírások száma első alkalommal lépte át a 180 ezres szintet ebben az időszakban. A jelenlegi folyamatok alapján a 2018-as év új rekordot hozhat: a belföldi átírások száma egészen 750 ezerig is emelkedhet.

noname

Egy kisebb év eleji visszaesést követően az előző évben negyedévről negyedévre újabb csúcsokat döntött a használtautó-piac. A növekedést egyaránt támogatta az újautó- eladások, illetve a használtautó-import további erőteljes növekedése: az előbbi 20, míg az utóbbi 9 százalékot meghaladó mértékben növekedett 2017-ben.

„Két év alatt több mint negyedével nőtt a gazdát cserélő használt autók volumene. Ennek eredményeként tavaly a teljes forgalomban lévő 3,4 milliós hazai gépjárműállománynak immár több mint 20 százaléka megfordult a piacon. Ez egyben azt is jelenti, hogy hosszabb távon már nem számíthatunk a jelenlegi növekedési ütem fennmaradására. Amennyiben azonban mostani kedvező gazdasági klíma fennmarad, 2018-ra a hazai használtautó-átírások száma akár a 750 ezres szintet is megközelítheti.”

– magyarázza Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója.

Ehhez azonban a gazdasági konjunktúra fennmaradásán túl arra is szükség van, hogy a piac mindkét utánpótlási forrása tovább bővüljön. A gépjármű-importőrök az idén 7-8 százalékos bővülést várnak az újautó-piacon. A használtautó-import alakulása körül jóval több a kérdőjel. A 2016-os 16 százalék után tavaly már csak 9 százalékkal hoztak be több használt autót Magyarországra. Amennyiben pedig idén célt érne a szakmai szövetségek azon törekvése, hogy műszaki és környezetvédelmi okokból jobban szabályozzák a behozatalt, további növekedés helyett akár csökkenésre is sor kerülhet ebben a szegmensben.

Ezek voltak a legnépszerűbb márkák 2017-ben

A belföldi használtautó-piacon tavaly is öt márka autói biztosították a teljes forgalom felét. Az Opel 14 százalékos elsőségét egyelőre továbbra sem fenyegette sem a Suzuki, sem a Volkswagen 10-10 százalékos részesedésével. A negyedik és ötödik helyen a Ford és a Renault állt. A behozott használt autók listáján szintén az élen áll a Volkswagen (12%), az Opel (11%) és a Ford (10%), ám őket olyan presztízsmárkák követik, mint a BMW, az Audi és a Mercedes (valamennyien 6-7 százalék közötti részaránnyal).

noname-1

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés