Connect with us

technokrata

Kína dollármilliókat költ, hogy befolyásolni tudja az időjárást

E-gazdaság

Kína dollármilliókat költ, hogy befolyásolni tudja az időjárást

Kína dollármilliókat költ, hogy befolyásolni tudja az időjárást

Nem csak ők vesznek részt ilyen kétes projektekben!

Idén nyáron Kína több mint 30 millió dollárt költött olyan vitatható projektekre, melyekkel módosítani kívánják az kedvezőtlen időjárási viszonyokat. Sóval, és ásványi anyaggal megtöltött lövedékeket lőnek az égbe.

lightning_snowpeak

Mi a céljuk? Nem más, mint hogy essen az eső!

A projekt amúgy része egy ennél nagyobb kiterjedésű küldetésnek, ami több féle időjárásmódosító megoldást tartalmaz, amit legalább 9-10 éve alkalmaznak már, hiszen a 2008-as Olimpián Pekingben már sikerült előrébb hozni egy vihart.

Legalább 52 másik országról is tudunk, akik megpróbálkoztak már ilyen technológiával, derül ki a Business Insider cikkéből.

Popeye Hadművelet

Az egész 1940-ben kezdődött, amikor is egy csapat tudós a GE-nél elkezdett kísérletezni szuper-hideg felhőkkel, melyekkel stimulálni akarták a jégkristályok növekedését az egyik legviharosabb hegységvonulatnál. Sorozatos kísérletek után végül sikerült elérniük ezüst-jód lövedékek alkalmazásával az eső megindítását. Végül ezt szabadalmaztatták is 1948-ban “cloud-seeding” néven.

Pár évtizeddel később az amerikai hadsereg ezt a technikát a harcmezőkön is bevetette. 1967 és 72 között a Vietnámi Háborúban évente 3 millió dollárt költöttek időjárásmódosító eljárások fejlesztésére annak érdekében, hogy megnehezítsék az ellenség munkáját a terepen. Ha nem lenne hihető ezek alapján a történet itt egy részlet az egyik hivatalos dokumentumról, ami a pontosan leírja a hadművelet részleteit:

weather-mod-vietnam

A hivatalos jelentések szerint a program nem volt túl sikeres, minimális hatást tudtak csak elérni, bár kérdés, hogy ebből mennyi igaz, hiszen ez mégiscsak egy titkos projekt volt….

A tudósok szerint ez a legnagyobb baj a felhő-oltásos próbálkozásokkal: Nehéz megmondani, hogy eredményesek e a kísérletek, még a mai fejlett technológia mellett is. A kérdés mindig az marad, hogy:

“Vajon akkor is esett volna ha nem csinálunk semmit?”

Keserű idők

rtx182n6

Amellett hogy kétséges ezen technológiák működése azért a tudósok folyamatosan próbálkoznak világszerte, hogy tudják módosítani az időjárást annak ellenére, hogy ez egy nagyon veszélyes biznisz. A szárazság sújtotta Kaliforniában például folyamatosan próbálnak esőt kreálni a kiszáradt területek felett.

“Attól még, hogy nem annyira szignifikáns, ha akár csak 10%-al sikerül megnövelni a csapadékhullást már megérte az áldozat.”

– mondta Bart Greets a wyoming-i egyetem professzora

Nap mint nap hallunk jelentéseket extrém időjárásról, áradásokról, szárazságról szerte a bolygónkon, ugyanakkor sokkal kevesebbet hallunk, hogy tennének is ellene. Kína viszont úgy döntött bekeményít az üggyel kapcsolatban és 2020-ra 60 milliárd köbméter esőt fognak “készíteni” onnantól kezdve évente.

A leginkább működőképes projekteket magáncégek tudták eddig biztosítani, közös együttműködésben az adott ország kormányával, ilyen pl. a Weather Modification Inc., akik állításuk szerint a leghatékonyabbak ezen a területen. Az egyik legutóbbi projektjük Wyoming-ban zajlik, aminek a lényege, hogy megnöveljék az évi csapadékmennyiséget.

Hogyan is kéne ennek az egésznek működnie valójában?

Minden levegő tartalmaz nedvességet, még ott is, ahol szárazság van. Mielőtt esne az eső a vízcseppek a levegőben lecsapódnak kis részecskékre és lehűlnek. Miután elég nagyra megnőttek, elkezdenek zuhanni és felolvadni az esés során, ezt hívjuk hétköznapi nyelven esőzésnek.

A felhőültetés ugyanezen az elven alapszik: Kémiai anyagokat juttatnak a felhőkbe, amellyel felmelegítik azt és több részecskét is adnak hozzá, ezzel megsegítve az csapadékhullást.

bi-graphics_cloud-seeding

Összességében elmondhatjuk, hogy egyáltalán nem hülyeség ez az egész, de óvatosan kell vele bánni, hiszen az időjárást piszkálni nem biztos, hogy annyira jó ötlet minden esetben, viszont lehet, hogy egész terméseket, földeket és életeket menthetünk majd meg vele a jövőben.

További E-gazdaság

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

huawei

Dotkom

Teljesen megújul a Huawei közösségi oldala

2021. január 25. hétfő

Dotkom

Az alaprendszerek újjászületése

2021. január 25. hétfő
eház

Dotkom

Az eHÁZ lett Az Év Blockchain Megoldása

2021. január 22. péntek
cisco

Dotkom

Webex innovációk sorát jelentette be a Cisco

2021. január 12. kedd
vodafone

Műszaki Magazin